сряда, 4 април 2012 г.

A кой идва след новите Дучета?


За да приключим с глупостите: В сряда писах, че банерът към блога на Прошко ще стои горе вдясно на този дневник докато и доколкото кметът е член на ДСБ. От днес той не е, и съответно махнах банера. Другото надолу остава непроменено:
През последните години съм виждал в него смислен политик и добър приятел, надявам се и в бъдеще да остане такъв. Както вече писах, част от критиките му са силни и основателни. Моето мнение е, че промяна безспорно е необходима, а отговорността за тази промяна лежи върху ръководството, т.е. - там е мястото на хората, които я искат, на които се пада по силата на енергията и лекия непукизъм, характерен за поколението ни. От пет години се стремя към тази промяна и не виждам полза от ходове назад.

Но не това е темата. Или направо - това е анти-темата. През последните седмици съм разтревожен, да не кажа направо разстроен от посоката и нивото на разговора за алтернативата на модела БСП vs. ГЕРБ, който се очертава доста траен и устойчив вече на няколко поредни избора. Този разговор изглежда партизански и несериозен, и то в контекста на сериозна криза в лидерството и политиката в цяла Европа:

Класическите десни и либерално-демократични политики в Европа бяха изместени от популистки послания, въплътени в хора със скромни качества, нулева смелост и отговорност, но пък чудесни умения за манипулиране на публиката. Немалка част от днешните стопански и политически проблеми се дължат именно на желанието да говориш каквото се харесва вместо да предложиш каквото е нужно.


Дойде епохата на новите Дучета, прекрасно общуващи с медиите и чрез тях с масите, но еднакво отдалечени от трезвите политически решения и от важните обществени ценности, които стоят в основата на възхода на Европа след Втората световна война. Днес Италия вече се раздели с Берлускони, а френската десница не успя да се освободи от Саркози, така че ще предостави честта на избирателите на Републиката.


Пораженията обаче остават - прахосничество и дефицити вместо реформирани и полезни за хората обществени системи, ксенофобия и популизъм вместо интеграция, разделени общества, засилена крайна левица и легитимирана националистическа десница, обезверени в бъдещето на единна Европа граждани. Най-лошото е, че не е ясно какво следва, дали десницата и центърът ще успеят да преодолеят тази криза и да предложат различно, модерно и смислено послание.

Бойко Борисов е типичен и (нормално за България) закъснял представител на новите Дучета: С отегчаващото обстоятелство, че у нас демократичните принципи и респектът към човешките права са неукрепнали, а за повечето хора са привнесени насила и отвън. Под килима са заметени тежки етнически и социални проблеми. Разделението на властите е по принцип под въпрос, а днешното управление се отнася към него с подчертано публично презрение. Икономиката се подхлъзна в лоша посока в "добрите" години през първото десетилетие на XXI век, а днес се намира в трайна криза, граничеща с безизходица. Социалната, здравната и образователната система са в най-добрия случай реформирани само частично и направо не могат да осъществяват функциите си. Властта от най-ниско до най-високо ниво се упражнява за лична полза и за облагодетелстване на привилегировани фирми и обществени групи, свързани или подкрепящи управляващите. Медийната среда е зависима и корумпирана.

На този фон, модерната политическа алтернатива в България трябва да успее предложи:

1. Безусловна защита на правата и сигурността на гражданите, в т.ч. сигурност срещу посегателствата от страна властта и срещу различни форми на насилие и дискриминация;
2. Ясни и еднакви правила (особено за предприемачество), в т.ч. сигурност срещу корупцията;
3. Конкуренция на пазара и оттам - ниски цени;
4. Свободно и честно състезание между предприемачите и оттам - иновации, жив пазар на труда и високи доходи;
6. Качествено образование и достъпно здравеопазване срещу данъците ни;
7. Социална помощ за нуждаещите се, а не за най-активните групи за натиск.
..................

