четвъртък, 12 август 2010 г.

Oпряхме ли до Копието на Съдбата???

... 12 дни след завладяването на Антиохия, франките останаха без храна. Благородниците изплюскаха конете си, бедните ядяха листа и мърша. ... Но сред тях имаше особено лукав монах, който ги убеди, че копието на Месията (мир на параха му) е заровено под ... голяма сграда в Антиохия. Каза им: 'Ако го намерите, ще победите; в противен случай, очаква ви сигурна смърт.'
(Ибн ал-Атир, арабски хронист, през "The Crusades through Arab eyes", Amin Maalouf)

Е, "Копието на съдбата" от Антиохия (известно като "копието от Ечмиадзин" - днес Вагаршапат, Армения) е фалшификат. Нещо повече, то изобщо не е римско копие:


Но ... е свършило работа (макар сериозните исторически изследвания да отдават по-голямо значение на разцеплението в сарацинската армия).

Изобщо и през ум не минава да разсъждавам върху автентичността на мощите, открити на остров Свети Иван. Това е работа от една страна на учените, а от съвсем друга - на вярващите и на Църквата. Не мисля да обсъждам и дивотиите на БДШНИМ, най-малкото други са го направили достатъчно добре - например Явцата.

Безкрайно съм смутен обаче от включването "с двеста" на премиера Бай Бойко и вицепремиера Дянков, възпято изобилно в няколко поредни броя на вестник "Стандарт" (официоз на всяка власт). То не бяха мощехранителници, коментари за мулти-милиарден религиозен туризъм, втори Ерусалим и трети (пардон, заето, четвърти) Рим...

До мощите ли опряхме?

Да не би вече благородниците да си ядат конете, а бедните - листа и мърша??

На свети мощи ли разчита финансовият министър, за да върже сметките???

Правителството ни е избрано, за да управлява по време на тежка криза и да посочи пътя отвъд кризата, а не са да ходи по литийни шествия и да дарява мощехранителници. От кризата няма да ни извадят мощите, били те и наистина на Кръстителя.

Ще ни извадят труд, риск, инициатива, свободна и честна конкуренция, производство. Ще ни извади българското предприемачество, когато и доколкото управлението осигури честни правила за дейността му. Ще ни извади Свободата да развиваме личността си, качествата си, бизнеса си, когато и доколкото управлението разкъса мафиотските мрежи, в които всеки смел и инициативен българин си блъска главата. Това е работа на Борисов и Дянков.

Ще си позволя да завърша с ужасно шаблонна перифраза:

"Свободата, Дянков, е на върха на копието"

Но не е Копието на Съдбата.
.

1 коментар:

Unknown каза...

Чудесна статия !
Финалът ме разсмя и замисли
Представих си Дянков в ролята на Санчо :)
И оная реклама , дето репликата на Санчо е : "Ама и саламът си го бива, ваша светлост"