четвъртък, 20 януари 2011 г.

Пластмасова бира и нафта на далавера


В петък вечер, по стара традиция, излязох да изпия няколко бири с приятели. Надали е чудно, че точно този ден и разговорите се въртяха около бирата. Или по-точно - около фабриката, която бутилирала бира без лиценз и проверката на митниците. И най-вече - около държавния глава, който се обадил на първия министър да го помоли да спрат проверката, и първия министър, който се обадил на шефа на митниците. Това е темата на седмицата, а може би ще бъде тема на годината. И по нея още дълго ще се говори ...

На мен обаче ми направи впечатление, че по време на разговора пиехме чешка бира, която беше на горе-долу същата цена като българската, и с неколкократно по-високо качество. Докато обсъждахме протекцията върху български производител на бира, тя - българската бира - липсваше на бара. Докато използва политическите си връзки, за да придобие дребни местни конкурентни предимства (по-ниска цена заради скрито ДДС и акциз например), българският производител неусетно е загубил голямото състезание на големия, отворен и жестоко конкурентен пазар на ЕС.

Както в много други сфери на производство, единственият шанс на нашия пивовар-връзкар е да произвежда мизерно качество в пластмасови бутилки и да се конкурира единствено благодарение на ниската цена (заради скрито ДДС и акциз например). "Ангажиментът" на властта към Мишо Бирата е доста сходен с "ангажимента" на последните две управления към големите курортни строители. Беше им разрешено (срещу съответни облаги, разбира се) да строят безразборно, грозно, без канализация и път, често пъти дори незаконно. И резултатът е налице - слабо конкурентен туризъм, основан единствено на ниска цена при безобразно качество...
И докато прилична бира, произведена у нас, все още може да се намери, какво да кажем за технологичните производства с висока добавена стойност, в които дори и самият Гоце не може да ти помогне да бъдеш конкурентен, като криеш акциз...

Историята с Мишо Бирата е история на стопанския провал на ченгеджийския модел икономика. "Протекциите" на властта могат да осигурят единствено оцеляване в най-ниския сегмент на малкия местен пазар в България - там, където бирата е в пластмасови бутилки и единствената й значима характеристика е цената.

Но те убиват здравословната конкуренция, инициативата и смелостта на обикновения предприемач. Убиват състезанието за качествен продукт, който може да се продава на световните пазари. Борбата да намалиш цената, като укриеш акциз ДДС замества стремежа да я намалиш чрез по-рационално производство. "Пазар", на който пестиш като купуваш контрабандна безакцизна нафта "на далавера" е обречен на големия пазар на модерните технологии, на който пестиш чрез енергийна ефективност. Всеки лев, инвестиран в джобовете на подобни покровители като държавния глава и премиер министъра, е два лева загубата конкурентност и инициатива.

Требва най-сетне да стане ясно: Ченгеджийските "протекции" убиват българското предприемачество и стопанство. Политическите "покровители" всекидневно бъркат дълбоко в джоба на всеки български потребител, и на децата му, и на неродените му внуци.

Публикувано във вестник "Седем" под заглавие "Мишо Бирата и 'Ченген'"
.

6 коментара:

J каза...

По-добре щеше да е, на днешния ден да напишеш нещо за жалката политическа организация, която представляваш.

Така е - хем сърби, хем боли, но по средата няма и не е имало.

Boko Tikveto каза...

О, това е твърде сложно за обяснение

>>>
"Пазар", на който пестиш като купуваш контрабандна безакцизна нафта "на далавера" е обречен на големия пазар на модерните технологии, на който пестиш чрез енергийна ефективност.<<<

За това ти трябва определена аудитория, нешибана, качествен материал общо-взето...

Съгласен съм и с първия коментиращ!
>>>по средата няма и не е имало<<<

J, най-добре е ти да напишеш нещо за звучния шамар, който Европа ви удари на връх гласуването. Разбирам, че не разбираш, защото са ти недостатъчни инструкциите, та затова ще ти помогна малко, ще те ъпдейтна:

- Точно вчера немските ви партньори решиха да ни напомнят, на нас жалкия ви народец, че нема да ни огрее за Шенген.
- Точно вчера и френските ви доскорошни партньори потвърдиха с малко повече образност казаното от немците - опастност сме били за вътрешното пространство на Европа. За цивилизацията и едва ли не!?
- Пак точно вчера това беше обобщено и от унгарския човек, на който толкова много разчитахте.

Както се казва западните ви партньори ви уважиха точно на съдбоносния ден. Или по-скоро се опитаха на нас народонаселението да ни отворят очите. Или просто бе чисто и просто разграничаване от българската органицирана престъпност.

Я напиши сега ти нещо, ама смислено...

J каза...

Boko Tivkata,

Нещата са много прости.

1. Обръщането в мн. число с малка буква, т.е. към човешко множество, би било оправдано аки си пишеше с много хора. Иначе е признак на скриване зад групата.

2. И да отворят очите на народа, както се изразяваш, и да не ги отворят - народът НЯМА да гласува за ДСБ.

Сега по същество.

Шенген е измислен приоритет за България. Аз не съм съгласен с политиката на правителството за скорошно присъединяване към Шенген, защото това не ни е необходимо и ще струва много пари на България. Ползите са неизвестни.

Какво Европа е ударила на правителството на ГЕРБ има значение, но не трябва да се надценява. ГЕРБ не трябва да копира Синята коалиция в сервилното й отношение и чуждопоклонничество. С насажданата 20 години мания и очакване на мнението на този или онзи посланик, а и на ЕНП, трябва да се приключи постепенно.

Една основна разлика между ГЕРБ и ДСБ:

ГЕРБ, макар и незряла политическа сила, седи много по-добре като тактика и политика от ДСБ. Пример, за което е и последният вот на доверие. Мен лично щеше да ме е срам ако бях привърженик на ДСБ. Не случайно обитателят на този блог се скътава.

Анонимен каза...

J, Тиквето много правилно е употребил главни и малки букви. Вашият лидер Борисов е неграмотен и го разнасяха с ръкопис из страниците на столичните всекидневници. Не знам от къде му се пръкна граматичната грешка. Аз си мисля, че е от форума на Медияпул. Там имаше един негов критик, който много често допускаше тази правописна грешка. Може Борисов да се е повлиял в комплексите си. Мутра е все пак...

А вчера май шамарите от Европа са продължили? Или поне така ви клеветят медиите...

J каза...

Анонимен,

Притежаваш всички белези на редовия ДСБ-избирател - много приказваш, но малко от това се разбира :-)

Алиекспрес пазаруване каза...

Може да пробвате да вземете от Али-то или някой друг китайски сайт тези продукти :D