сряда, 4 май 2011 г.

Primaries, Primaries!


Наистина съм щастлив, че Синята коалиция организира първични избори. Текстовете, които писах по темата (тук и тук) са напълно искрени, макар и толкова "политически коректни".

Политическа култура се гради с десетилетия, дори векове на сблъсъци и избори. Създават се навици, прецеденти, накрая - традиции. По пътя има и грешки, и глупости, и понякога - малко смешни препъвания (всеки от нас може да стане малко смешен, това е част от естествения процес ...).

Но в резултат на тези трудни опити (започнали у нас още през '96), скоро българската реформаторска десница ще определя по отворен и демократичен път всичките си кандидати, ще общува постоянно с гражданите, ще ври и кипи, вътрешните избори ще са събитие за цялото общество, важно почти колкото същинските:


(да, това не е снимка от изборите Обама-Макейн. Това е митинг на
първичните вътре в Демократическата партия...)

В хода на вътрешната кампания в ДСБ (състезание между двама мои добри приятели - Прошко Прошков и Петър Москов), се появи и първият прецедент. Един от двамата кандидати получи директна и публична политическа подкрепа от столичния партиен лидер. Предстои да видим дали такава форма на подкрепа "отгоре" помага или пречи на кандидатите, съответно - дали те ще я търсят или избягват в бъдеще. Както казах, градим модела, създаваме традицията. Проба-грешка.

Според мен това беше излишен ход, който няма да донесе полза на подкрепения кандидат. Струва ми се, че подобно "даване на рамо" противоречи на начина на мислене на реформаторите и демократите в България и по-скоро ги дразни. Аз няма да си позволя да споделям предпочитанията си - има си бюлетина, има си урна. Има и двайсетина хиляди софийски десебари, с повече години, бели коси и политически опит от мен.

Важното е, че с вътрешните избори в ДСБ и с първичните в Синята коалиция променяме българската политика. Хората в десницата у нас най-добре знаят, че не греши само който не променя нещата.
.
.

17 коментара:

Анонимен каза...

Доста по-твърда позиция следва да бъде изказана по повод гафа, сътворен от въпросния председател на ДСБ-София! Недопустимо е да бъде толериран и да остане на поста си!!!

Анонимен каза...

Partiata e za Moskov, razuma e za Proshkov.A desebarite za razumni izbirateli. Uspeh.

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Кънев, зачевате хубава тема и ми давате повод да кажа и аз нещичко. Много мисли и съмнения ме терзаят напоследък около готовността на десницата да участва в идещите избори и добре зная, че не бива да ги спотаявам. Мислех по едно време да пиша в тази връзка даже нарочно "открито писмо" до Иван Костов и Мартин Димитров, ала съм на път да се откажа. Но ето че тук мога да кажа поне най-важното:

Избори се губят по два начина: достойно и недостойно. А избиратели се губят сякаш по повече начини, но главният е: когато дадени партии подценят умствените способности на избирателния се корпус, дори и на т.н.. "верни привърженици". Десницата в последните десет години постигна несъмненен "успех" в едно отношение: да губи по най-ефективни начини избирателите си. Все пак не другите ни са виновни за туй, що става, с извинение, в собствените ни гащи. На мен ми се струва, че "успехът" в това отношение не задоволява някои, ето защо имам чувството, че се опитват да направят всичко за да загубят даже и това, що все още е останало.

Аз нямам нищо против самата процедура "първични избори", напротив, това е демократична процедура, а пък десните партии трябва на дело да са истински демократични, да са водещи в разпространяването в обществото на един същностен демократичен манталитет. Но една прекрасна процедура може да бъде опорочена из основи като се вземе предвид кандидатите, които партийните ръководства благоволиха да спуснат на "нижестоящия електорат", та да избира свой кандидат за идещите президентски избори. За кандидатите на десните партии за кмет на София няма да пиша, понеже моя милост е пловдивчанин.

