понеделник, 27 април 2009 г.

Никой не умира русофил

Според известна сентенция, "никой не умира атеист". За добро или зло, имам своите лични основания да се съмнявам в това твърдение, което не подлежи на проверка отсам.


Подлежи обаче на проверка приписваната на Стамболов мисъл, че

“Никой българин не е ТАКЪВ русофил, че да угоди на императора”...
(цитирам по памет)


Логично - не можеш да угодиш на някой, който иска да те нЕма. Да си му губерния.

След Жан Виденов, който опищя орталъка от руснаците в края на мандата си, след чичо Сакс Кобург унд Готта, дойде времето на Гоце, Сергей и техния злополучен проект за "Енергиен Давос".

Станишев беше унизително отрязан в последния миг преди батско посещение.

Първанов стигна по-далеч - отправи помпозни "съвети" към Русия да се съобрази с националния суверенитет на България.

Време беше - казва Иван Бедров в хубав текст по темата.

(Гоце осъзнава за какво е говорил Стамболов преди 120 години, но ... твърде късно
- снимка на Dariknews)


Tвърде късно, е моето мнение. Комунистите винаги късат с Русия след като са направили големите поразии и ... непосредствено преди да паднат от власт.

7 коментара:

И.Е. Станков каза...

Не разбирам защо им изписвате вежди на нашите "комунисти", като ги хвалите пред тяхния електорат, че са русофили.

Нито едно важно геостратегическо решение взето от Станишев и Първанов не е про-руско: ЕС, НАТО, Косово, американски бази, молби да ни включат в ракетния щит, оръжие за Грузия...

Днес си пролича и отношението на Кремъл. На ли бяха най-гъсти дружки?!

Анонимен каза...

Уважавам мнението Ви, и често докато съм в България слушам участието Ви, в предаванията на Дарик в петък.
Извинявайте но, и в самото заглавие и в текстчето прозира комплекса на русофоба... Клишираните определения показват,че не можете да се извисите над сплетнята, която ни дели на -фили и -фоби. Ние по-често бихме лизали подметките на ръководителите на държави, които не само,че нищо добро не са сторили за нас,а са ни унижавали и подритвали като незначителни и нежелани, нежели да посрещнем с уважение представителството на народ, който е жертвал чадата си за нас!
И Вие говорите така,незряло, като обидено дете!
Как да те уважава някой, като ти самия не се уважаваш?
И как да изискваш уважение,щом демонстрираш неуважение?
А иначе тук просто става въпрос за пазар. Ресурсната богата Русия продава, а България купува за своите нужди,защото няма, или не е способна да съхрани своите ресурси.
Е, ако се уважавахме, нямаше да подаряваме на Западни компании на безценица собственното си,и да затваряме с лека ръка мощности създадени с труда и лишенията на милиони,а да скимтим като настъпани, като ни поставят на мястото ни.
Ако сме достойни,като не ни изнася, ще се оттеглим.
Но никой, дори и мощната Германия, със силата и алтернативите си, не си позволява да се държи толкова необмислено, както нашите Гоце,Серго и сие(освен равния им по ум и нахалство Саакашвили). Но те са политици и навярно зад тях стоят интереси, които ги издържат(не Български,разбира се),а Вие, какъв сте за да говорите така удобно наведен в незнайна Западна посока? И не Ви ли идва на ума, че докато сте в тази поза, задника Ви стърчи беззащитен на Изток?
Ако и Вие се издържате от това,кажете го ясно,но в тази държава да си просто Анти, стана кауза!
А това ни убива бавно и сигурно. Съжалявам ако съм Ви засегнал лично.
Пиша като анонимен, защото не мога да намеря друг начин да публикувам коментара си. Казвам се Тодоров.

Kalomena каза...

Драги анонимен г-н *филе, хайде първо да си изясним тези понятия - русофили, русофоби:

Някак не ми е ясно как е възможно да обичаш всички руснаци накуп. Отделни познати - да. В този смисъл едва ли някой е русофил. Следователно, русофили се наричат хората, които безкритично обожават "образа на Русия", руската политическа практика. До степен на национален нихилизъм.

Много малко са хората, които мразят руснаците като народ. Същевременно не малко са тези, които не понасят руската имперска политика. Начина, по който от Русия третират трети страни. В частност България, руския троянски кон. В този смисъл те са русофоби.

В отношенията с Русия никога не става дума просто за пазар. Икономическите проекти, православието, панславизмът са оръжия на руската политика.

Последното развитие - поканата на българския президент бе захвърлена в кошчето за боклук на Путин; България беше унизена в лицето на българския премиер. И тук не става дума за Станишев и Гоце, на които не симпатизирам, а за институциите, които те представят.

Анонимен каза...

До Каломена!
Никаде не съм казал,че трябва да се обичат всички и всичко, и напротив, да се отричат и мразят. Да се обобщава до това ниво е свойство на недоразвит интелект. Само децата могат да подхождат толкова първично към нещата.
"фили-ята", е отхвърляне и отричане априори,без нужда от обосновка.
"фоби-ята", е приемане и поддържка априори,без нужда от обосновка.
Както виждате и двете понятия са израз на незрялост и примитивизъм.
В наше време за подобни поведенчески изяви, употребяват думата "фен". Тя е смислово доста близка до горните.
Но съгласете се,че в подобни случаи не бива да слизаме до нивото на футболната запалянковщина.
Извинете ме, но сегашният Български Президент е човек с достойнства и поведение далеч от изискванията за длъжността която заема. С морал, много под нивото на милиони Българи.Той зае този пост по начин,който е недостоено дори да коментираме и се държи на този висок пост по същия недостоен начин! Този самозабравил се човек си позволява да извършва груби политически грешки, съзнавайки ясно, че от него нищо не зависи. Той си позволява интригантски да извива ръцете на лидери, които в световната политика са не само фактори, но са и политици действително бранещи интересите на хората които са ги избрали.Не напразно го сравних с невръстеника Саакашвили!
И Вие искате да се отъждествяваме с този човек?
Искате България да застане зад този човек?
Вие вярвате ли, че той се ръководи от интересите на България?
Аз-не!

frog and roll каза...

Абе какво има да им се обяснява чак толкова на филите - безнадеждни са.

Kalomena каза...

До г-н анонимния

Г-не, говорите за зрялост, а обърквате понятията: -филите са обичащи, -фобите - мразещи.

Мнението ми иза президент Гоце, и за Станишев е много по-крайно от Вашето. Вие май не разбирате: България е унизена чрез начина, по който ги третират Путин и Медведев. Защото, макар и само номинално, в момента Гоце и Станишев я представляват. Друг е въпросът, че тяхното угодничество позволи на руснаците да ни третират по този начин.

Егор Глазунов каза...

Когато чета подобни статии имам осещането, че хората в т. нар. "Синя коалиция" са зациклили някъде назад във времето. До сега не бях чул никаква обективна оценка за ползата от сътрудничество с Русия от страна на Иван Костов или други пододбни застраяващи, непопулярни полицици. Русофобството вече не е изгодно, освен за някои псевдо интелектуалци, които отричат всичко руско в полза на всичко западно. Но такава е волята на поръчителя от Окръг Колумбия.