петък, 15 март 2013 г.

Варна: столицата на ... безвластието?


Свърши дълъг ден, изпълнен със срещи и разговори: с журналисти, с щаба, пресконференция, събрание с ДСБ-Варна, район Приморски, бира с приятели... Та в края на бирата, или по-точно на третата (и за съжаление последна...), стана дума, че Варна е в центъра на вниманието на националните медии за първи път от повече от 13 години - от балотажа между Кирил Йорданов и Добрин Митев в края на '99. 

За тези години изтече много вода - дори ми е трудно да си представя колко се е променил животът ми - от завършващ студент по право и мрънкащ избирател на СДС (по-точно на Костов), до съдружник в утвърдена адвокатска кантора и заместник-председател на ДСБ (абе... заместник на Костов). Но през целия този период, за националните медии и националната политика "морската столица" ... отсъстваше. Забравена от властта, или умишлено изоставена от властта в ръцете на една групировка, нейните теми не бяха националните теми. Изборите - предварително ясни, концесиите - предварително ясни, обществените поръчки - предварително ясни. И един виц - с кого граничи България на изток. Надали нещо предава по-кратко и ясно изолацията на Варна и абдикацията на централната власт от нейните задължения към инфраструктурата, конкуренцията, законността. 

През последните седмици, Варна отново е във фокуса на медиите. Не е пресилено да се каже, че е политическа и медийна столица на България от началото на протестите. И няма как да е друго - тук протестите са най-масови, най-искрени и най-вече - обединяващи наистина хора от всички социални групи, политически убеждения, образователно ниво. Наистина масов обществен протест, избухване на хората срещу властта. 

И когато прожекторите светнаха към Варна, се оказа, че през последните 12 години никой не е управлявал. Преди десетина дни в студиото на БНТ, архитектите на последните четири мнозинства в общината  - БСП, ГЕРБ, Марешки - си разкъсаха ризите от опозиционност. 
Обединена Варненска опозиция - колаж на dariknews.bg
Очаквам скоро Янко Станев и Неделчо Михайлов също да заявят, че са били в опозиция... 

Първо се ядосах, после се замислих, че са някак си прави. Те не са управлявали. Формирали са мнозинства, гласували са, подкрепяли са Йорданов, и да ... мнозина от тях са крали. Крали са при това много. Но не са били на власт - защото властта е отговорност. Властта беше в ТИМ. Или по-лошо - ТИМ беше символ на отсъствието на власт и отговорност
Преди точно три години писах: 


Важно е да знаем, че на изток България не граничи с ТИМ. Граничи с модела на политическа безотговорност и налагане на частни стратегии и приоритети, при липсата на общи. 

Защото където властта я няма, царува мафията. А след нея - мизерията и стопанският упадък. Упадък, довел до парадокса, град с пет университета да има висока безработица, а публичната служба да се носи от неграмотници. 

Днес управляващите правят всичко възможно безвластието да продължи и дори да се задълбочи. Както в националната политика се опитват да предизвикат хаос, от който да ни домилее за Борисов, така във Варна искат анархия - за да забравим кой наложи Киро за четвърти мандат. Искат избори в мъртвия сезон, за да могат купените и зависимите гласове да определят отново кмета и управлението. 

Няма да мине. Хората разбраха поне две неща: Властта на мафията ражда бедност, а 50-те лева, които боклуци плащат за гласа им, се връщат още със следващата сметка за ток. 

От Варна преди повече от десетилетие тръгнаха купуването на гласове, фалшификациите на избори, "бизнес"-партиите на мафията. През тези години градът беше столица на безвластието  и монопола. 
От 2013 година ще е столица на промяната. 

.

6 коментара:

Анонимен каза...

ок, да ви видим...

Анонимен каза...

"... а 50-те лева, които боклуци плащат за гласа им, се връщат още със следващата сметка за ток."

ИМ или МИ ?

Комитата каза...

А ще ликвидирате ли дупката в центъра на Варна, мистър Кънев ;)

Анонимен каза...

He also makes calf-hugging flat boots and platform-soled shoes. Some of the famous Christian Louboutin shoes are high-heeled jewelled flip-flops, multi metallic leather sling backs and feather T-strap sandals. Christian Louboutin shoes are worn by some of the most glamorous women of the world like Carmen Electra, Naomi Campbell and Ashley Olsen. Christian Louboutin wedding shoes are also very popular in the European market. If you want to buy your christian shoes for less cost, [url=http://www.cheapchristianlouboutinshoessaleus.com/christian-louboutin-spacer-flat-sneaker-black-cheap-56.html] Christian Louboutin Shoes Sneaker|Christian Louboutin Spacer Flat Sneaker Black With Free Shipping[/url]

. Therefore
So that you can encourage personnel and supercharge efficiency, firms can put into action "participative-style management" :

Please Click the link:http://www.cheapchristianlouboutinshoessaleus.com/christian-louboutin-new-toundra-fur-suede-ankle-boots-black-cheap-685.html

Анонимен каза...

oZzy moved away some time ago, I miss his cock, that i'm always hungry for making love.
FUCK MY PUSSY!

Check out my web blog: hcg injections

Анонимен каза...

като гледам има затруднения с ликвидирането на спама, какво остава за дупката.
интересното е, че са се активизирали от дсб - досега бяха забравили за съществуването на варна на картата.