четвъртък, 26 юни 2008 г.

Кметът капитулира

... или просто деликатно се включи в хора на себеподобните си.

Кметът на София Бойко Борисов промени маршута на гейпарада, който ще се проведе в събота и ограничи изявата до митинг, далеч от центъра на града. Вместо първоначално разрешения от кмета маршурт на шествието от НДК, по “Витошка”, “Цар Освободител”, бул. “Левски” и крайна точка пред “Червената къща” на ул. “Любен Каравелов”, Борисов прати хората с различна сексуална ориентация в южната част на Южния парк. “Там по-лесно ще гарантирам тяхната сигурност. Такива паради има във всички европейски столици, така че няма проблем да има и в София. Сигурността на участниците обаче също е важна”, оправда се Борисов.

Комунистическият манталитет не си отива лесно.

Различните - далеч от погледа на обществото! Да защитим реда не като натирим престъпниците, които заплашват с разправа, а като натирим невинните и беззащитните.
Евала, Бойко, юнак народен!


Виж - "Атака" е друго нещо... Тях ги гледаме редовно по "Витошка" (честно казано, средностатистическият атакист е естетически доста по-неприемлив от повечето познати ми гейове...)

Две обяснения имам (сигурно и двете са верни):

1. Бай Бойко за пореден път залита по просташки форми на популизъм и доказва, че е човек без грам демократични ценности.

2. Бай Бойко е обикновен страхливец.

Хайде приятна събота и неделя.

24 коментара:

Анонимен каза...

Изкушавам се да те попитам дали знаеш конкретните цели на този парад. Аз не ги разбрах.

Анонимен каза...

Според мен решението е правилно. Намери се компромис и за двете страни, никой никого няма да дразни. Интересно господин Кънев вместо да жалите толкова много вулгарните прояви на хомосексуалистите (които явно нямат с какво да се похвалят освен със сексуалността си), защо не напишете два реда за това как снощи уроди пребиха турци пред НДК - нещо много по-възмутително според мен.

Unknown каза...

Много "мъжкарска" постъпка на кмета, няма що! Какви ти демократични ценности, по-добре да угоди на лумпените - все пак са от една порода.

Анонимен каза...

С риск да изглеждам тъпа (ама си ми е право да съм тъпа, не ли?) - за кои точно ценности говорим? И кои са лумпените?
Наистина не разбирам и моля за обяснение като за дебили ("... for dummies"), pls!

Николай Павлов каза...

Радане, само гледайте да не се коалирате с тоя тупан, шото май натам отиват нещата...

Анонимен каза...

Защо трябва да се поощрява демонстрацията на сбъркана полова ориентация? Какво хубаво има в това? Всички ли трябва да станем обратни, че ни го натякват това? Защо се бърка толерантността към човека с толерантността към извращението? Недостатъците, дефектите и болестите трябва да се премахват, а не да се подкрепят, толерират и разпространяват. Така че педерастите да се радват на правата, които имат като хора, и да не претендират за допълнителни, педерастки, права и свободи. Лично аз никога няма да призная, че педерастлъка им е нещо хубаво и нормално. И няма да започна да ги наричам 'гейове' дотогава, докато не признаят, че педерастлъка е нещо лошо и продължават да парадират и пропагандират обратната си резба. И изобщо не ми пука, че на Запад вече са успели да излъжат с нахалност и вресливост безразличното и немислещо мнозинство и са постигнали педерастки привилегии. Не всичко модерно, което идва от Запад е правилно и добро.
За съжаление немислещите в България са повече, отколкото на Запад, и доста уж образовани и уж интелигентни хора следват линията на най-малко съпротивление и подкрепят настъплението на извращението, защото е модерно, като същевременно казват, че те в никакъв случай не биха искали техните деца да станат педерасти. Ха-ха-ха. Значи за чуждите деца може, а за своите не. Когато чуя някакъв такъв 'модерен' и 'интелигентен' да каже: "ех дано децата ми станат педерасти", тогава ще повярвам, че подкрепата им за педерастлъка е сериозна и самият педерастлък е може би нещо добро.

Иван Бедров каза...

Кметът се подхлъзна. Винаги е по-лесно да угодиш на простолюдието, отколкото да дискутираш с малкото мислещи хора.

Unknown каза...

