понеделник, 9 март 2009 г.

Винаги има избор

Мойст фон Липвиг, героят на чудесната сатирична новела на Тери Пратчет Going Postal”, е изправен пред избор – или да приеме предложената му работа, или просто да излезе през вратата. Дребната подробност е, че вратата е на сто метра височина над каменист склон.


Винаги има избор”, споделя лорд Ветинари – просветеният тиранин, който прави не твърде привлекателното предложение.

Преди по-малко от три месеца, пред всяка от десните реформистки партии в България имаше не толкова страховит избор. Да се явят на избори самостоятелно, като съхранят в максимална степен своята идентичност и чувствата на твърдото си ядро привърженици. Или да седнат на масата за преговори, с амбициозната цел да създадат цялостна дясна алтернатива, реформистки опозиционен блок. Всяка от двете възможности имаше свои предимства и недостатъци. Лидерите на ДСБ и СДС избраха втората, с надеждата за мобилизация на всички десни избиратели и участие във властта от силната позиция на равнопоставен партньор на ГЕРБ. Преговорите започнаха преди повече от месец и създаването на обединен десен съюз е официална цел пред ръководствата и членовете на двете партии. И което е по-важно – очакване на медиите, обществото и най-вече на реформистки настроените граждани, хората, към които посланието на тези преговори е пряко насочено.

Надявам се, че за лидера на СДС Мартин Димитров едно е ясно – привържениците на самостоятелно явяване на избори вече са разочаровани, независимо дали симпатизират на СДС или ДСБ. За тях самото влизане в стаята за преговори е грешка, или дори грях. Симпатизантите на коалицията обаче все още нямат от какво да бъдат доволни – те очакват резултат, а не процес. За тях влизането в стаята е доказано недостатъчно, те помнят лошия опит от кампаниите на Неделчо Беронов и Мартин Заимов. Знаят, че преговорите за коалиционно споразумение не са сигурно свидетелство за доверие, сътрудничество и успешно взаимодействие. Те очакват да видят излизането от преговорите, за да дадат подкрепата си.

(Снимка - "Капитал")

Провалът на вече започнатите преговори ще донесе разочарование на привържениците на коалицията, но няма да преодолее отчуждението на нейните противници. Провалът ще е – с други думи – пълен. Забавление за олигархията и подопечните й медии, повод за покровителствена насмешка от страна на столичния кмет и потвърждение на тезата, че десните партии в България са отломки от минало време, оплетени в лични козни. Това е добре известно на кръговете в СДС, които саботират преговорите и извиват ръцете на председателя на партията. Те са готови да платят тази цена, защото силното реформаторско управление не представлява за тях никаква ценност. Напротив. Те го саботираха през '97-'01, оплюха го през следващите осем години и са готови да го предотвратят днес.

Да се противопоставиш аргументирано на бъдеща коалиция е съвсем обичайно и честно политическо поведение. Да вземеш решение за самостоятелно явяване на избори (както направиха зелените миналата седмица) – рисковано, но смело и достойно за уважение. Да не седнеш на една маса с партньор, когото смяташ за неприемлив, е повече от естествено. Но да бойкотираш публично отдавна започнали преговори е самоубийствен подход, зад който прозират не политически, а стопански или лични мотиви.

Пиша тези редове в неделя и не знам какво ще реши НС на Съюза на демократичните сили във вторник. Но знам, че изборът дали да влезе в стаята за преговори с ДСБ е отдавна направен.

И все пак – би казал лорд Ветинари – винаги има избор.

Да излезеш от стаята.

Дребната подробност е, че вратата е на сто метра височина над каменист склон.

19 коментара:

Паяков каза...

Не знам дали това има връзка с разговорите между ДСБ и СДС, но по една телевизия (бТВ) тече от около една седмица един псевдополитически сериал с главно действащо лице Васил Филипов и режисьор Бареков. Целта му е да се преповтарят обвинения срещу управлението на ОДС (1997-2001), главно срещу тогавашния министър-председател и други лица от управлението, без никакви доказателства, но сигурно с цел разколебаване на привържениците на тези партии и наливане на вода във воденицата - на кого? Трудно ми е да определя, но на всички противници на тези разговори.

Peter Petrov каза...

Васил Филипов има вид на леко ненормален. Бареков е журналист като шушумигата Марин Маринов от БНТ или клоуна Цвтков от Нова. Те могат да манипулират и да пречупват събитията, но не и да ги създават.

А Вие г-н Кънев като един буден българин отворете очи и вижте рейтингите на двете "десни" партии. От тях нищо не зависи, защото нямат личностите и идеите, които да привлекат избирателите.

