петък, 25 ноември 2011 г.

The winner takes it all? ... или пак за бъдещето на "десницата"


Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch the show

Искаме или не, сме изправени пред класически двуполюсен модел от Южноевропейски тип, който включва (регионална/етническа партия), фалшива левица и фалшива десница.

Левица, която се гордее с въвеждането на нисък, "плосък" и по съществото си регресивен данък, т.е. - колкото си по-богат, толкова по-малко данъци плащаш (ясно и кратко описано от г-н Любомир Христов). Левица, която се ползва с благоволението и спонсорството на едрия бизнес, в т.ч. и особено енергийните играчи, част от крупните земевладелци, производителите на алкохол, големия строителен и туристически бизнес и цялата приватизирана мрежа на сенчестата икономика, свързана със службите за сигурност.

Десница, която успя практически да премахне независимата частна инициатива по регионите и да изгради властта си върху зависими от властта "предприемачи", да смачка конкуренцията в много отрасли и да засили неимоверно позициите на монополите от общинско до национално ниво. Десница, която се ползва с благоволението на едрия бизнес, в т.ч. и особено енергийните играчи... (ами ... вж. по-горе). Десница, която изгради партийна мрежа върху структурата на министерство на вътрешните работи, и след като назначи шефове на РПУ и РДВР на всички ключови партийни постове, не се посвени да назначи и вътрешния министър за шеф на щаба си и да използва полицията за гръбнак на кампанията си.

Нека не си правим илюзии - този фалшив модел е силен и устойчив. Двете "алтернативи" имат общи спонсори и методи, ползват сходни и припокриващи се мрежи за натиск и влияние. И най-важното - имат споделен интерес да мачкат конкуренцията и пазара, независимите предприемачи и инициативата, да елиминират или "купуват" политическите си опоненти. Властта им е опряна на зависими икономически субекти,"стиснати за гушата" по сполучливия израз на Евгений Дайнов, които зависят от благоволението на властта.
Това означава, че интересите на олигархията включват и погазване на трудовите права на работниците и независимостта на синдикатите (които трябва да бъдат послушна част от "машината за гласуване").

II. Нашата отговорност:

ДСБ допринесе за тази грозна реалност:
На първо място, като допуснахме да бъдем въвлечени във фалшивия дебат "ляво"(БСП) vs. "дясно" (ГЕРБ) още през 2008г. Имахме (или трябваше да имаме) достатъчно информация за да знаем, че ГЕРБ са всичко, против което сме се обявили с програмните си документи (Възвание и Декларация). Днес България, управлявана от Борисов, е всичко, за което сме предупреждавали и против което сме се обявявали.
На второ място, проведохме коалиционна политика, която изостави учредителните ни принципи и идеите за справедливо и солидарно общество, в името на празна носталгична реторика и елементарен неолиберален популизъм.
На трето място, позволихме политическите ни послания да бъдат изместени от евтини партизански пазарлъци, публичният ни образ да бъде определен не от състезанието на идеите, а от подреждането на листите.

Допуснахме и десетки тактически грешки в поведението и посланията си, някои чудесно описани от Templar.

В резултат, общественото доверие намаляваше, изборните резултати се влошаваха, а фалшивата десница на Борисов вървеше от победа към победа, на гърба на фалшивия дебат кой е по-автентично десен.

Както вече писах, "десен" в България е който бие БСП на избори. Фалшивия дебат сме го изгубили. Голям праз. Пред нас стои истинският дебат, истинските цели, които сме посочили още преди повече от седем години:

Оттук започва нашият нов проект.
За силна демократична държава, даваща сигурност и насърчаваща солидарността между българските граждани.
За конкурентна икономика и европейски стандарт на живот.
За смело и решително отстояване на националните интереси, традиции и мястото на България.
България ще бъде силна, когато стане сигурно място за живот, когато има добре образовани граждани, когато има здрави и дълго живеещи хора, когато има пенсионна и осигурителна система, които гарантират достойни старини, когато изгради икономика, способна да расте в условията на конкуренцията в Обединена Европа, когато богатството й нараства от обогатяването на всеки неин гражданин.