СДС предложи някой си Румен Петков (Дали не беше Петров?! Простете, не зная, а не ми се проверява сега?! Но май се налага да проверя... Божичко, бил Румен Христов, хиляди извинения!), а ДСБ предложи Св... Ста... да, предложи Светослав Малинов (все бъркам Светославовците със Станимировците!). Аз съм човек и гражданин с повече от 20 години ангажираност с политическите процеси у нас и в частност с тези в десницата, но смятам, че за кандидат за президент трябва да се предлага не просто всеобщо популярна личност с несъмнен авторитет, но и личност с харизма, с несъмнени личностни качества, с обществена и политическа тежест и пр. Това, че 10 години държавен глава на многострадална България беше безличникът Гоце Първанов съвсем не означава, че десницата сега може да си позволи да предлага за президент който й скимне (за малко щях да кажа Сульо и Пульо, но се възпрях в последния момент!). И понеже даже и в средите на десницата се смята за скандално някой на глас да изрази онова, което всички си мислят, моя милост дръзва сега да изиграе ролята на лудия шут, който именно има привилегията да казва онова, за които другите благоразумно мълчат. Това, че нямам абсолютно никакви политически амбиции ме прави твърде подходящ за тая роля.

Абе, дами и господа десни, ами тия двамата, и Румен, и Светльо, ами не стават за поста президент бе, дами и господа, та то се вижда с просто око, въпреки потенциалната "президентска визия" на едричкия Малинов; Румен Христов пък съвсем не става. И двамата са абсолютно непознати за широката българска публика, а тепърва да ги опознават е предварително обречена на провал кауза, е кауза пердута. (Аз лично пък специално за участието на политолози в правенето на реална политика имам доста аргументи против, но нека сега да се въздържа от изложението им.)

Ангел Грънчаров каза...

Простете, но аз лично не мога да участвам във фарс и да участвам в избори, в които в началото трябва да избирам някой от две абсолютно неподходящи за тоя пост кандидатури, по една единствена причина: мразя да ме правят на малоумен! А после пък да се окаже, че в тия предварителни избори все пак ще се избере, разбира се, по-лошата кандидатура, та на същинските избори да ми се налага да гласувам с погнуса тъкмо за Румен Христов! Прощавайте, но никакви коалиционни интереси не могат да са толкова неприкосновени, че да позволи да се извърши такава гавра над и без това твърде много стопилия се избирателен корпус на традиционната и автентична десница. Щото все пак ония, които удостоверяват дали една партия или коалиция ще я има на хоризонта са не други, а тъкмо... избирателите. Как да се излезе от този мъчителен казус? Който обаче е изпълнен с учасни последици ако не се реагира навреме!

Моето мнение е известно. Още на 13 януари т.г. написах и публикувах в блога си статия под заглавие Иван Костов е естествената, достойна и силна кандидатура на десницата за президент на България. (Между другото я изпратих и във в-к СЕДЕМ, но редакцията му, разбира се, я отхвърли: как ще пуснат статия на някой си там Ангел Грънчаров, който даже и приятел на никой от редакцията не е?!) Както и да е, изразил съм си позицията отдавна и от нея не намирам причини да отстъпя и сега. Не съм партиен член, а само симпатизант (и то нерегистриран, сиреч, неформален) и затова не съм обвързан да спазвам някаква партийна дисциплина. На това основание имам свободата да заявя какво мисля.

Няма до обосновавам тук тезата си, направил съм го в упоменатата статия. Имам чувството, че и други дясномислещи споделят същото разбиране. В условията на страшна криза на лидерството нашата десница разполага с един най-добър, силен, доказан лидер: Иван Костов. Има нужните качества да бъде бляскав президент на България. Ако Костов участва в едни президентски избори наесен и не ги спечели, това съвсем не значи край на политическата му биография, напротив. Той ще се утвърди като общопризнат, бих казал дори национален политически фактор, когото го чака бъдеще, не по-бляскаво от миналото му. Колко пъти Жак Ширак беше кандидат за президент преди да стане такъв? Ами Митеран? Тъй че логично продължение на кариерата на Костов е да почне борба за президент на България. Аз съм убеден, че ако не му се отказва този шанс, той ще успее съвсем скоро. Именно след пълното помръкване на звездата на Б.Борисов, което предстои съвсем скоро.

