петък, 21 октомври 2011 г.

Гласувайте, защото ... тези избори НЕ са решителни


Току-що прочетох, съвсем случайно, през не-толкова-"умния" си телефон, един от най-умните текстове, които са ми попадали. А това тук, надолу, е моят "превод" на този текст, доста опростен.

Пълно е с умни и честни хора, които не гласуват, защото - "няма смисъл", "пак няма да се получи", "народът е прост", "пак ще си Го изберат / Ги изберат" и т.н. и т.н., защото "нашият" кандидат не бил достатъчно силен, или пък гениален, или пък познат на широката общественост, или представителен, или ... нещо подобно.

Накратко - не гласуват, защото ги е страх да не се разочароват, да не са пак от губещата страна, защото им е "писнало да чакат последната пресконференция" и изобщо предпочитат да са готини, неангажирани, непукисти, на английски - cool.

И знаете ли какво - тези хора не са виновни. Защото ние - партийните активисти, "агитатори" и пр. ужасни думи всеки път натягаме пружината до скъсване, все е бой последен, все е сега или никога, всичко или нищо, все е "време е", и изобщо, ледът се пука, господа съдебни заседатели. Светът свършва в деня на изборите.

Ама това са глупости. Политиката не е усилие за едни избори, не е напън през една кампания, а е постоянно усилие за развитие на обществото, което върви през годините и поколенията, през спадове и възходи, успехи и провали, грешни преценки и избори. Ако сме поне малко консерватори, трябва да си дадем сметка, че Аденауер е спечелил първата си политическа победа след половин вековна кариера, на 75 годишна възраст. След две световни войни и след края на един "хилядолетен райх". Не е имал живи съратници, когато е започнал да променя Германия и Европа ...

Трябва да си дадем сметка, че не сме се отказали от образованието си, защото на втория месец от него не сме започнали да правим кариера или пък научни открития, или пък импакт-фактор публикации.

Не сме отказали да преспим с една симпатична жена, защото може би не е идеалната баба на внуците ни.

Не сме си тръгнали от стадиона, защото Гиби Искренов е пропуснал в 3-тата минута срещу "чорбата", и не сме се отказали от "Левски", защото през '87 падна от Сарагоса.

Не сме спрели бирата в седми клас, след първото повръщане (а може би трябваше?)

И не си изхвърляме детето през прозореца, защото не смята квадратни уравнения на три години.

Не, в неделя изборите не са решителни и не са последен бой. И понеже сме поне малко консерватори, ще се сетим, че според Рейгън, изобщо няма последни битки в политиката:

"There are really no last, final campaigns. Each generation must renew and win again for itself, the precious gift of liberty, and the sacred heritage of freedom."


Единственото решително нещо е дали критично малцинство хора в България, както с десни, така и с леви убеждения, ще съхранят и отстоят вярата си, че обществото може да се променя, че отделните човешки избори и действия могат да правят живота на множество хора по-добър, по-качествен, по-справедлив. Тази възможност е експериментално доказана.

Също така експериментално доказано е, че това е дълго и напоително усилие, което минава през понякога доста продължителни лоши периоди. Предстои ни да живеем в интересни времена за цяла Европа, най-вероятно за целия свят на западната цивилизация. Да бъдем В КРАК С ВРЕМЕТО ще означава устойчивост, търпение, готовност за промяна и адаптация. Ще означава преди всичко смелост да минем през трудното и вяра, че ценностите и идеалите на цивилизацията ни, стремежите ни към свобода, лични права и просперитет, основан на труда, смелостта и инициативата, са достатъчно силни, за да оцелеят и да се развият в лошите години.

Гласувайте в неделя, защото тези избори НЕ са решителни.

Решителното е много по-важно, и няма как да го постигнем, ако ни е страх от малките неуспехи.

А ако гласуваме, и това е бонусът, малките неуспехи няма да дойдат. Ще дойдат, ако не друго, малките успехи.
.
П.П. И още нещо - за предпочитане е, през "интересните времена", да не ни управляват полуграмотни хора с мания за величие и съвсем неграмотни контрол-фрикове. Нужни са ни поне малко лидери, които разбират съвременния свят с неговите предизвикателства. Хора с модерно и задълбочено мислене, които осъзнават колко опасен е ориенталският псевдофеодален модел, в който затъва обществото ни. Хора, които познават историята и са готови да излязат от шаблоните на "прехода", да направят стъпка напред не в тъмното, а опрени на традиция и опит. Аз знам, че Прошко Прошков е такъв човек, знам, че Ники Недков е такъв човек.
Знам, че всеки от читателите на този текст може да разпознае такъв човек там, където гласува.
.

7 коментара:

Николай Павлов каза...

Радане, не се заяждам, но Аденауер е избран за кмет на Кьолн на 40 г. И в линка от Уики го пише. Не знам това за първата победа на преклонна възраст защо си го споменал, при положение, че Прошко също е доста млад. Вероятно е някакво ехо от амбициите на Костов, да се върне един ден на бял кон във властта

Аз ще гласувам (vassilev12} каза...

Ще гласувам, защото не искам да бъда роб на неграмотни и полуграмотни моменталисти (Хора, които живеят за момента)

Jorko-- каза...

Йорданка Фандъкова ли е неграмотна?

или Росен Плевнелиев - човек спечелил 50 милиона с честен труд?

Вие за какви се мислите? Защо кандидатът на миналите редовни избори Заимов сега е при РЗС?

J каза...

Г-н Кънев,

Успокоявайте се, че тези избори не са решителни.

И следващите няма да са...И така.

Горкинкото ДСБ.

САНДО каза...

Моите уважения, обаче аз пък имам чувството, че сините направиха точно обратното на това, което ти казваш. А именно - сините отписаха тези избори и направо ги харизаха на ГЕРБ. Това ми стана ясно още с обявяването на кандидатите, които може да са все стойностни хора, но не са общоизвестни лидери. Което пък за електората означава само едно - лидерите на сините (СДС, ДСБ) не желаят да се ангажират и не желаят да се бият. Е, кажи ми сега, как да ида да гласувам, след като поддържаната от мен политическа сила не иска да ме мотивира да пусна бюлетината?

Ще си позволя да отбележа също така, че за една партия ВСИЧКИ ИЗБОРИ СА ВАЖНИ, защото партиите живеят и набират енергия чрез изборите. И честно казано за първи път виждам подобен казус - политическа формация да бие отбой още преди изборите и да изпусне толкова удобен момент да популяризира идеите си, да привлече нов електорат и да окуражи старите си съмишленици.

Продължавайте така и ще видите, че на следващите избори - колкото и важни или маловажни да ви се виждат те - сините няма да вкарат нито един депутат в народното събрание, а сините партии ще пуснат окончателно кепенците.
А може би и това е крайната цел на целия този политически цирк?

Новините от Банско каза...

Да и като гласувахме какво се промени? За сетен път се убеждавам, че онези, които хванаха самолета за Suvarnabhumi Airport и се махнаха от тук сега са по-добре.

Machine Tools каза...

Абе трайте си най-добре и не се занимавайте с "щуротии". Нека да ни мачкат жял живот и това е.

Machine Tools