вторник, 31 август 2010 г.

mAlice in Wonderland

В Wonderland (държавата на чудесата) глухонемите вече чуват и говорят, затова и не е нужно парите за здравеопазване да се харчат по предназначение. Но това е само прелюдия.

Всъщност най-хубавото е, че животът ни е прост.

Нямаме разкапано здравеопазване, от което пари изтичат във всички посоки, само не и за лечение на болни. Нямаме и прогнила социална система, от която повече пари отиват за здрави и работоспособни хора на средна възраст, отколкото за болните и безпомощните. Нямаме корупция, която убива конкуренцията, инициативата и предприемаческия дух. Нямаме привилегировани "благодетели", които под чадъра на властта получават нашите пари и режат главата на всеки, който си е позволил да фантазира, че с честен труд, риск, ипотека на единственото си жилище и 18-часов работен ден може да стане по-богат.

Хубаво е, че всичко това при нас го няма.

Ние обаче имаме Проблем (с главно и удебелено "П"). И слава Богу, той е само един. Циганите. Много е важно да ги наричаме "цигани", а не "роми", това ни придава особен анти-конформистки блясък. (Разбира се, в личен разговор не ги наричаме и така. Наричаме ги "мангали", така е още по-смело, честно и справедливо).

След като имаме единствен Проблем, важно е да имаме и Решение (главно, удебелено "Р"). Добре е разбира се Решението да е стабилно и устойчиво, известно още като Die Endlösung.

През последните седмици видях няколко проекта за Решение:
- Най-смелият предвижда изселване в Индия. Без коментар.
- Най-глупавият предвижда комбинация от спиране на всички (ама ВСИЧКИ) социални програми и ... въоръжаване на комшиите. Интересно е обаче кои комшии ще се въоръжат първи. И кои ще бъдат по-безразсъдни в употребата на въоръжението - ситите или гладните???
- Най-реалистичният предвижда президентска република и Бойко да "въведе ред" по пътя на ... "просветения абсолютизъм". Интересни са два момента - какво му пречи на Бойко да "въведе ред" в парламентарна република и как точно Бойковия абсолютизъм ще се окаже "просветен"?

Проблем - Решение, Проблем - Решение, Проблем - Решение ...
П-Р
PRоблем.
...
Да, и още нещо. Саркози е човек. Освен това е политик. Освен това е доста популист. Неговата акция също няма да реши никакви Проблеми, само някои PRоблеми. Тя не е никакво Решение.

Когато едно общество се развива стабилно, на основата на честно и свободно състезание и обществена солидарност, то няма нужда от Endlösung. То се справя с наличните вековни културни разлики и естествените социални конфликти, които те пораждат.

Вижте колко елегантно са описани тези разлики и конфликти преди сто години от Гийом Аполинер:

Saltimbanques

A Louis Dumur.

Dans la plaine les baladins
S'éloignent au long des jardins
Devant l'huis des auberges grises
Par les villages sans églises

Et les enfants s'en vont devant
Les autres suivent en rêvant
Chaque arbre fruitier se résigne
Quand de très loin ils lui font signe

Ils ont des poids ronds ou carrés
Des tambours, des cerceaux dorés
L'ours et le singe animaux sages
Quêtent des sous sur leur passage.


(Не, не мога да го преведа. Може би има превод, не знам.)

Всъщност за какви проблеми говорим. В Созопол вече стават чудеса...

(По-сериозно по темата писах за вестник "Седем", ето и връзка)
.

6 коментара:

mapto каза...

От отдавна ми прави впечатление, че българското общество е преобладаващо расистско и ксенофобско (виж напр. тук http://www.dnes.bg/reportaj/2009/10/07/kolko-sme-tolerantni-hich.78852,12). Но настоящите реакции са по-скоро примитивни, отколкото нещо друго. Хубаво е, че и на някой му прави впечатление, но за мен това е още нещо върху което трябва да се положи усилие да се промени. Аз лично се замислям дали проблемът не произлиза от начина по който се учи история през последните десетилетия години. Така или иначе именно уроците по история са причината на Балканите всички да се изолираме, при положение, че в момента отвън ни идват много стимули да си съдействаме.

А конкретно на въпроса с циганите, решението е просто да се взаимстват някои успешни практики, напр:
http://www.economist.com/node/16690887?story_id=16690887
http://dnevnik.bg/analizi/2010/08/30/953513_evropeiskiiat_sujuz_i_halut_na_romite/
Абсурдното е, че парите са в наличност, но не се намира човек, който да ги усвои прозрачно чрез посредничене. И това е въпрос на частна инициатива (проектно финансиране), а не държавна.

Миро каза...

