вторник, 8 февруари 2011 г.

Стопанска политика 2011 или "Тихо ми пази ...


... и стискай устни", както се пее в един актуален хит от жанра софт-порно-фолк (линк за ценителите).

Да видим как звучи това от устата на премиера:

Премиерът призова през 2011-та година "да стискаме зъби". През 2012-та година обаче ще започнат да излизат "проектите, които ще дадат добри резултати" и магистралите ще доведат инвеститори в страната.

Ами, да. Почти същото е. Но не е толкова открито-еротично и, да си признаем, е още по-далеч от реалността.

Доколкото разбирам, инвеститорите са в Карнобат и чакат да се свърже магистралата с кръговото на Стара Загора, за да залеят страната с пари, пардон, "кинти" или може би "мънгизи". Карнобат би трябвало да процъфтява с толкоз инвеститори, блокирани там - може би от скука ще врътнат една писта за "Формула 1" или поне "Формула 2"?

Но нека да опитам сериозно, колкото и да е трудно при подобна заявка.

1) Никой не знае кои са "проектите" и какви "резултати" ще дадат. Празни приказки обаче не хранят.

2) "Магистралите" (ех, това множествено число) няма да са готовИ през 2011, не и през 2012. Ако тях чакаме, явно ще трябва да пазим тихо още петилетка поне ...

3) От няколко месеца слушаме постоянно за една спортна зала, която не е повече от един зле разположен и доста ненавременен проект на предишното правителство. Досега "красавицата" е глътнала повече от 100 милиона и е донесла нула. Нула ще донесе и през 2011, със сигурност. От 2012 натам ще носи най-вероятно умерена загуба и значителни печалби за няколко хитреца от "Национална спортна база" ЕАД или подобна структура. Айде стига с тази зала. Има я, за добро или лошо. Толкоз.

4) Междувременно потреблението в страната, особено инвестиционното потребление, продължава да спада неудържимо, заедно с търговските обороти и печалбите на производителите, които пласират на местния пазар.

5) Розовите отчети от износа се дължат преди всичко на продукция с ниска добавена стойност и повишени през 2010г. цени на международните пазари. Между другото, износът все още не е достигнал нивата от 2008...

6) Най-малко три основни отрасъла - строителство, животновъдство и хранителна промишленост - не дават признаци на съживяване, а малките играчи в тях все по-бързо напускат пазара. Няма страшно, "Главболгарстрой" ще остане, особено ако наистина им възложат и нов стадион.

Особено тревожни са данните за влошен бизнес климат, все по-ограничена пазарна конкуренция, картели в почти всички ключови браншове и упорито намаляване на оборотите и заетостта в малките и средни предприятия.

Няма лошо да стискаме зъби по време на криза. Това е разумно решение - и за семействата, и за фирмите, и за държавата. Но да стискаме зъби в името на празни приказки и шменти-капели е не е разумно.
.

5 коментара:

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

Нещо поучително за премиера:

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=664518

За съжаление съмнявам се, че ще го прочете, а още по-малко ще го разбере.

Анонимен каза...

добре, да питам като човек регистриран като симпатизант на дсб от основаването и, защо при наличие на толкова проблеми сте се хванали за един цветанов и стоите заедно с червените.

Анонимен каза...

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=8305&sectionid=5&id=0001101

Анонимен каза...

предвид събитията от тая сутрин си вземам по-горните думи обратно...