На президентски избори се участва с най-доброто, с което дадена партия разполага. Иначе подигравката с избирателите не може да бъде нивелирана по никой начин. "Най-доброто" за ГЕРБ в момента е Бойко Борисов. В сравнение с който Костов е политик от несравнимо по-висок мащаб. Единият е чалга-политик, а другият комай единствен заслужава да се нарече български политически лидер от европейски мащаб. Ето защо Костов трябва да е естествения кандидат на цялата десница за тия избори. Ония, които се правят дребни сметчици около тия избори, не само че ще загубят тях, но и ще си подготвят цяла една поредица от провали и за в бъдеще. В политиката успяват истински само личностите с мъжки характер, а не пресметливите въжеиграчи, чиито успех е временен, нетраен. Който се цели в малкото, губи и голямото.

Толкоз. Приятни размисли! И трябва да се реагира когато е време, а не винаги със закъснение, когато нещата са станали непоправими. Който изпусне врабчето, кацнало на рамото, нека после да гони соколите в небесата...

Анонимен каза...

Грънчаров, забелязъл съм, че като се изкажеш в този блог, авторът му онемява :-) що ли е така?! Изглежда доста те мрази, между нас казано. Ама и ти си виновен де, бъркаш в раните без да ти мигне окото...

Анонимен каза...

Радан с предатели, които не мислят като ръководството на партията, не говори и няма да проговори...

Анонимен каза...

оле

Анонимен каза...

Радане, когато се кандидатира за общински съветник, прие подкрепата от Атанасов преди събранието, когато те подкрепи преди началото на тайния вот за подреждане на листата, прие го нали и не написа нищо в блога си! Вие с Москов сте в Средец и сте конкуренти, хайде не се прави на толкова свят. Опитваш се да го играеш неутрален, което не е политическо и ти го знаеш. Но от написаното се вижда на кой даваш рамо. Не искаш Москов да е силен защото е от твоята организация.Ще ти бъде конкурент за депутатско място.

Анонимен каза...

Защо не напишеш как Прошков се опита да превземе Студентска чрез едната си секретарка и Лозенец чрез дтугата си секретарка. Пишете бе, нали сте демократи, пишете коя хванаха пияна в колата на Прошков - секретарката на Станишев, що не пишете за това, защо не поискахте оставката? Демократи сте ама друг път.

Анонимен каза...

А, и Мария Николова го like-нала, майка и работи за ГЕРБ,а тя голямата демократка, на две пости, тези най-много ги обичам. Дерзай Мария, всичко е лично...

Анонимен каза...

Какъв Прошко бе? Я кажете едно нещо дето е направил за 4 години, едно. Мошеник, като чичо си, галантен крадец, назначил в община Лозенец членове на ДСБ от всички райони за да го издигнат за кмет.Иван Лулчев - шеф на търговския (Триадица), Орлин Иванов - Студентска, Силвия и т.н., да ви имам кандидата, леле ако си отворя устата какви бели ще ви се стоварят. Ама май е време и за Лили Христова да се разкаже, добре че все пак нея не я хванаха пияна в колата му, както хванаха секретарката на Станишев.Разума е за Москов, а апаратчиците са за Прошков.Това е истината. Скоро ще видите снимките от рождения ден на Прошко в "Под Липите"- много интересни гости, много...цялата общинска палитра на БСП и ГЕРБ...

Анонимен каза...

бай

divini каза...

А Мария Николова всъщност работи за Обединените земеделци под прикритие :)))

nakom каза...

Айде Радане на избори, да загубите и тия и да ругаете комунистите.И българина също, и Кадиев който ще спечели

Анонимен каза...

Кадиев щял да спечели, ахахаха, добре го каза, смях се със сълзи :Д

Peter Petrov каза...

Г-н Кънев, да видим каква е гражданската Ви съвест сега? След една безпрецедентна атака срещу България в Хумболт университет в Берлин, формиращ историко-културните ценности в Германия.
http://de-zorata.de/blog/2011/05/19/batak-sled-batak/

http://skat.bg/preda.php?predID=5

Приятно политиканстване !

Анонимен каза...

ЕЛАТЕ И В МОЯТ БЛОГ,МОЛЯ ВИ!на 15г съм www.chovechestvoto.blogspot.com.Търся популяризация!