петък, 17 август 2012 г.

Pussy Riot, ние и границите на свободата


Изглежда забравихме диктатурата. Или напротив - никога не се разделихме с нея. Не се запознахме със свободата. Днес три момичета ще бъдат осъдени - но за какво

В последния ден на процеса срещу момичетата от Pussy Riot, и преди произнасяне на присъдата, чета и размишлявам за реакциите на единствения и скромен български знак за солидарност - "обличането" на паметника с шпагина, или - както се изразяваше покойният ми баща - паметника на съветския човек, гордо издигнал символа на своята власт. Реакциите са силно повлияни от (гео)политическите ни пристрастия, но според мен слабо си даваме сметка колко важен е този случай за изясняване на собствените ни представи за свобода и права. 

Нека кажем направо - протестът на Pussy Riot би предизвикал напълно различни реакции - и на властта, и на обществото, в различни общности и държави. Защото различни са и държавите, и общностите. 

1. Във всяка голяма западна столица, подобен протест би бил подминат с относително безразличие от хората и пълно безразличие от властта. Същото се отнася за метрополиите на САЩ. 

2. В консервативната провинция на Америка, това би предизвикало бурни обществени протести и най-вероятно лека присъда от съд без жури - глоба, общественополезен труд, такива неща. Самият процес би предизвикал протести в защита на обвиняемите, далеч по-слаби от тези против тях. 

3. В консервативните части на католическа Европа (в т.ч. Бавария и Рейнска област), би предизвикало обществен протест на християни, а може би и на други изповедания, без съдебен процес и наказания. 

4. В Чили на Пиночет, Испания на Франко и всяка друга дясно-консервативна диктатура, след подобен политически протест с елементи на провокация црещу Църквата, момичетата биха най-вероятно изчезнали безследно, или паднали жертва на тежък процес с много тежки наказания. 

5. За мюсюлманския свят е по-добре в случая да не говорим, но линчът е най-вероятният изход, ако държавната власт не спаси извършителите чрез бърз арест и затвор (в който затвор съдбата им би била невъобразима...). 

6. В комунистическа диктатура е трудно да си представим подобен протест, но доколкото има ясни антиправителствени послания, последиците биха били тежки, по всяка вероятност - потайно убийство/лагер и покриване на случая без процес. 

................. (сигурно има още много възможни хипотези, нали?)

Очевидно е сходството между това, което се случва в Русия, и възможното развитие в дясно-консервативна диктатура в католическа държава. Защото в Русия старите служби и системи за репресия на тоталитаризма са поставени в услуга на православно-фашистко общество, в което и върхушката на Църквата изпълнява присъщата си функция на безрезервна продкрепа на режима и отявлен враг на свободите и правата (не говоря за демокрацията като политическа система, това е съвсем различно)
Протестът на момичетата от Pussy Riot беше без съмнение политически - и политически не само защото беше насочен срещу диктатора Путин, а и защото беше насочен срещу слугинската роля на православната върхушка. 

Особено странна е реакцията на леви интелектуалци, които виждат в протеста в храма обикновено хулиганство. Така ли биха оценили женски протест срещу Пиночет, Франко или Сомоса в католическа катедрала? При това изрично насочен срещу подкрепата на висшето духовенство за режима? Нима не виждат белезите на класически консервативен фашизъм в управлението на Путин... 
Не подценявам способността на десните интелектуалци да проявяват лицемерие и да реагират едностранно, без да си дават сметка за подкрепата си за подобни властници, когато те са антикомунисти и съюзници на Запада... не. 


Всъщност случаят е много ясен лакмус. И моята позиция е напълно ясна и чиста. Подкрепям тези момичета, радвам се на съгражданите си, които намериха начин да изразят и моята подкрепа и се отвращавам от всяка диктатура. Искам да живея в общество и общност, в което подобен протест би бил безсмислен, а социалното безразличие към него - оправдано. Русия обаче не е такова общество. 
Нито е оправдано българското безразличие - защото за нас диктатурата би трябвало да е пресен и болезнен спомен. 


6 коментара:

Анонимен каза...

напълно съгласен

Анонимен каза...

"православно-фашистко общество" - защо толкова много мразите църквата?

Анонимен каза...

Къде бяхте , при случая с Политковская ?? Същите вие които опищяхте света за засегнатите чувства на муслиманите от баня баши , сега не проронвате и думичка за засегнатите чувства на православния свят ... Скапани подлизурковци

Анонимен каза...

Страхотен, много силен материал.

Анонимен каза...

"Леви интелектуалци"....
Хм.... ЛИЦЕМЕРИ, да си припомнят например атентата в църквата Св.Неделя на 16 април 1925 г. - според тях не е ли богохулство и оронване на християнските ценности (каквото и да се крие зад този израз)....
Наистина "социалистите" са като СПИН-а, не като ПРОКАЗАТА.... Няма лечение.... Жалко....

Анонимен каза...

Keep thіs goіng pleasе, gгeаt jоb!


my wеbpаge xxx penis dick cunt vagina