петък, 6 март 2009 г.

Изпълниха, каквото обещаха...

Пейо е отправил интересна покана. Да кажем нещо добро за правителството на тройната коалиция.

В интерес на истината, няма правителство на България, което да не е направило нищо добро. (Може би за Лукановото и Беровото не се сещам на първо четене... беше толкова отдавна). Просто натискът за реформи - навремето от МВФ, днес от НАТО и ЕС е силен. Всеки и Жан, и Дедо, и Сергей е бивал принуден да извършва реформи. Затова и реформите ни са такива - принудени...

Нека опитаме:

Намаляването на данъците за фирмите и физическите лица е нещо добро (плоският данък не толкова, според мен), както и намаляването на изискуемата сума за внесен начален капитал на ООД (макар да няма никакъв смисъл от това внасяне, изобщо!)

Въвеждането на Търговския регистър (тотално некадърно, но след една година хаос - проработи).

Някои реформи (или по-скоро начало на реформи) в социалната сфера са във вярната посока:
- ограничаването на помощите за лица, които не желаят да работят,
- увеличаването на коефициента по чл. 70 от Кодекса за социално осигуряване от 1.0 на 1.1,
- възможността за делегиране на социални дейности на частни лица по чл. 18 от Закона за социалното подпомагане.

И толкоз. Все реформи, които не са измислени от управляващите и са зле проведени от тях.

Това на фона на безумната наглост "Изпълнихме каквото обещахме".

Да, изпълниха:


Споменавам именно социалната сфера, в която др. Масларова се кипри с големи успехи. Изпълни, каквото е обещала на мъжа си и на спонсорите си.

Докато сърфираше по вълната на икономическия подем и строителния бум, кабинетът отчиташе намалена безработица, за която има нулев принос. Докато емигрантите в Испания и Англия хранеха семействата си тук, кабинетът отчиташе успехи в борбата с бедността.

Днес лъсва цялата лъжовна несъстоятелност на "правителството на социалната отговорност".

Бюрократичен хаос, фалирала осигурителна система, рухнал имотен пазар. И структура на заетостта, характерна за 60-те години на миналия век, основана на предприятия с енергийна ефективност от 30-те...

Но те изпълниха, каквото обещаха - на Батко, на Батков, на Божков, на Гергов, на Манджуков и на ... Масларов.


5 коментара:

Анонимен каза...

такова правителство няма. само лауреати. ако тези отново дойдат на власт, аз напускам милата ми татковина с цялото си семейство и заминавам в изгнание... един глас от мен за добрия пост!

Peter Petrov каза...

Похвално, че сте се напънал да отговорите на Пейо. Аз лично не бих говорил за успехи на това правителство при положение, че то е затънало до гушата в престъпни схеми.
Все едно да оценяваш положителното в работата на Маджо,Пилето или Батков.
И те имат много положителни ходове, но са част от престъпни мрежи.
Гагаузов, Масларова, особено Р.Петков,Орешарски, Етем и почти цялата група измамници в МС се отличават от тримата по-горе само по възможността да се ползват с имунитета на нашата държава. Иначе престъпленията им са едни и същи - корупционни схеми в особено големи размери.
Но г-н Раданов, демокрацията разрешава това. Погледнете как един престъпник -С.Берлускони се разхожда спокойно из Европа. Спомнете си за дебелия Кол или за далавераджията Ширак.Ами скандалът с падането на цялата Европейска комисия заради корупция? Остава самото общество да се саморегулира и да изгражда степен на толерантност към престъпното управление в съответната страна.

Калоян каза...

...както и намаляването на изискуемата сума за внесен начален капитал на ООД...

Това (предложение от "Плана Сатанишев") обаче го отхвърлиха на първо четене в правната комисия, нали ?

Радан Кънев каза...

@ Kалоян:

В момента е намален не началният капитал (той си е 5000 лв.), а сумата, която трябва да внесеш реално в банка - вече е 1750 лв.

За намаляването на капитала от 5000 на 100 лева - това още не е прието.

Лъчезар П. Томов каза...

Това правителство е добро в правенето на PR и нищо друго, балони с въздух, като на Петър Димитров за януарските сметки за парно. Малкото, което са направили е истинско чудо и е плод на некадърността им да го спрат според мен. Що се отнася до плоския данък - той не намалява, а преразпределя анти-социално данъци по начина, по който е въведен, затова съм против този му вид.