петък, 27 март 2009 г.

За гражданските свободи и контрола върху службите не може да има компромис


Да започнем с шаблоните:


На тези избори за първи път ще гласуват родените след 1989 година. В политиката влизат млади хора, необременени от комунистическия режим. За първи път след влизането в ЕС България избира парламент. Коалицията между СДС и ДСБ прегражда пътя на социалистите и ДПС към властта. Освен това кризата и спукването на балона на рушветчийския икономически модел "Станишев" мобилизират доскоро разсеяните представители на средната класа.
Този последният шаблон е мой -отпреди няколко седмици...


Всички тези твърдения са истина. И все пак те не съдържат никаква гаранция, че България ще бъде по-добро място за живеене и работа след 4 или след 40 години. На този свят има десетки държави, в които млади хора, необременени от комунистически режими, управляват изключително крадливо и некомпетентно. След много кризи политическото и финансовото влияние на мафиотските кръгове само се увеличава. Дори в ЕС има общества, които съвсем не са пример за прозрачни политически процеси и честна стопанска конкуренция. От 2007 г. насам тези общества просто са с две повече...


Няма съмнение, че сериозна промяна в България не е възможна без цялостна реформа на дейността на службите за сигурност. Без същинска прозрачност, без политически контрол, без гаранции за сигурността на отделния гражданин срещу подслушване и съхраняване на лична информация обществото ни ще продължи да се върти в порочен кръг на протекции, зависимост, изнудване и в крайна сметка страх и бедност. Работа на партиите от десницата е да дадат на гражданите гаранции срещу прекомерната намеса на службите в личния им живот и в бизнеса им. Работа на партиите от десницата е да гарантират и прекъсване на връзката между олигарсите, местните феодали и правозащитните органи. Работа на партиите от десницата е, най-сетне, да обясняват на гражданите, че вездесъщото влияние както на местните бабаити, така и на службите е пречка пред свободата и богатството на всяка общност.


Опозиционните политици от СДС и ДСБ вършат тази работа в голяма степен успешно. Депутатите от двете партии активно се противопоставят на опитите на МВР да прокара през парламента възможности за безконтролно наблюдение върху кореспонденцията. Дясната опозиция от месеци предлага съвършено нов и различен модел за парламентарен и политически контрол върху работата на службите. Още от 2003 година СДС, а впоследствие и ДСБ (веднага след учредяването си) призовават за извеждане на прокуратурата от позицията на всевластна и безотчетна част от "съдебната власт" и поставянето й под парламентарен контрол във взаимна връзка с подчинените на изпълнителната власт правоохранителни и правоприлагащи органи. Един от големите успехи на десните партии е убеждаването на ГЕРБ и Бойко Борисов в правилността на тази позиция.


На този фон е несериозно да се говори, че десницата не предлага алтернатива на корупционния модел на управление на държавата - това просто не е вярно. Вярно е обаче, че тези постижения на ДСБ и СДС, все още недостатъчно известни на обществото, могат да бъдат лесно компрометирани, ако не бъдат издигнати като основни принципи при разширяването на коалицията с нови партньори.


Симпатичен или не (за моя вкус - не твърде), Яне Янев е от малкото политици в България, които наричат управлението на местните бабаити с истинското му име - феодализъм. От друга страна, партията му РЗС стана популярна по местните избори с доста спорната практика да отдава цели общини "на концесия" именно на регионални бабаити. Това доведе и до доста сериозни обвинения за купуване на гласове, насочени не директно към г-н Янев, а именно към тези общински "концесионери".


(Снимка на Антон Станков, News.bg) Яне регистрира листи в ЦИК - но чии листи?


Още по-тревожен е навикът му да размахва папки с неизяснен произход и съмнителна достоверност, при това придружени с ясен намек, че информацията излиза от ДАНС. Близостта между един политик и службите за сигурност на държавата не говорят добре нито за политика, нито за службите. А на фона на информацията за десетки хиляди незаконни подслушвания всяка папка с неизяснен произход може би е резултат на неправомерна дейност.


(снимка - Юлияна Николова Darik news) Яне внася папки. Откъде ги е взел?


Яне Янев и РЗС могат да бъдат силен съюзник - те имат медийно влияние и известна обществена подкрепа. Но ако прийомите за добиване на тази популярност са в противоречие с принципите на реформаторската политика, има опасност от разколебаване на най-последователните привърженици на каузата на модерна и свободна България. Този въпрос трябва да бъде изяснен предварително. По темата за гражданските свободи и контрола върху службите не може да има компромис именно защото е очевидно, че пред реформистите в България има много сериозни възможности. Големите надежди и амбиции, които ражда дясното обединение, носят и големи рискове... Явление, представено ни най-добре от Шекспир в трагедията "Юлий Цезар":

В плаването на живота има момент на прилив,

който щом го хванем понася ни към слава,

а пропуснат оставя ни за цял живот със кил,

заседнал в плитчини и злополуки.

Текстът е публикуван във вестник "Седем" на 25 март

6 коментара:

Анонимен каза...

Много познат стил.Нещо като "днес партията трябва да " итн итн.

Радан Кънев каза...

Nakom, това "днес партията трябва ..." е запазена марка на големи партийни шефове. Аз не бива така...

Ангел Грънчаров каза...

Аз ще си кажа субективното впечатление, пък както ще се възприеме; за мен е важно да съм честен: на мен лично завършекът на тази статия, именно думите на Шекспир в очертания контекст, ми прозвуча като девиз на ламтящия към властта партиен кариерист. Да, Шекспировите думи иначе не мога да ги възприема в контекста на статията:

В плаването на живота има момент на прилив,
който – щом го хванем – понася ни към слава,
а – пропуснат – оставя ни за цял живот със кил,
заседнал в плитчини и злополуки.


Г-н Кънев, давате ли си сметка, че без цитатът от Шекспир статията Ви щеше да прозвучи съвсем иначе, съвсем приемливо - в нравствения смисъл?! А с него се омърси именно от нравствена гледна точка - и така биде оцапана тъкмо Вашата морална позиция? Т.е. Вие сам без да искате си я оцапахте, за жалост...

Анонимен каза...

Е, радостно е, че Грънчаров вече дава оценки и на Шекспир.

Петър каза...

Смятам, че привличането на РЗС ще има повече негативи, отколкото позитиви. Ще се спечелят гласове, но ще се загубят повече.

Лъчезар П. Томов каза...

Лидерите на коалицията не са на същото мнение, явно знаят нещо, което ние не знаем и причината трябва да е генерал Атанасов