Не Ви са виновни трите крила в СДС, нито лошите и глупави българи.
Причината за слабостта на СДС и ДСБ се крие в липсата на формирана средна класа по нормален начин. Нашата средна класа в болшинството си е "назначена" с "дадена", а не продадена собственост, с реституирани едри градски имоти, повечето резултат от преки или индиректни поръчки на Третия райх, защото 10г. бяхме вярното куче на Германия.
Хората бяха излъгани веднаж от т.н. "десни" и повече няма да се върнат при тях. Всичко което става сега не е "влизане в залата" , а смях в залата.

Анонимен каза...

Мислех да пиша, но Г-н Петров преди мен е успял да каже същото с по-малко думи!
Наистина Г-н Кънев, може би Ви блазни удачното сравнение в заглавието,но ако държите на авторитетна публика, намерете сили да откъснете тази емоционална връзка с хора като Костов. Ако отместите завесата, ще видите,че вътре има само кал... Нищо не можем да съградим там...

Паяков каза...

За съжаление и тук се появяват анонимни антикостовисти, като че ли той е причина за настоящото положение на нещата в България. Или както в един форум се говори: за всички беди на България е виновен Иван Костов и международното положение.

Анонимен каза...

Всички коалициционни избори са били загубени.Неможе да се поиска нов брак след развод.Най малко след като условията на напусналият са със сериозни претенции .Костов

Анонимен каза...

Г-Н Кънев затрогващо тъжен и точен коментар.А на г-н П.Петров бих напомнила,че не всички,които си върнаха имоти заграбени от комунягите са били от търговия с Третия райх.Дядо,на когото съм кръстена е търгувал с Аглия и през 1934г му закриват барутената фабрика,заради германци. Истината е че тези,които са били на страната на англичаните,съответно на американците бяха много по-жестоко репресирани от всички останали. Д-р М.Бакърджиева.

Ангел Грънчаров каза...

Спор няма, че явяването самостоятелно на изборите е чист, пък макар и рискован вариант; коалицията, особено ако е прекалено шарена, също е доста рискована работа: такива коалиции колкото привличат (избиратели), още повече отблъскват. Огромен проблем е съставането на общи листи: възможно е дадени лица да се неутрализират, т.е. заради субекта Х в листата аз примерно мога само с пълна погнуса да гласувам за цялата листа, но колцина са като мен?!

Обаче всичко зависи от целта: ако целта е просто устройването и вегетирането на някои хора в качеството им на депутати, то тогава няма защо да се работи за коалиция; ако целта е вземането на властта, т.е. общо дясно управление, то тогава създаването на коалиция на традиционните десни е неизбежно, то става самоцел, от която не трябва да се отстъпва.

По тази причина ми се струва, че е рано да се бие отбой на усилията за създаване на коалицията... тежко е, много хора, крилца, играчи са против, но не е невъзможно да се създаде голяма дясна коалиция.

Ако в СДС превес вземат противниците на коалицията, тогава ДСБ трябва да опита да направи дясна коалиция без СДС. Дойде решаващия час за проверка на лидерските качества на М.Димитров и за бъдещето му като политик...

Анонимен каза...

Има едно проучване на Барометър инфо.
При внимателно вглеждане на резултатите се вижда,че СДС влиза, а ДСБ има 2/3 от подкрепата на СДС.
Изследването е от февруари и е за ЕП,но дава представа за силите в момента.
ДСБ вероятно ще се хване за палците на краката,а Радан Кънев вероятно ще стане депутат някой друг път.

Анонимен каза...

Ало,анонимния от 17.25 като са те треснали нервите не си го изливай на Радан, а се напрегни малко ,за да схванеш блестящия анализ,който е направил за евантуална коалиция между ДСБ и СДС.Май вие от СДС много се притеснявате от такива млади хора-профисионалисти в ДСБ,които като Радан не са малко,особено в София.МИЛА

Радан Кънев каза...

Хехехех Барометър инфо... Много обичам да ми цитират тези фантоми.

Но тук не е въпросът да си ги мерим барометрите. Започнем ли да си ги мерим, изчезват - това е поуката.

Peter Petrov каза...

Д-р Бакърджиева, ако прочетете отговора ми и Вие г-н Кънев, говоря за морал."Мръсният" преход не даде и не дава възможност за да имаме нормална дясна група избиратели. Там е проблемът на СДС и ДСБ, а не кой какъв е.

Не разбирате ли, че наследници на бивши колаборационисти с фашистка Германия си върнаха собствеността, а националното им предателство се награди с пенсии, заедно и наравно с честни антикомунисти.

Не разбирате ли, че за години напред средната класа ще е в основни линии от родовете на бивши комунистически палачи, активни борци и заслужили деятели на ДС.

Липсата на нормален десен електорт кара остатъка от гражданите(наемни работници, дребни селяни и малкото останали интелигенти)да се люшка от крайно дясно до крайно монархическо за да търси келипир.

