петък, 13 юни 2008 г.

ЧРД, Бай Бойко!


Той минава всякакви граници, тоя човек ... аз се чудя кой го налага да говори по националните медии.

Думите са на столичния кмет Бойко Борисов, по повод на участието на Стефан Гамизов в предаването На 4 очи” по Нова телевизия в неделя, 8 юни. Не изпитвам някакви особени симпатии към г-н Гамизов и намирам част от тезите му за пресилени и дори скалъпени. Но спонтанното телефонно включване на “Бате Бойко” в предаването парадоксално потвърди основното обвинение – кметът на София и вероятен бъдещ премиер на България не се държи като демократичен политик. И като се замисля – никога не се е държал. И сякаш тъкмо това е в основата на непобедимата му харизма...

Изобщо не се притеснявам от факта, че г-н Борисов има леко просташко поведение, рядко се бръсне и често се облича в стила на бившите си съдружници-каратисти. Още по-малко ме вълнува привързаността му към певачките Ивана, Цеца и Меца.

Не споделям “естетическите” и “културни” възражения на множество коментатори и политици от десницата – чуждите вкусове не са моя работа.

Не споделям обаче и лековатото заключение, че популярността на бившия бодигард се дължи на този вид “естетически популизъм”, че подкрепата за него е плод именно на безобидни просташки пози на един селски хитрец.

Не подкрепям и възгледа, че основният проблем на политическия възход на ГЕРБ и Бойко Борисов са недоказаните десни и антикомунистически позиции на партията и нейния неформален, но всевластен лидер. Стилът на обаждането по средата на популярно предаване по основна национална телевизия поставя въпроса какво точно в политиката е усвоил г-н Борисов от учителя си Тодор Живков.

Дали са само дребните шопски хитрости и свойския подход към аудиторията? Дали е единствено ловкото манипулиране на алчните Ганьовци, от които се състои организационният апарат на партиите, ръководени от учителя и ученика? “Включването” на кмета по Нова телевизия напомня, че оптимистичният отговор на тези въпроси е неаргументиран. Бойко Борисов упорито изгражда образа на твърд властник, комуто досадните формалности на правовата държава често пречат на справедливите дела.

Такова шамаросване ще падне …

– продължава той по телефона – и зрителите за пореден път се убеждават, че на власт идва човек, който няма да се спре пред правилата на демокрацията и свободите, привнесени от чужбинско от брадатите седесари в началото на прехода. Антидемократичната поза е важен елемент от прочутата медийна стратегия на “Бате Бойко” и успехът на тази стратегия неизбежно ще даде простор на настроенията и средите, които я подкрепят.

Добре е бъдещите партньори на ГЕРБ да се убедят в искреността и последователността на десните позиции на тази партия. По-важно е обаче да си припомнят от къде тръгнаха всички социалистически държави през 1989г. и докъде стигнаха тези, които не осигуриха свобода на словото като висша ценност.

Ако забравим това, голямо шамаросване ще падне…

Публикувано във вестник “Кеш” на 13 юни 2008г. Съвпадението с рождения ден на кмета е случайно и неволно. Снимките не са част от публикацията във вестник "Кеш".

13 коментара:

Анонимен каза...

Какви демократически ценности, какви пет лева? Това е ясно, но дали го интересува някого.
За мен най-големия проблем на Бойко е, че е явен бивш и настоящ престъпник, със светоглед, който не е държавнически а тарикатски и вреден за обществото.
Леви-десни, Европлейски партии, всичко това са пълни глупости.

Радан Кънев каза...

За мен не е по-малко притеснително това, че Бойко е част от системата на МВР през 80-те и има някакви тъй и неизяснени функции по "Възродителния процес".

Също така ми е напълно неясно защо говори за "мутренски" си период все едно и тогава е бил в МВР... бил ли е агент на службите след 1990?

Много въпроси, гарнирани с поведение, което нещо средно между махленски бандит и африкански диктатор.

Анонимен каза...

Струва ми се,че нещата в голяма степен отиват на майната си, ако мога да цитирам gantree от последната ни кореспонденция.

Отдавна казвам, че ДСБ трябва да се съобразява с електоралните реалности, а те сочат, че партията е доста жива и силна в идеалния център на София, където живеят старите софианци отпреди 1944г. и почти не съществува (като регистриран вот) извън "синята зона". Затова като имаме предвид силно ограничения финансов, човешки, времеви и т.н. потенциал, моята идея е вместо да ходим във Велинград, Шумен и Г.Уйно и Д. Уйно, да се окопаем в синята зона и да я превърнем в "зона на ДСБ" - там да хвърлим всички усилия, да опознаем всеки човек поотделно, да залепим плакат на всяка сграда, стена, кофа за боклук, пътен знак, спирка и т.н. изобщо да стане наш анклав, в който да взимаме 100% от възможните десни гласове.
Тогава ще можем да си позволим да говорим и правим всичко, което считаме за правилно, без да треперим от сметки дали и как да оцелеем.
Така че, институционално нещата са в твоите ръце :)

Анонимен каза...

Голяма маймуна е !

Анонимен каза...

Господин Кънев,
смятате ли, че тезите на Стефан Гамизов ще навредят на популярността на генерал Бойко Борисов?

Радан Кънев каза...

Aми не, не смятам.

Тъкмо за това пиша - Бай Бойко се радва на своя не-дотам-демократичен образ и е убеден, че той му носи известна подкрепа от слоеве, които не са подкрепяли "десни" формации досега.

Анонимен каза...

Благодаря за бързият отговор. Интересно дали Гамизов ще направи своята партия - може би идеята е да замени НДСВ в тройната коалиция.

Анонимен каза...

Гамизов си има партия. Имам предвид "ЛИДЕР", която все повече и повече се свързва с неговото име.

Анонимен каза...

ЛИДЕР е на Ковачки? Гамизов негов човек ли е?

Анонимен каза...

Или и Гамизов, и Ковачки са човеци на един и същ друг човек? ;)
Предвид топлината между Гоце и Ковачки, няма логика във връзка между Гамизов и, с извинение, ЛИДЕР, но енергетиката джитка по неведоми пътища.
Описаната случка е показателна за някои аспекти на българската журналистика, а именно:
- това, че определени политици си имат определени медии / предавания, в които се чувстват като у дома си;
- махленския етикет на българската журналистика, където някой възмутен дига телефон, гири и каквото може, за да постави на мястото му някого другиго, а водещът - домакин го търпи, щото така му се дига, съответно, рейтингът;
- интелектуалното равнище на въпросната журналистика, което надали надвишава средно взето това на водещата на посоченото предаване.
Последното не е комплимент.

Анонимен каза...

Гледайте в тази посока, и ще видите сами дали думите ми са верни или не са. Гамизов е прекалено елементарен манипулатор, за да успее дълго да задържи умните хора заблудени.

Много сори пред г-н Кънев, че не се подписвам с името си, но ей на - такива времена вече настанаха, че да нямаш вяра на никого.

Анонимен каза...

Смятате, че Гамизов и Ковачки работят заедно за Ахмед?

Анонимен каза...

Освен с просташкото си поведение, наглото си държание, селския си неглижиран вид и с тъпите си коментари по всички въпроси този човек няма с какво да ме впечатли. Не мога да разбера българите толкова ли сме тъпи, че да не виждаме ,че на този човек не му пука за хората а си гледа само бизнеса си.