Не знам какво е "антиконформистки блясък". Признавам си. На мен ми звучи като някакъв елитарен каламбур с елементи на подигравка. Към дръзналите да отхвърлят новия термин:"ром". Макар че не това е проблема. И баща ми и дядо ми и класиците на българската литература като Чудомир и Йовков, са ги наричали цигани. Без сянка от расизъм. Като стана дума за история, ние сме доказали своята толерантност, и към арменци, и към турци, и към евреи, и към казаци, и към кой ли не. Затова не ме притеснява българския здрав разум. И сравнението с германците ми се вижда неуместно. Виж французите са друго нещо. Те имат и марка цигари"Циганки". И не ги прекръщават на ромки. А импресионистичното описание на Аполинер за идилията на ромския бит е нереално днес, щото не им разрешават да малтретират маймуни и мечки. Но и това не е важно. Важното според мен е непризнаването на проблема. Неговото омаловажаване и стремеж да му се търси решение там, където го няма. А проблем има. Село Мечка се прочу преди години с нетърпимостта си към циганските издевателства. А съвсем наблизо е село Комарево. От което е и дядо ми. От него знам, че циганите са били трудолюбиви, честни и чисти хора. Преди 80-100 години. Значи нещо се е променило. Някаква промяна е дала погрешна посока на тяхното приобщаване. И се стига до там циганите да обикалят с железа и пръти Красна Поляна и да викат "Смърт на българите". С дни. И полицията стои настрана. Или вчерашния словак превъртял и почнал да стреля цигани наред. Това е ненормално. Ненормално е една етническа прослойка да се поставя над закона и при битови конфликти не съда да решава виновността на български граждани, а мешерето. Ненормално е купуването на булка на битак като животно в страна с утвърдени християнски ценности. С риск да смеся аргументите на уважаемия домакин с неговия подгласник от коментарите : къде видяхте беден циганин. Щото тези в маалата ходят да чистят улиците с по две кила злато по себе си. И ако мислите че едно силно общество ще се справи лесно "с наличните вековни културни разлики и естествените социални конфликти",бъдете добри и ми кажете на колко акта на приобщаване на цигани към приетите морални норми в обществото сте били свидетели. Или поне видяли ли сте как се отнасят циганите към тези единици от тях дръзнали да направят примерно смесен брак с българи.Расизъм и ксенофобия ли? Бедна ви е фантазията. А това за "честно и свободно състезание", според мен си го избийте от главата. Няма нищо честно в спекулациите на борсата например. А на френските монети от времето на Революцията насам пише:"Liberte,fraternite,egalite". Без да претендирам за правопис. Никой не ви обещава "честност".

Unknown каза...

Най-странното е, че ако не в цяла Европа то поне в източна Европа най-добрият пример за съвместно мирно съжителство и интеграция на ромите се намира в България:

http://www.novinar.net/news/pitajte-tconko-tconev-za-integratciiata-na-romite_MzIzODsxNQ==.html?qstr=%D0%9E%D0%B3%D0%BD%D1%8F%D0%BD%20%D0%98%D1%81%D0%B0%D0%B5%D0%B2

http://news.varna24.bg/88979.html

http://www.focus-news.net/?id=f15209

Не само всички кметове, но и всички в управлението на държавата трябва да учат и да използват опита на Цонко Цонев. Такива хора са безценни за България.

А за мешерето не виждам нищо нередно, то не разполага със затвори и не се занимава с хора извън тяхната общност. Мешерето издава само морални присъди и с тях бързо и ефективно (за разлика от правосъдната ни система) решава вътрешни за тяхната общност конфликти, а ромите изпълняват решенията на мешерето заради силно патриалхалното им общество. Всъщност точно патриалхалното им общество улеснява много задачата, ако спечелиш доверието на най-авторитетните роми и членовете на мешерето то 90% от решаването на проблемите са решени.

Анонимен каза...

Radan KAnev vi kazva che vsichki balgari jiveiat ciganski jivot. Iasno li vi e tova. Prochetete mu statiata i si otvorete ochite.
Zaobikoleni ot mutrafoni, chengeta, donosnici, oligarsi horata sa obrecheni na ranen feodalizam.
A kolkoto do "Liberté, égalité et fraternié" kogato BULGAR zapochne da uvajava pone parvata ot tezi dumi, a ne samo chalgata, sljokavicata i Bai Boko, togava shte mu prosvetne za nEkoi neshta.

Анонимен каза...