III. И да ... бъдещето:

Установеният политически модел не може да изпълни трите основни задачи на управлението:

- Честна и качествена администрация;
- Законност и еднакви правила;
- Силна и модерна пазарна икономика;

Те са му противопоказни. Където тези предпоставки са налице, олигархията не вирее. Където вирее олигархията, тях ги няма. Просто.

А където тези предпоставки не са налице, няма и социална закрила, няма достъпни и качествени публични услуги (образование, здравеопазване, транспорт...), няма евтини и качествени стоки и услуги на пазара. Няма стандарт и качество на живота. Просто.

"Вместването" в този модел, в ролята на полезни идиоти, не носи полза нито за нас, нито за гражданите. Носи полза само на фалшивите. Не носят полза обаче и плакатното десничарство, и неолибералните мантри. Простите приоритети се нуждаят от няколко прости и ясни политически решения, зад които да стоим, whatever the cost may be . Времето на страха, сметките и тактическите съюзи отмина, безславно.

Koйто иска, може да приеме, че "победителят получава всичко" и да си тананика:

I was in your arms
Thinking I belonged there
I figured it made sense
Building me a fence

Building me a home
Thinking I'd be strong there
But I was a fool ...

Който не иска, може да напусне кукленото шоу, да забрави страха и краткосрочните планове за кариера и да се бори за общество, в което иска да живеят децата му.
.

10 коментара:

Unknown каза...

Принципите на дясното управление са много прости и ясни:

1. По-малко преразпределение на БВП през държавата;
2. Гарантиране на частната собственост и частната инициатива;
3. Повече свободи на личността и гарантиране на личният избор.

Към това може да се добави само справедливи закони и бързо и ефективно правораздаване.

Всички идеи за солидарност, равенство и братство ги оставете за социалистите и синдикатите. Ако си мислите, че така ще впечатлите лявомислещите хора и те ще почнат да гласуват за вас, жестоко се лъжете, но така ще отблъснете и малкото дясномислещи хора които все още ви подкрепят.

Спас Колев каза...

+1

Не намирам обяснение за такава загуба на ориентация.

Радан Кънев каза...

@ Спас: Горният текст е мой, съдържа и препратки към учредителните документи на ДСБ. Нито аз някога съм имал неолиберални икономически възгледи, нито ДСБ, според учредителни документи, е била с такива позиции. Няма загуба на ориентация тук.

Принципно, размерът на разпределяния БВП и размерът на данъчните ставки не могат да бъдат самоцел в рамките на една разумна политика. Разумната политика определя приоритети и цели, които трябва да бъдат финансирани:
Какви публични услуги, каква инфраструктура, каква отбранителна готовност. Във връзка с тези цели се определя нужното финансиране (изземване) и се вземат решения за разпределнието на тежестта на изземването.

При тези решения вече има голяма разлика между ляв и десен подход.

Комитата каза...

И? Коя е следващата стъпка?

На мен ми се струва че е обединяване около някакви по-базови демократични ценности. Обединяване не на лидери а на избиратели ;-)

Анонимен каза...

така, така, браво.
най-после някаква нормална самокритика след изборите.
още малко и ще почна пак да гласувам за вас.

Спас Колев каза...

А ти да не мислиш, че съм гласувал за ДСБ, заради учредителните документи? :)

Загуба на ориентация е, когато повечето ти избиратели бездруго гласуват за теб като за най-малкото зло, ти да започнеш да се придвижваш в противоположна на тяхната посока.

Belomore каза...

Комитата като един базово-демократичен котарак Леополд :)))
Май не си чел внимателно последните постове на Темплара.
А трябваше...

Базово-демократичното ОФ е опасна илюзия и опитите за създаването му не само, че няма да помогнат, а ще довършат окончателно и безвъзвратно политическия Принс (The Artist Formerly Known as Avtentichnata Desnitsa).

Една измежду най-дребните причини за несъстоятелността на идеята за базово-демократично обединение на не-лидери-а-избиратели, е, че в момента лидери и без това въобще няма (идолите не се броят за лидери, тъй като са статични и не водят никого никъде).