Радане, най-интересното е, че и на мен точно тези две неща ми хрумнаха като прочетох "новината":

1) популист (всички си знаем)
2) страхливец ("въх, изгубих гласовете на бабите!")

openly feminist каза...

illa,
На много места хора писаха за причините да се прави парад. Най-добрият текст по темата според мен е в блога на stalik: http://stalik.wordpress.com/

Радан,
Много хубав разговор в булевард балгария тази вечер. Съжалявам, че не се случи по-рано...

Ангел Грънчаров каза...

Ами Бойко обича простолюдната народна любов към своята особа, как тогава да не се огъне?!

Радан Кънев каза...

Отново обръщам внимание на факта, че гей-парадът не е задължително гологъзене.

Българското общество (и държава съответно, и съд) няма ясен критерии и практика кое гологъзене е разрешено и кое - не. В САЩ например, всеки знае, че монокините на плажа са забранени. У нас май са разрешени? Вулгарните реклами също са разрешени, по всичко личи да е така.

Гейовете имат право да се гологъзят колкото "стрейтовете" - ни повече, ни по-малко.

Аз съм против забраната на гей-парада, но ако някой се гологъзи прекомерно по родния стандарт - аз съм ЗА да бъде арестуван за нарушаване на обществения ред.

Анонимен каза...

Няма да повтарям мнението си от предишната тема, то остава непроменено (и необорено)

Само ще кажа, че последните дни ме превърнаха от безразличен(нищо повече от вицове за гейове) по въпроса във все по-хомофобски настроен. Мисля, че така е с много хора. Гей-парада работи срещу гейовете и зорлем консолидира "здравите сили" срещу тях и легитимира лумпените, като "по-малкото зло". Замисли се за това!

Освен това съм възмутен, че Retv манипулира в най-добрите ВАЦ-ови традиции: Да поканиш някаква дама да защитава парада и срещу нея нелицеприятния и нечленоразделен Расате (вместо някой от нормалните диалогични хора, възразяващи на проявата) си е чиста тенденциозна манипулация. Все едно в СКАТ да поканят някоя многодетна майка, а срещу нея - Владо Кузов... това ли са наистина двете страни в спора?

Втора манипулация е да поканиш Христов (ляв) и Радан (десен) за да покажеш, че и левите и десните подкрепят парада, което просто не е така или поне не е така просто...

РеТВ се изложи, а гей-активистите зорлем се наредиха в списъка на хората в списъка ми... :)и вече делят с Расатетата почетното второ място... Определено станах по-нетолерантен, отколкото бях до онзи ден.Ако детето ми кара колело в парка и около него щъкат мъже с червило и розови трика не бих бил спокоен и толерантен. Може би бих изгубил контрол над себе си и бих извършил неща, за което вероятно после бих съжалявал.

Това чувствам, това пиша, sorry ако те разочаровам.

Приемам и уважавам начина, по който излагаш мнението си, макар и изобщо да не съм съгласен с него. Поздрави за умението ти да дискутираш аргументирано и културно, нещо което винаги ме е кефело в теб, дори (а може би най-вече) в случаите, когато не сме на един акъл.

Анонимен каза...

openly feminist,
за съжаление постът на stalic не ме убеди. Намирам, че формата (гей прайд) може само да акцентира върху различието и гордостта от това различие, което не се връзва със заявените цели.
Ако става въпрос за дискриминация от типа на тази със заплащането на жените с 40% по-малко, тогава - да, разбирам го. Ако става въпрос за борба против насилието (физическо или вербално), от което страда цялото ни общество, да, разбирам го. Ако някой бива дискриминиран само заради това, че е с различна сексуална ориентация, да, разбирам го, както съм против дискриминацията по който и да било друг признак. Но не разбирам защо ме обвиняват в дискриминация само защото не се интересувам от сексуалната ориентация на някого си. Не го разбирам. Трябва ли харесвам Труман Капоти заради това, че е хомосексуален, а не заради това, че е добър писател? Не го разбирам.
Впрочем, не съм убедена, че готвеният в UK закон за позитивната дискриминация е добра идея.

Анонимен каза...

Закона за позитивната дискриминация в UK просто ще изпрати много талантливи, млади, хетеросексуални британци в САЩ.
Толкоз.
Накрая Европа ще се превърне в едно чудесно такова либерално място, където всеки нормален човек ще трябва да търпи как педеругите си тресат оная работа пред него - докато накрая не дойдат мюсюлманите и не изколят всички, по сталински решавайки проблема.