Анонимен каза...

Ставащото е безумие. Не само СДС и ДСБ, но и РЗС трябва да се обединят. Иначе всичко отива на кино и сме изправени пред пагубните варианти за нов мандат на БСП и ДПС или управление на ГЕРБ с фашистите от Атака...

Зелен Бетон каза...

Радане, както винаги - добър анализ. И алюзията ти с вратата е много точна.

Замислих се обаче за друго. Не са само твоите разсъждения, тук-там чета и други, които съвсем разумно и трезво се опитват да преценят възможните резултати от предизборнотото Брауново (и не чак толкоз Брауново) движение в политическото пространство.

Но навсякъде нещо ми липсва. И сега се сетих какво.

Липсва ми присъствието на избирателя.

Той БИ СЛЕДВАЛО да е задължителният фон на цялото това говорене и анализиране. А го няма никакъв.

В хиляди форми се задава въпросът "какво ще стане, ако избирателят гласува еди-как си". Като че ли той е някакъв марсианец, който по дефиниция липсва, ама по изборите се очаква да дойде за малко и после пак да си отиде на Марс. А вотът му е някаква случайна величина - за която единственото ясно нещо е, че може да заема стойности в определен диапазон; но разпределението на стойностите вътре в този диапазон е абсолютно стохастично.

Изглежда, че самите политически сили дори и не понечват да воюват за гласа на избирателя, предварително убедени, че това е causa perduta. Приели са за даденост, че резултатите от вота няма начин да излязат от споменатия диапазон, както и че вътре в този диапазон какво ще става, и господ не може да каже.

И се мъчат да компенсират тази неопределеност с чисто политическо-технологични, многовариантни, полиморфни и всякакси инак условни вътрешни договорки помежду си. Демек, да си вържат гащите така, че накъдето и да повее вятърът, да не им ги смъкне. И това им е приоритет номер едно.

Никъде не виждам дори и намек за стремеж да се повлияе на избирателя за кого да пусне гласа си. Някакъв - пък макар и ирационален - стремеж да се объркат прогнозите на социолозите. Нищо подобно: цялата риторика е насочена към договорките - да се подпомогнат удобните и да се подкопаят неудобните. Мен, избирателя, ме няма. Някакви си приказват какво щели да направят преди и след като аз си пусна листчето и ми го преброят. Туйто. А каква е връзката между мен, листчето и тях - явно няма такава. Даже и права връзка няма, да не говорим за обратна...
_________________________________

А може би е необходимо просто да се формулират няколко основни принципа. Не обещания за конкретни действия и политически ходове. Не клетви, че вече няма да се повтарят грешките, не апокалиптични картини, че ако не станело еди-какво си, щяло да стане другото, дето е ауууу, колко ужасно.

Просто да излезе някой и да ми каже - пич, нещата не са добре. Няма да ти се кълна, че ще съм безгрешен, но ето ти пет общи изречения, зад които заставам и от които нямам намерение да се отклонявам. Това мога - това гарантирам. Ако смяташ, че ще ти свърша работа, гласувай за мен.

Това би ми било много по-интригуващо - и ми е много по-нужно - отколкото кой с кого и при какви условия искал да се съюзява, пък кои други го дърпали за пеша и му пречели.

Убеден съм, че едни такива пет изречения - казани, повтаряни и потвърждавани умно и на място - могат да променят Брауновото движение и да го направят ПРОЦЕС. С цел и посока. Иначе аз, избирателят, си оставам наистина марсианец. И още по-лошото: въобще не виждам смисъл да се опитвам да бъда нещо друго.
_____________________

И още нещо ми липсва във фона, което е дори още по-важно: присъствието на гражданина в СЛЕДизборната среда.

Пак без изключение, зад всичкото говорене и анализиране се провижда схващането, че след изборния Ден Х няма нищо. Изпълнили функцията си да пуснат листчетата, марсианците си заминават. End of story. Остава едно властово тяло, за което не е много ясно кого представлява и в чие име управлява. Просто си управлява. И си се представлява самичко. До следващия предизборен ажиотаж.

Не усещам никоя политическа формация да разчита реално на подкрепата на гражданина СЛЕД изборите. Нито да се опасява, че вместо подкрепа ще срещне неодобрение от негова страна.

Честно казано, това ме дразни неимоверно. Поне ЕДИН да имаше. Не че щях непременно за него да гласувам, ама ей-тъй, "за цвят", дето викаше баба ми.
______________________

Тези две липси означават само едно: че сегашният модел на функциониране на (божем) представителната демокрация в очите на управляващите вече е утвърден и няма какво да се коментира по него. С фасадността и бутафорността са единодушно съгласни както управляващи, така и опозиция. И никой не вижда смисъл да променя нищо.

Е, това няма как да го приема.