По тези теми ГЕРБ и БСП са безпомощни. Това е доказано експериментално. Те дават и неограничен простор за конкуренция между опозиционни формации - както на идеи, така и на конкретни мерки и решения. За всяка от горните седем точки има десетки подходи (нито един не е в арсенала на Борисов ...) и трудно някой може да бъде сигурен във вярното решение - то се намира в спора, в политическата борба. Има възможност за леви и десни избори, за варианти, основани на повече централизъм и такива - на повече власт за общините. Има място за спор относно ролята на частната инициатива и т.н. и т.н....

За съжаление, в момента ние от Синята коалиция се занимаваме основно със съветския чайник за АЕЦ "Белене" и търсим политическа идентичност чрез изолирана експертна тема, непонятна за огромната част от българите. Постигнахме голям политически успех в този сблъсък. Но тази позиция не е аргумент в спора по изброените горе точки.

Бъдещата партия на г-жа Кунева пък се занимава с мишкуване в нашите редици, божем привлече някой телевизионно-разпознаваем десен деятел под 50 годишна възраст. При цялото ми уважение към правото на хората на личен избор, тези избори и лични стратегии нямат почти никакво значение. Познавам хора, които се надяват (за кой ли път...) новото да се окаже по-добро и да промени и политиката в България, и живота им. Те обаче чакат нови отговори на политически въпроси, а не изтъркани прийоми на партийно инженерство.

Прочее опитът за създаване на някакво демократично-анти-ГЕРБ-ОФ би бил най-голямата глупост и несрета, именно защото по важните теми няма да има спор и състезание между различни възгледи, а тъп, бездушен компромис.

Място за конкуренция между реформаторски идеи има. Има и място за повече от един политически субект срещу фалшивия двуполюсен модел.

Но въпросът не е кой идва след старите кучета, а кой идва след новите Дучета.
.

10 коментара:

Симеон-интереси каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Симеон-интереси каза...

Уважаеми г-н Кънев,аз съм на 75 години и Ви казвам,че за пръв път чета толкова смислена позиция.Адмирации!Ще Ви бъде много трудно да убедите НР на ДСБ,членовете и симпатизантите на ДСБ и демократично мислещите хора в България,как и накъде трябва да се развива икономиката и обществото като цяло.Дано да греша!Все някой трябва да каже и да докаже,че в тази посока трябва да се върви.Дано да успеете!

templar каза...

Съгласен с нещата, които си казал. А още по-съгласен съм с онези неща, които не си казал. Като "апарат" на "върхушка" ти го казвам ;)

Анонимен каза...

дали Кунева мишкува или мишките бягат от кораба?

Ангел Грънчаров каза...

Аз също съм възхитен от анализа на г-н Кънев! Ще го препоръчам непременно на читателите на моя блог и на фейсбук-приятелите ми. Разумните мисли трябва да се разпространяват по всички начини и канали, та белким стигнат до колкото се може повече съзнания. Та по някакъв начин да се борим с безсмислието и безразличието, обхванало толкова лъгания и и така системно будалкан от медиите нещастен гласоподовател...

Питащият каза...

Със описанието на обстановката долу-горе съм съгласен. Ще свършат работа и някои от пожеланията, но каква е в крайна сметка причината за всичко, което се случва в развитите икономики по света и ЕС.
Капитализмът е добра система, но само при условие, че трудът е защитен и конкуренцията е в сферата на подобряване качеството но стоките и услугите и повишаване производителността на труда, което е възможно да се случва само когато има яки синдикати и няма износ на капитали. При тези условия, ако синдикатите вдигнат заплатите в даден сектор или цялата икономика, предприемачите вдигат цените.Получава се здравословна инфлация и равновесие между натрупване и потребление. Глобализацията затрудни и дори направи невъзможен този процес, което е една от причините за хроничната криза в развитите икономики, а от там и за финисовите и политически проблеми. Казано накратко впрягате каруцата пред коня когаторазсъждавате за процесите в ЕС и у нас. Нашето икономическо развитие е на ниво развиващи се страни, а къде в тези страни има развита демокрация? Като добавим некачественият политически и икономически елит, не може да се очаква по-различен резултата.
http://iankov.blogspot.com/2009/11/blog-post_02.html

Анонимен каза...