САЙТ:
http://ganspace.blogspot.com/2010/08/social-media-csi.html?showComment=1283507871232_AIe9_BHCknTARu9DgpMm_-B2WR2Mu_Ec0kPNIsEyxQpHZCnYt0_WgzEyYXarAWCqyld8tTxz_mShxDUE9HIH-vTZwUJJQyuy_4iSfpQ0miTz_Z3dt_PRjdbGkpPt1ShgHljhuro8wcxI-QYZ-SJk9cAFQnOXrOoD7QALiGLJRTRZcq0WkwFDpAoSYoCk5n8pHvESNhBadKipL8DM3oRQ4DPOCdeMachXMBsycbhkgnW1pn0_BdghW5YDDbEmR_tovELwdyesPmf9Em4T7S6dLF3DNjvt_7n5zM_TJO28vt9qGfVg6iqnzxeZRaEMeIPJj8v8EnQVsL-qz7cYxBAQ-Dc2_ptgjBz_xrjDWTXxoal4HfLbp04oDVv3WCwx_7e-WQsvR26uw6scRrigGVoScXGfo2s3LFDdSFwIdRi3rOBX2I-onVAPJSZ_d9UXoaOlOMsHD7JdaE_nGTeGKTLA1VrF_HS3dEDGnj0yH1pOPyoXeWahaudhZfOgda4Yi9e9-sO-J6RAhxeCQH0KGwJ2c9rJNzF_ODsS51KDyK_lT1lScyHy4awCtA_O20q6LgjJtoGD98Ne4o1rFIUxoWRSsLB4DmUXc--Yp5KtAFszWwA8YTTldrtrxDOdJd4YZwK-xDTxThC2fToauzYbmpuPhjy6pQao_xr_3ImnKtFDWWPaWM8BZ58p5q1gdL3qwRaXjCIeYrqaqp4n0bZjkeN90eqfYwfZZ9fYZWEUP2VocHg37UGBvZP0sRd_atjQsY3qupKHq7SQ4zn4IYY-tO3xoyMPXthr3AxhJ7LPXjr6MHXB53-uuKSPH3ntQUAQLW21F3k-m_y387bojBY2TUB0Hjpva2a2E6niUQ-1rWAfBkDIGw8EG0IWfhUpaPkTv9s-7Mq15YyGglfNW_9jviDqXAvZA8r3TeQhPxqBKpwWB3pVWYwWEd1DjqBd2KkXdFiRXDfU5X6oNC77rvxWJ_kyGASeUgdNCTiIc35ReL7UJ7ANLEZBre6buDYnj4XMBwdRKGO9TvHV8swl18gh4csbAUTAcFEuJEpbumlPX3991BOi3jNoYhW9nWo#c8723301013913938152

ЗАЩО НЕ Е СЛОЖИЛА В КОФАТА ВСИЧКИ ЦИГАНИ И ДА ГИ НАМЯТА ДО ИНДИЯ ИЛИ НАЙ-ДОБРЕ В РЕКАТА! СЪЩОТО Е И С ЦИГАНИТЕ, КАКТО И ПРИ ПУМЯРИТЕ-РАЖДАТ ГИ И ГИ ЗАХВЪРЛЯТ, ДА НЕ КАЖА ИЗОСТАВЯТ В ДОМОВЕТЕ,А ПОСЛЕ КОЙ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ТЯХ,Т.Е. ЗА МАЛКИТЕ "КУЧЕТА-ЦИГАНЧЕТА"?КОГАТО НЯКОЙ НАПРАВИ НЕЩО, КАТО ТОВА МОМИЧЕ-УЖААААС ХВАНЕТЕ Я, НАКАЖЕТЕ Я! НАИСТИНА ЖАЛКО Е ТОВА, КОЕТО СЕ ПРАВИ С МАЛКИТЕ КУЧЕНЦА, НО ЗАЩО СЕ СТИГА ДО ТАМ Е ВЪПРОСЪТ? ПЪРВО Е САМОСЪЗНАНИЕТО, КОЕТО СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ ЗАОБИКАЛЯЩАТА СРЕДА И ВТОРО ОТ СРЕДАТА, КОЯТО ОПРЕДЕЛЯ САМОСЪЗНАНИЕТО! АКО ГИ НЯМА БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА, НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМИ, АКО НЯМА ПРОБЛЕМИ, НЯМА ДА ИМА И ЦИГАНИ!!!

Анонимен каза...

САЙТ:
http://ganspace.blogspot.com/2010/
КУЧКАТА С КУЧЕНЦАТА

ЗАЩО НЕ Е СЛОЖИЛА В КОФАТА ВСИЧКИ ЦИГАНИ И ДА ГИ НАМЯТА ДО ИНДИЯ ИЛИ НАЙ-ДОБРЕ В РЕКАТА! СЪЩОТО Е И С ЦИГАНИТЕ, КАКТО И ПРИ ПУМЯРИТЕ-РАЖДАТ ГИ И ГИ ЗАХВЪРЛЯТ, ДА НЕ КАЖА ИЗОСТАВЯТ В ДОМОВЕТЕ,А ПОСЛЕ КОЙ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ТЯХ,Т.Е. ЗА МАЛКИТЕ "КУЧЕТА-ЦИГАНЧЕТА"?КОГАТО НЯКОЙ НАПРАВИ НЕЩО, КАТО ТОВА МОМИЧЕ-УЖААААС ХВАНЕТЕ Я, НАКАЖЕТЕ Я! НАИСТИНА ЖАЛКО Е ТОВА, КОЕТО СЕ ПРАВИ С МАЛКИТЕ КУЧЕНЦА, НО ЗАЩО СЕ СТИГА ДО ТАМ Е ВЪПРОСЪТ? ПЪРВО Е САМОСЪЗНАНИЕТО, КОЕТО СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ ЗАОБИКАЛЯЩАТА СРЕДА И ВТОРО ОТ СРЕДАТА, КОЯТО ОПРЕДЕЛЯ САМОСЪЗНАНИЕТО! АКО ГИ НЯМА БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА, НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМИ, АКО НЯМА ПРОБЛЕМИ, НЯМА ДА ИМА И ЦИГАНИ!!!