В такъв случай мен лично предизборните договорки въобще не ме интересуват. И Денят Х също. Ще отида и ще си пусна листчето - но не за да ДАМ ГЛАСА СИ, а за да мога после да казвам и да натяквам, ако трябва "Аз съм гласувал, значи имам основания да изисквам". И след изборите ще преценя какво да правя. Но то в никакъв случай няма да е приятно - нито за управляващите, нито за опозицията (каквато и конфигурация да излюпят). Няма да съм на страната на никого и ще ги гледам всичките под лупа. Никакви кредити на доверие, никакви сто дни. Гонка още от портала на казармата.

Докато на някого не му просветне за какво става въпрос.
_________________________

Извинявай, това формално не е точно по темата - но пък от друга страна смислово си е точно по нея. Обяснявам как самите преговарящи за коалиции и съглашения (все в мое име, разбира се) са направили така, че на мен да не ми дреме за тези коалиции. И обяснявам защо не ми се мъдрува по коалиционни хипотези. Ама въобще.

Лъчезар П. Томов каза...

Ако ДСБ и СДС бяха без значение, нямаше дасе хвърлят такива колосални суми в кампании срещу тях, само и само да няма коалиция. Именно широката дясна коалиция ще е камъкът, който ще обърне колата на тройната коалиция и ще катастрофират по пътя към бленувания от тях трети пореден мандат

Анонимен каза...

Брависимо, г-н Кънев,чудесно изключително умно и интилигетно представяне в "ЧЕЛЮСТИ"Признавам,че на мен лично щеше да ми бъде изключително трудно да споря с това комунистическо кречетало Антонова.Мила

Анонимен каза...

Зелен бетон, не мога да не се обадя, макар със закъснение. Сега го прочетох, сега реагирам. Забележително точен анализ, но на политиканите тук той едва ли прави впечатление. Казвам политиканите във възможно най-лошия смисъл. Защото разговорът къде умишлено, от страна на едни, къде от откровено плиткоумие/за по-лесно/ от страна на други, се води в строго определен коловоз, партийно и конюнктурно полезен, да си го кажем. Докато се върти около това кой с кого, колко, за колко, да вържем гащи и после както си я знаем, зад паравана си текат мръсните води на една прогнила от корупция и криминалитет върхушка, която определено няма цвят в палитрата на политическото. За морал и идеология да не говорим. За политически идеи пък въобще. Изключително наглото и дебелашко отношение към хората, които тези наглеци окчествяват като електорат, гласоподаватели, народ, обикновените хора и прочие, сте описали по най-точния начин. Някой тук с претенции за депутатстване да ви е отговорил? Няма и да ви отговори. Защото първото нещо, което вършат всички тези хора, като тръгват по пътя на "голямата политика" е да изтъргуват съвестта и свободата си. Ако въобще са ги имали. Всеки компромис трябва да има граници и те са доста видими. За състоялото се вече обединение не ми се и говори. По отвратителна политическа порнография, дори у нас, рядко се е виждала. Нека да наскачат сега дежурните с клишетата, как трябва да спрем отново някого си. Единственото, което ще свършим със "спирането" е да се крепи олигархията. Не че някой от тези иска да я разклати. На добър път на "новото" "обединение", но без мен и много други хора, отказващи да участват в долнопробни циркове. Колко избори минаха и показаха, че хората, условно да го кажем, в дясно, не са малоуни, нито пък стадо, но не е удобно видяното на политвърхушките. Е, вие ще гласувате, много други няма да го направим, проблемът остава и общестото боледува. Това, че няма вече кредит на доверие е факт. Но е пълна утопия идеята ви за кантрол над разпасаните политици, в така удобно създадената от самите тях система на пълно изключване на управляваните от управляващите. Можем да си пращаме поздрави по марсиански, но до тук.

Анонимен каза...

Выражаю признательность авторам сайта [b]radankanev.blogspot.com[/b] за отлично проделанную работу.

C уважением, [url=http://bisexy.ru]бисексуальная Клавдия
[/url]

Анонимен каза...

Любите ходить на рыбалку? Тогда предлагаем Вам зайти на наш портал www.wobler.com.ua. У нас Вы сможете всегда найти много актуальной информации о [url=http://www.wobler.com.ua] воблерах на окуня[/url], купить воблер на щуку судака, окуня и
других хищников по приемлемым ценам, как оптом, так и в розницу.

Анонимен каза...

Всем привет звать меня Леонид я очень люблю музыку следующих жанров: Блюз, Drum & Bass, Gothic / Post-Punk, Pagan Metal, Hard Rock. На этом форуме я хочу найти людей которые любят такую музыку. Также давайте в этом топике будем выкладывать ресурсы где можно скачать музыку. Вот который для скачивания использую я [url=http://getalbums.info/]музыка.[/url]