Многоликата тълпа не прави лице и не лицето на базово-недемократичния враг е това, от което има нужда Принс, а свое собствено ясно и привлекателно такова.

Малко грим, че и някоя по-джиджана прическа хич няма да навредят, между другото.

Unknown каза...

Г-н Кънев, хората в цял свят гласуват за дадена партия най-вече заради нейната програма за управление за съответният мандат. В конкретният случай ние гласувахме за ДСБ през 2009 г. заради тази програма за управление:
http://dsb.bg/uploads/files/Programa_ikonomicheska_politika.pdf

А в нея пише неща като: Ограничение на бюджетните разходи под 38% от БВП, намаляване на ДДС, намаляване на осигурителната тежест, намаляване на данъка за едноличните търговци до 10% и много други хубави неща.

Незнайно защо вие почнахте да се от принципите на собствената си програма за управление, и не говоря само за този пост а и за десетките изказвания в парламента и по медиите подобни на това:
http://iordanmateev.blogspot.com/2011/05/blog-post_1140.html

Това не е просто загуба на ориентация а директно завой на ляво. Най-малкото което дължите на хилядите като мен които гласувахме за вас през 2009 г. е обяснение какво наложи партия ДСБ да направи този завой на ляво по средата на съответният мандат. А и това поставя много сериозни въпроси като например от къде да сме сигурни, че следващият мандат ще си изпълните предизборните си обещания след като този мандат се отрекохте от принципите на собствената си програма за управление по средата на мандата.

Анонимен каза...

Уважаеми Радан Кънев,
Общите ти съждения може и да имат академична стойност, но за мен са безсъдържателни. Какво значение мислите, тази публикация има за бъдещето на "десницата"?

(Моят коментар не е "критика" на тази публикация.)
Според мен, никакво.

В I. Кукленото шоу: посочвате един "фалшив (политически)модел, (който) е силен и устойчив". Този модел беше създаден от власт - "истинска" власт, различна от публичната, която, може да се мисли, че става все по-силна с времето, защото просто владее модела, създаден от нея.
Е, кога ще завърши "кукленото шоу"?

В II. Нашата отговорност: посочваш "приносът" на ДСБ в създаването на този модел, нали така?
Аз пък мисля, вие никога не сте били в състояние ефективно да се противопоставяте на "истинската" власт, защото този модел е процес, който не е спирал нито за минута. И, ако сте "съдействали" с грешки, мислите, че заслужавате шанс?

III. И да ... бъдещето:
Прости съждения като "Силна и модерна пазарна икономика" действително водят и до безсъдържателни изводи.
Бих перифразирал вашите думи, за да им придам алтернативен смисъл:
"Който не иска, може да напусне кукленото шоу..." и да отиде в общество, в което иска да живее и
да не "се бори за (такова) общество" докато, съпровождано от фалшиво пеещ политически хор, "кукленото шоу" продължава.

Анонимен каза...

Г-н Кънев,
Добрия човек и политик се стреми да се учи от грешките си, но за да се учи от грешките си,човек първо трябва да признае и осъзнае грешката си.
В първия абзац, вие допускате една фактологическа грешки (несъществена) и две огромни политически грешки.
- БСП не се гордее с "плоския" данък. БСП се оправдава с него.БСП е било принудено да води "дясна" политика от колиационите си партнъори,пример затова е плоския данък чиито най-голям противник са именно гласуващите за БСП.
- Намирате за нелогична подкрепата на едрия бизнес за една социалистическа партия.Тук попадате в капана на соцпропагандата, която от десетилетия отъждествява "капитализма" с големите корпорации и едрия бизнес.В действителност всяка една корпорация прилича много повече на соцдържава.Фунционира като и чрез държавата.
- Наричате плоския данък "регресивен", напълно невярно твърдение поради смесването в едно на 2 отделни системи. Но същественното е,че по този начин защитавате индиректно нормалноста(моралноста) на прогресивния данък. Политическа грешка, която ви отдалечава от инициативните,образовани и най-вече политически грамотни хора.

Поздрави,
М.Динев