вторник, 15 ноември 2011 г.

Живковизация?


Когато вчера използвах този израз, ми беше ясно, че част от реакциите ще бъдат в стил
"И какво ѝ беше лошото на пенсионната система при Живков?!".
Нямам нищо против да отговоря, например на този коментар в "Сега":

По времето на Живков пенсионната възраст бе 55 години за жените и 60 за мъжете, а изискваният трудов стаж за пенсия бе съответно 20 и 25 години. Пенсията се определяше на базата три години с най-висока заплата, по избор на пенсиониращият се. Нямаше пенсионни фондове, НОИ и т.н.. Имаше брой пенсионери по сумата на пенсиите и общият държавен бюджет ги осигуряваше.

Написаното е вярно, за късния соц. (80-те години). И е много лошо. То означава, че пенсионните права се определят произволно, на база отделни "добри" години, и нямат никаква или почти никаква връзка с направените вноски. Изискването на кратък трудов стаж (20-25г.) също прекъсва връзката между принос в системата и размер на пенсията. В този модел, пенсията не е право, основано на собствен принос, а плащане по държавна преценка.

И резултатите са налице. Още в късния соц., пенсиите бяха изключително ниски. Но по-важното е, че нашите родители - вчерашни и днешни пенсионери, плащат именно тази сметка с мизерните си пенсии през прехода. Парите бяха опоскани за друго, бюджетът изтъня, държавната преценка стана много "тясна"... Останаха честни и съвестни хора, които цял живот, 30-40 и повече години, са внасяли доста високи отчисления за ДОО, а накрая получават супер мизерни пенсии, практически равни на тези, които са се осигурявали 20 години на нисък доход (с 3-4 "добри години") и не са допринесли почти нищо за системата.

Живковата "справедливост" доведе до обща мизерия за възрастните хора и особено нечестно отношение към тези от тях, които са работили дълго и с добър доход.

Национализацията на НОИ, която се провежда в момента, има същия ефект. Размерът на пенсиите става функция на каприза на управляващите, съответно - съображенията стават не икономически, а популистки. Отново за сметка на работещите и честните.

Докато пишех този текст, още две неща ми напомниха за Живковия стил:

- Безпардонната наглост на премиера, който "забрави", как само преди година обясняваше, че е провел "най-добрата пенсионна реформа в Европа" и обясни, че има спешна нужда от реформи днес.
- Угодничеството на журналистите, които отказват да напомнят гордостта от "реформата" през 2010г.


Снимката как Бай Бойко балансира бюджета на НОИ е от "24 часа", който ни напомня и някои подробности:

"През 2016 г. дефицитът в НОИ ще бъде стопен и системата ще е стабилна до 2035 г. Дотогава ще трябва да се предприемат и други мерки", обяви премиерът Бойко Борисов...
...
А през 1980 година достигнахме комунизЪма, ако сте забравили.
.

3 коментара:

Комитата каза...

Дето се вика, защо ги ручахме жабетата в края на 90-те. Ако не се реформира спешно пенсионната система, моето очакване е, че всички, които имат потенциал да бъдат нетни вносители в НОИ и знаят какви пенсии ги очакват, ще направят възможното за да използват някоя чуждестранна пенсионна система... което естествено ще задълбочи проблема при нас.

albert venn dicey каза...

а

Анонимен каза...

Г-н Кънев, до колко дясна е ДСБ се вижда от коментара ви за плоския данък. Ако бяхте редови член на ДСБ това не би било голям проблем. Но като човек в националния съвет или както там му викате ... да показвате такова икономическо(морално) невежество е срамно. А после се чудите защо нямате млади членове ... и се топите като ланския сняг.

ПП. казвам го от позицията на бивш член на ДСБ, пропилял 3-4 години, и времето и парите си,в опити ДСБ да надскочи "миналото", да погледне напред ... но с членска маса,която се интересува само от "историческо" възмездие, няма как това да се случи.