петък, 31 август 2012 г.

За алтернативите, медиите, цирка и избора


В самото навечерие на кризата, оказала се най-сериозната за Западния свят след войната, демократичната политика изглеждаше минало. Изборите се превърнаха в медиен сблъсък на популисти, политическите тези отстъпиха на ловки каламбури и рекламни трикове. Печелеше по-добрият актьор с по-стабилна медийна подкрепа. Политическият сблъсък заприлича на корпоративна рекламна война. 

Политикът обаче никога не бива да подценява рационалната мотивация на гражданите – ако избирателите се съгласиха да бъдат въвлечени в този цирк, то беше поради липсата на същинска разлика между предложенията на различните участници в състезанието. Както рекламната надпревара между две марки фаст фууд не предлага нищо различно на потребителя, така и политическата конкуренция от края на миналото десетилетие не носеше действителни алтернативи. Споровете за ролята на Държавата, за бъдещето на социалните системи, за различните модели на стопанско развитие, бяха заместени от модни теми-еднодневки. Без реален политически избор, гражданите на демократичните държави съзнателно гласуваха за медийни герои с претенции за силово присъствие, пренебрежение към процедурите на парламентаризма и разделението на властите.

България беше типичен пример за такова развитие. Това не е чудно, след като в клопката попаднаха и традиционни демокрации. И капанът щракна, с началото на икономическата криза. Неспособни да дефинират, камо ли да защитят обществения интерес, негодни да следват парламентарните пътища и некомпетентни в икономическата и социална политика, популистките правителства станаха фактор за задълбочаване, а не за преодоляване на кризата. Българското правителство затъна в преговори с всички групи за натиск и представители на частни интереси, докато постепенно изостави всеки опит да наложи обществения интерес и да проведе отговорна антикризисна политика. Всеки от приетите от кабинета „антикризисни пакети“ изразяваше не икономическите възгледи на партията (каквито a priori липсват...), а интересите на отделни обществени групи. С наближаването на изборите, тази безотговорна политика се изроди в пряко обслужване на ключови групи избиратели, ухажване на спонсори и партийно подчиняване на монополни стопански субекти. Връзката между властта и монополите ставаше все по-тясна, а с това – и ангажиментът на ГЕРБ за правосъдие и справедливост – все по-неискрен. Всяка следваща стъпка в тази посока логично водеше до изоставяне на държавния ангажимент във важни социални сфери, нарушаване на принципите на конкуренцията, съсипване на бизнес средата, нови фалити и безработица. През последните 7-8 месеца не остана съмнение, че политиката на съсипване на семейния бизнес и независимите предприемачи, земеделци, търговци и занаятчии е умишлена. Тя е пряка последица от популизма – липсата на политически убеждения и платформа превръща властта в слуга на монополите, източник на натиск и враг на честния пазар и малкия бизнес. Само през изминалия месец, от ДСБ на четири пъти показахме как управляващите мачкат малкия бизнес, за сметка на големите играчи и на монополите: в областта на търговията с храни, в енергетиката, в земеделието, дори и в спорта.

Българската десница понесе своята отговорност за колебливото си отношение към популизма на ГЕРБ. Това застраши дори единството на десницата, части от нея попаднаха под съчетание от корупция и натиск, характерни за управляващите. Тези колебания отпаднаха – политиката на Борисов откроява ГЕРБ като противник на всичко, в което вярваме и зад което стоим.
Ние вярваме, че средната класа единствена може да осигури заетост и да измъкне страната от кризата, както и че това е невъзможно без честен пазар и конкуренция, осигурени от властта. Убедени сме, че държавата трябва да се върне в основните публични сфери – образование, здравеопазване и социална политика, и най-вече, че качественото масово образование е единствената гаранция за здраво общество. Знаем, че да си десен, означава да защитаваш честни, еднакви правила за всеки бизнес и равни права за всеки гражданин, да воюваш ежедневно с монополите, с привилегиите и злоупотребите от страна на властта. Нищо от изброеното не може да се постигне без коренна и цялостна промяна в системата на правосъдието.

Днес, въз основа на тези позиции, политиката на десницата е ясна. Ние сме опозиция на ГЕРБ, не поради интересите си, а поради разликата в убежденията и вижданията за правилна политика. След популистката вълна, политиката се връща на сцената в цяла Европа. Хората вече искат да гласуват не за привлекателни телевизионни образи, а политическа промяна. Искат да чуят различни идеи за излизане от кризата. Най-вече, искат смели и разбираеми политически решения.