Анонимен каза...

ще си кажа и аз скромното мнение. не мисля, че на гей парад мястото му е в центъра на софия. дори не знам защо въобще трябва да има такова чудо. нормалната природна ориентация е хетеросексуалната. по този начин мнозинството от хората са хетеросексуални и така трябва да бъде. хомосексуализма при всички положения е форма на психическо отклонение. нямам нищо против хомосексуалистите, но не мисля че трябва да парадират с това си отклонение, а и не мисля че деца трябва да виждат как примерно двама мъже се целуват, което неизбежно ще се случи. да ви кажа то и аз да го вида това сигурно ще се издраифам.
п.п. някои ще ми обясни ли какво по дяволите е лумпен и защо толкова много хора решиха да използват тази иначе толкова противно звучаща дума

Анонимен каза...

Не знам дали е било организирано или не, но много успешно се отне вниманието на обществото от важните и тежките проблеми в страната чрез маловажен спор, в който обаче всеки се счита за абсолютна инстанция.

Тия горе само се подсмихват доволно, сигурен съм.

Анонимен каза...

illa, няма нищо за разбиране.
Когато човек живее в по-голям европейски град, гей парада е карнавал.
Не е нужно да има цели над сбора от настроенията на парадиращите.
За тях - едно официално заявление, често придружени от приятели или родители - ето ме, такъв съм.

В бг,
по традиция
пак под вола теле се търси. Цели, програми и простотии.
София се оказа дълбокопровинциално място (като Москва) и загуби нещо от цветовете си.

Ако бе станало друго,
ако ББ бе направил друг ход,
ВСИЧКИ щяме да сме изненадане.
Кажи сега, не е ли прекрасно да живееш в република, дето нищо никога не се случва и всеки е лесно предсказуем ? Амин

Радан Кънев каза...

Тemplar,

И аз ти благодаря за културния тон на хомофобията, хахах

Очевидно има теми, по които никога няма да се разберем, да. За мен "нормален" е човек, който приема хората каквито са, а не мъж, който обича да спи с жени. Това последното не е никаква гаранция за нормалност:)

Не мисля, че имаше манипулация от РЕ:ТВ и изобщо темата за гей-парада влезе благодарения май на мен, а не на Иван Бедров в разговора.

По-важното - абе хора, къде съм писал, че си падам по гей-паради??? Просто си падам по правата на хората за защитават чувствата си.

И се дразня на малодушието и двойния аршин на кмета.

Анонимен каза...

аз пък съм за правата на хората за спокоен уикенд, не застрашан от група изроди. Не мога да разбера как няма парад на албиносите например или на хората, които си падат по садо/мазо.

Анонимен каза...

Според мен кмета много правилно е направил като е преместил мястото на събитието. От една страна спазва правото на дадена група хора да се събира с дадена цел.

Чл. 43. (1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.

(2) Редът за организиране и провеждане на събрания и манифестации се определя със закон.

От друга да не се нарушават правата на останалите граждани. Всеки има право сам да определя своите убеждения. Един такъв акт като този парад, който да се провежда в центъра на столицата, рязко засяга това право на останлите хората. Отделно е много правилно,с оглед на сигурността да го изместиш на не толкова публично място.

Анонимен каза...

Бравос!!!
Бат Бойко с Гей парада и съответно промяната на маршрута/място НАДМИНА себе си!
ЗАЩО ЛИ не се учудвам???
А ЗАЩО ли ВСЕ ПАК/ВЪПРЕКИ ВСИЧКО на Бат БОЙКО му расте рейтинга?!
Май в едно ЦАРЯТ е прав: ВРЕМЕ Е/СТИГА ТОЛКОВА и БЪЛГАРИНЪТ да си смени чипа!!!
Поздрави

Анонимен каза...

Освен това позицията на кмета е губеща, а не популистка. Либералчетата го мразят, че е преместил парада, а фашистите, че не го е забранил.
Което означава, че е взел правилното решение.

Анонимен каза...

Кмета все пак ги стовари в центъра на София, изглежда вие обаче забравяте тактично да го поздравите за това...

Радан Кънев каза...

Бях извън цивилизацията, нямам никаква идея къде е бил парадът, само чух, че е имало няколко десетки арестувани чукундура.

Трудно ми е да поздравявам някого за непоследователността на позициите му (пък и не е сефте, не).