Много интересен анализ. Немога да кажа какво е точно положението в България защото не живея в България. Имам само няколко бележки относно анализа на политическата ситуация в света. Не съм съгласен симето \"Новите Дучета\". Защо не съм съгласен защото с името Дуче се свързва една диктатура. Фашизм това е създадената от Дуче политическа система с краткото име \"Анархо Синдикализм\". Въпреки повсеместния тероро над определени слоеве от населението Дуче стабилизира икономически Италия. Въпреки че това е временна стабилизация базирана на печатане на пари обиновенно една такава стабилизация трае от 10 -15 години. Мафията по време на управлението на Фашото в Италия е най-мирната група от населението на Италия. Количеството на Криминалните престъпления по това време в Италия спада почти до нула. Политическата и икономическата система в Италия няма нищо общо с тази в Германия която е Национал Социализм. Въпреки че стабилизацията на икономиката и в двете страни се базира на девалвиране на валутатата им и пускане на печатницата на пари на пълни обороти. И двамата лидери на Германия и Италия по това време възстановяват силата на религията и устоите на семейството. Така че не мога да приема че някои от настоящите политически чучела в Европа заслужават това име Дуче. Обединена Европа и Еврозоната нямат бъдеще. Идеята за Обединена Европа е създадена от Ген Charles Де Гуалле. Умразата на Де Гаулле към САЩ и UK е всеизвестна. Въпреки че ако не бяха САЩ И UK и Canada сега Германския език щеше да е официален във Франция. Той решава теорията за Съединени Европейски Щати от Урал до Границите на Онтарио Canada. С извинение една политическа и икономическа глупост. След Втората Световна Война САЩ, UK и Canada помагат за освобождението на Западна Европа и следвоенното и стабилизиране (Плана Маршъл). Тулк не желая да цитирам Плана \"Заем Наем\" с които тези страни помагат и на Совиет Union. Но както и да е след кризата през 80те Европа има нужда от свежи инвестиции, които неможе да намери и решава че една подмяна на валутите (явна девалвация на националните валути) с обща Европейска Валута и пускане на печатниците на пари сте спасят Икономиката на Европа, както са спасили Хитлер и Дуче. Без да виждат че това има ефект не по-дълъг от 15 години, но са смятали че сте вземат връх над САЩ, Япония, UK, Canada и като отнемат тяхните пазари и източници на суровини сте стабилизират Европа, което никога не се случи. Така че Европейските държави не са жертва на собствените си ръководители, а на социалистическата идея за \"Обединена Европа\". Държави като България, Украйна, Молдова, Сърбия, Македония, отчасти гърция и Романия нямат шанса за оцеляване и стабилизиране на икономическата и политическата си системи в рамките на Обединена Европа.

Анонимен каза...

За да приключим с глупостите :)
Ще махаме ли банера?

http://www.mediapool.bg/%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D1%81%D0%B1-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0-news191680.html

Анонимен каза...

do anonimen 09 април 2012, 07:14

Vie iavno ste prevarjenik na USA model na ikonomika. E, ima li po-goliama pechatnica na pari ot USA? Poneje govorite za pechatane na pari... Ako EU pechatashe tolkova pari kolkoto federalnia rezerv na USA niamashe da e v segashnata situacia. Nai-goliamata greshka na evropeiskite politici e che ostaviha iztochna evorpa v racete na dr PuTkin (to i te ne sa po-malko zavisimi ot nego za sega) i che ne mogat da se protivopostaviat na virtualnia fiskalen kapitalizam ot USA tip na koito vie ste privarjenik. Kolkoto za DSB - jalko mnogo jalko. I do dens niamam otgovor zashto Kostov ne uspia pri polojenie che imashe cialata vlast v edin moment i mojeshe da se spravi s ostatacite ot komunizma...

Unknown каза...

Здравей, Радане :-)

Писах за теб в блога си -->
Защо продължавам да подкрепям ДСБ
http://semkiibonbonki.blogspot.com/2012/04/blog-post_3662.html