При днешните нива на обществено доверие и подкрепа, е илюзорно да се мисли за десницата като победител на следващите парламентарни избори. По тази причина, средствата за постигане на целите ни са ограничени. Политическият ни потенциал трябва да бъде съсредоточен в няколко основни задачи:

1) Чрез парламентарното си и коалиционно поведение, да върнем достойнството на Народното събрание като институция, в която се решават основните проблеми и да отхвърлим модела на пряко договаряне с различни групи за натиск и частни интереси.

2) Да предложим национална антикризисна програма, основана на насърчаване на средната класа и семейния бизнес, като източник на растеж и заетост.

3) Да гарантираме провеждането на незабавна реформа в правосъдието и война на държавната власт срещу монополите и мафията.

4) Да поемем нов ангажимент на държавата в публичните услуги, основан на качествено и всеобщо образование, отговорна социална политика и здравеопазване. Политиката в трите области трябва да е цялостна и свързана.

Накратко - десницата трябва да предложи на гражданите програма за равни права, честни правила и благосъстояние чрез труд.

Тази програма е разбираема за всеки български гражданин. Тя дава решения на ежедневни проблеми и връща доверието в политиката, разклатено от популистите през последните години. Важно е да защитим посланията си, а не кой с кого ще се коалира и кои официално регистрирани партии ще застанат зад тях. За мен няма съмнение, че Демократи за силна България, с помощта на своите партьори в Синята коалиция и представителите на единната десница в Парламента и местната власт, имат опита, смелостта и качествата за такава политика.
И напротив – ГЕРБ и новият проект на г-жа Кунева са част от политическото минало, основано изключително на популизъм и медийна подкрепа, заместващо политическите решения с рекламни послания.

Както отбелязах, обаче, способността на медиите да манипулират гражданите е силно надценена. Когато има реални проблеми и различни алтернативи, те правят избор по силата на здравия разум, а не на евтината пропаганда.




7 коментара:

Анонимен каза...

Radane,
namiram che ne ste dostatachno aktivni i agresivni. Vashiat glas ne se chuva. Ne rachkate dostatachno upravliavashtite. Ne ste opozicia-shilo. Znaia che ste malko, che vi prechat, no ima opasnost DSB da ostane izvan sledvashtia parlament. A tova shte bade mnogo losho. Vmesto tezi intelegentni komentari i analizi tribva po-prostashki "a la BB" da govorite na horata.
Ne znam... Mnogo bih iskal DSB da e slina i chuta v BG politika...

Анонимен каза...

http://www.cnn.com/2012/08/31/politics/eastwood-speech/index.html

Анонимен каза...

vsushtnost tova e:
http://www.washingtonpost.com/politics/clint-eastwood-speaks-at-the-2012-republican-national-convention/2012/08/30/39108924-f314-11e1-a612-3cfc842a6d89_video.html

Анонимен каза...

Това е много хубав текст. Но е САМО текст. Ако не покажете (разбирай ДЕМОНСТРИРАТЕ) до изборите нещо действително в парламента (разбирай БОРБА за доброто на хората),адаптирайте се към извънпарламентарно съществуване.
Веселка

Ели каза...

Следя блога и чета с удоволствие публикациите. И тази е написана интелигентно и разумно, за което отдавам чест и почитания. Анализът е прецизен. За съжаление поставените задачи звучат утопично. Политиците не защитават убеждения. Осезаемо защитават лобита. Много политически фигури преминаха през различни политически формации, други се появиха от нищото и потънаха обратно в него. Хората се хващаха като удавници за сламка във всеки популист, който изразяваше техните желания. Те обаче бързо осъзнаха, че гласуват само и единствено за добри намерения. Сега избирателите се делят на такива, които избират "по-малкото зло" и такива, чиито гласове са под/купени. И дясното и лявото, и центъра за българското общество не са политически политически субекти, а само размити понятия. Не бих могла да подкрепя политическа партия нито заради нейната платформа, нито заради определена личност (лидер). Както политическата, така и избирателната система са дискредитирани. Какво можем да направим ние като редови граждани, за да лансираме и издигаме кандидати, на които можем да поверим защитата на обществения интерес?
P.S. Все пак скрито се надявам, че идеите изразени тук ще си пробият път към своята реализация.

Анонимен каза...

great to meet you radankanev.blogspot.com admin discovered your website via search engine but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found site which offer to dramatically increase traffic to your blog http://mass-backlinks.com they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my site. Hope this helps :) They offer best services to increase website traffic at this website http://mass-backlinks.com

Анонимен каза...

Thiѕ post is invаluable. Where can I fіnd
out more?

My weblog :: http://www.7-Zipdownload.com