четвъртък, 2 април 2009 г.

Кой е тайнственият инвеститор в "Кремиковци"

Преди повече от година министърът на икономиката Петър "Мозъка" Димитров обяви Кремиковци за "една от най-важните части на България". (Коментирах този въпрос във вестник "Сега" и в цяла поредица в този блог, та не мисля да се връщам на него).

Годината измина в търсене на инвеститор за тази важна част на България. През цялото това време, бюджетът наливаше пари в бездънната яма.

(Най-важната част - снимка "Капитал")

Наливаше и в периода, в който нямаше парно и други, по-маловажни части (работещи заводи, болници, училища, детски градини и нашите домове) нямаха газоснабдяване и отопление. Кремиковци имаше ...

Явно си е струвало - след доста митарства по Южна Америка, лъжи и празни приказки, Министърът намери инвеститор.

Инвеститорът обаче е ... тайнствен.

“Всякаква публичност работи срещу такава сделка. Това е причината за отсрочка на спирането на газа, има още светлина в тунела“, заяви министърът на икономиката и енергетиката пред БНР.

Има логика. Всяка публичност вреди - това може да го сложат над входа на Министерския съвет или на "Позитано" №20. Все ще е на място...

Публичността вреди, защото е много лесно да се досетим КОЙ е тайнственият инвеститор, осигуряващ "светлина в тунела".

Тайнственият инвеститор е този, който плаща за тази "част", за която никой друг не иска да плати.

Тайнственият инвеститор е този, който дава пари за да се изгаря безцелно гориво, чиято доставка е така и така несигурна.
Тайнственият инвеститор е този, който винаги е покривал огромните загуби на комбината, като се е лишавал от друго от мизерния си бюджет.

Тайнственият инвеститор, уважаеми читателю, си ТИ.

11 коментара:

Vesela каза...

И поне до изборите ще плащаме...

Весо каза...

както се разбра, дълговете на Кремиковци са към 2.2 млрд. лева. Тоест, през годините то е работело да помпа дълг. Срещу какво? Няколко хиляди души, повечето доведени от провинцията през 60-те или поколенията им запазиха работните си места, 2 млн. души продължиха да живеят в неоправдан риск за здравето си ... съветското решение за комбината оцеля.
Друго ми е мисълта - щом предприятието е трупало дълг, тоооо ... същите тези пари са отишли някъде. Няма как да е иначе - и в икономиката като във физиката действат закони за запазване, балансът винаги е занулен. Така че, ако някой иска да се ориентира колко е откраднатото - ами пак толкова, към 2.2 млрд лева. Затова ще се търси панически инвеститор, не заради тези 2-3 хил завали, които бързо могат да бъдат рециклирани в селското стопанство, при това с малка част от парите за открадване.

Лъчезар П. Томов каза...

Всичките им гиганти на соца са все такива, мъртвородени, но те никога няма да го признаят и ще плюят по Костов, защото иначе би означавало да си признаят колко неадекватни са били и те и режимът им

Peter Petrov каза...

Кремиковци е недоразумение. Както е недоразумение самата ни столица- един граничен град - сборище от бежанци и нещастници. Всичко що е Европа се гордее със столицата си - ние се срамуваме и ходим там при крайна необходимост.Погледнете мръсотията и простотията в този град - призрак. Лежи на плещите на България и тегли нацията само надолу.
Та и Кремиковци е част от срама на нацията. Както са срамни за нас бълагрите имена като Орландовци, Казичене, Факултета и или Филиповци

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Кънев, извинявайте, че не е по темата, ама току-що се сетих да Ви питам нещо важно; отдавна чат-пат се сещам и все се каня да Ви питам, ама забравям; нали знаете, старостта не прощава никому...

Та се осмелявам, пардон, да Ви попитам следното: Ваша милост получи ли моята книга СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (Кратка психологическа история на съвременна България), която Ви изпратих миналото лято? Питам, понеже тия дни Богомил Шопов ми рече, че не я бил получил, та аз се уплаших да не би и екземплярът за Вас да не е пристигнал изобщо.

И понеже нищо не сте ми рекли дали сте я получили, та се осмелявам да Ви запитам ето сега по тоз въпрос; надявам се най-великодушно ще ми отговорите, за което най-смирено моля.

А пък за жалост съм Ви загубил адреса на имейла, та съм принуден да ползвам този не съвсем правилен начин за контакт с Ваша милост. За което именно моля най-коленопреклонно за извинение още веднаж...

Поздрави!

Анонимен каза...

Абсолютно точно казано! Ние сме инвеститорът, извършил инвестицията си принудително чрез ограбване.

Ангел Грънчаров каза...

Драги г-н Кънев, надявам се това, че се отказахте да участвате като кандидат-депутат в изборите да не влияе на така невежливото и неуважително Ваше мълчание по повод на моя въпрос.

Все пак се надявам на Вашия отговор само разчитайки на това, че по принцип десните хора твърде високо уважават личността и не биха си позволили грубо пренебрежително отношение към друг човек...

Ангел Грънчаров каза...

Ало, г-н Кънев, тука ли сте?! :-) Моля, не мълчете като комунист на разпит :-)

Радан Кънев каза...

Ангеле,

email адресът ми го има на този блог. Винаги си добре дошъл да го използваш по лични въпроси

Поздрави

Р.

Ангел Грънчаров каза...

Мерси, ама аз го търсих и не го намерих, затуй и питам. Както и да е де, разбрах каквото ме интересуваше...

Анонимен каза...

а,тайнствения тъпанар си ти Радане,не само защото си юрист,и не разбираш от икономика като бай Пешо Димитров...