вторник, 7 февруари 2012 г.

Безотговорната власт ...


... Това е оксиморон. Смисълът на властта е отговорността, в т.ч. за имота и живота на други хора. Лошата власт ограбва имота на поданиците, дори посяга на честта и живота им. Добрата власт опазва имота и живота на гражданите (няма идеално лоша и идеално добра, това е ясно и не е тема сега).
Едно обаче е винаги общо - отговорността. И тук не навлизам в никакви философски, социални и политически дълбини. Просто и ясно - властта е отговорност. Дори когато е тиранична, дори когато е крадлива, дори (и най-вече) когато започва война.

Каква информация имаме за вчерашната трагедия:

‎" ... Язовир "Иваново", който е общинска собственост, ИМА ПРОБЛЕМИ СЪС СТЕНАТА ОТ ГОДИНИ. Пукнатината на нея е регистрирана ОЩЕ ПРЕЗ 2008 г., но мерки не са били предприети. Проблемът бил, че язовирът е собственост на Община Харманли, но пък е на границата на военен имот ..."

Толкова. Това бил проблемът... Не. Не е това. Проблемът е, че безотговорността на властите е преминала всички граници, от изключение и нарушение се е превърнала в норма, в закон. За всеки проблем, с който гражданинът се сблъсква, се оказва, че нещо е собственост на общината/концесионера/учреждението "Х", но по реда на .... се стопанисва от "У", но е под юрисдикцията на "Z", а компетентен да разреши въпроса е ... . Всички тези организации поддържат персонал, вземат решения, получават заплати, за да обясняват какво НЕ Е тяхна отговорност, особено при беди и злополуки.

Причината не е прозаична. Властта не просто не се упражнява в интерес на гражданите. Тя се "взима", за да бъде упражнявана в частен интерес. Нещо по-лошо - властта не просто се получава, за да се злоупотреби с нея, тя се дава, за да бъде злоупотребено.

Всички тези администрации и администрацийки, всички тези контролни органи, които формално съществуват, всички отговорни лица от зам.кметове до министри са там, за да осигурят някому стопанска привилегия, работно място, поръчка, полза някаква, от много ниско до много високо ниво.


При нормални условия липсата на управление струва пари. При екстремни - струва и живот. Градим България!

Да. Безотговорната власт е липса на власт. Корупцията, партизанщината и мисълта единствено за далаверата не са проблем, защото някой си станал богат, а защото мнозина други са останали бедни, не са развили таланта си, не са се захванали с бизнес и т.н. и т.н.

Но в крайна сметка, в екстремни условия (а за това е именно властта, Държавата - за да подкрепи хората преди всичко в екстремни опасности - войни, бедствия) липсата на отговорна власт е проблем, защото застрашава личната ни сигурност ...
Нуждаем се от нова представа не за етикета и абревиатурата на следващата управляваща партия, а за целта, смисъла и функцията на управлението. Досега познатият модел на "взимане и даване" на властта застрашава благосъстоянието, но и сигурността ни.
.

7 коментара:

Анонимен каза...

Да се твърди, че заради ГЕРБ хората умират е смехотворна глупост, до толкова е глупаво, че даже май не е смешно.

Това, което се случи е престъпление и следва да се накаже.

От поста не разбрах, за коя власт се говори. Не може да има "власт" по принцип, ей така. Общинската власт, властта на областния управител на кого.

Иначе, ако се говори по-принцип е по-добре да се мълчи.

З каза...

Кънев,

За първи път от 20 години се демонстрира ДЪРЖАВА!

Айде стига мрънкахте на "Кърниградска". Никой няма време за перманентните ви мензиси /без извинение/.

Yumito каза...

Кое точно е ценното в поредното оригиналничене на Бедров, че нещо не става ясно защо е цитиран?

Комитата каза...

Откъде накъде ще е смехотворна глупост?

Грижата за имотите, здравето и живота на гражданите си е грижа на властта.

Тя затова е власт, защото на избори се конкурира точно по тия параметри - „Ние ще ви защитим!“, – „Не, ние!“

Властта е отговорна, дори да измисли поредните разрешителни.

Криминалното неглижиране на язовирите си има причини и те трябва да станат ясни.

Спас Колев каза...

@Анонимен: По мое време в читанките беше включена приказката "Гузен негонен бяга". При ГЕРБ не знам как е. :/

Анонимен каза...

Страхувам се, господине, че точно днес 15 март 2012, пътя към пълна безотговорност на властта, с оставката на Тр. Трайков (единствения със задръжки по отношение на АЕЦ Белене) е напълно открит!

Unknown каза...

Offtopic!

Радане, моля те, дай ми мейл, искам да те питам нещо.

Поздрави,
Вени Г.