петък, 20 януари 2017 г.

Правосъдието няма да остане същото. Има и добър път


Политиката на имитации и мишкуване в центъра приключи. Няколко пъти предупредих за това. Днес България е пред огромна промяна. Но посоката на тази промяна е още неясна. И първата реч на новия президент Радев не помогна да се разсеят съмненията. Няколко знака от последните дни обаче ясно показаха колко големи са рисковете в най-чувствителната за българите сфера - справедливостта и правосъдието:

Първо, вече искат спиране на реформите
Вицепрезидентът Маргарита Попова заяви в прав текст, че реформите в правосъдието трябва да спрат. Тя е безспорно близка до онези кръгове в ДПС и прокуратурата, които ръководят съдебната система днес, близка е и до крилото в ГЕРБ, което работи в тясна връзка с тях. Нейното мнение е показателно, а беше косвено потвърдено и от г-н Радев във встъпителната му реч. Посоката е ясна.

Второ, пробват да отменят европейския надзор
Властващият кръг във ВСС открито заяви, че иска сваляне на европейския надзор върху правосъдието. Хората, които носят отговорност за всички свинщини в съдебната система и които я поставиха в пълна зависимост от политическата власт, сега искат да бъдат освободени от последната форма на контрол. Наглостта е безгранична.

Трето, обявиха непокорните за шпиони
Говорителят на ВСС (човекът на Яне Янев, който праща sms-ите до Бойко Борисов) обвини съдиите, които не се примиряват с кочината, че са “соросоиди” под “американско влияние”. Той си позволи да обвини честните хора, че са чужди шпиони – а те искат нормални условия за работа без мафиотско вмешателство. Това искат и българите.

Трябва отново да кажа: Правосъдието няма да остане същото.

То или ще се промени рязко и ще се изчисти радикално, или ще затъне окончателно в корупционното блато, а мафиотските кръгове ще продължат да отстраняват независимите магистрати. Ето как изглежда лошият сценарий: Премахване на европейския надзор, налагане на обща корупционна схема, подчиняване и отстраняване на почтените.

Има и добър път. И няма да крия, че той е много по-смел и радикален от компромисните предложения от 2014/2015г. Добрият път задължително минава през:
  • създаване на независима антикорупционна дирекция в прокуратурата и приемане на действащо антикорупционно законодателство. Това ще стане като подобрим законопроектите, които корупционното мнозинство отхвърли в парламента;
  • провеждане на операция “Чисти ръце” в съдебната система, МВР и службите. Това ще стане с подробни проверки на имуществото, финансите и зависимостите на всички ръководители до ниво отдели и сектори;
  • въвеждане на процедура за проверка на всички нови кандидати за позиции в съда, прокуратурата и полицията, в т.ч. и периодични проверки на рисковете за зависимости и корупция.

Голямата ни цел обаче е да постигнем конституционно мнозинство за дълбока и радикална промяна на балансите в съдебната власт и преучредяване на прокуратурата. За тази цел трябва единство на голяма част от политическите сили за свикване на Велико Народно събрание и учредяване на нова прокуратура по румънски модел, с главен прокурор, определен от Президента по предложение на 2/3 от народните представители и отчетен пред Народното събрание. Борбата с корупцията и тероризма да бъде възложена на отделни и независими заместници на главния прокурор, които ще оглавяват дирекции в прокуратурата и ще работят в тясна връзка с държавните контролни органи и службите за сигурност.

За постигане на тези цели, за да тръгнем по добрия път, трябва не да отменим, а да засилим прекия европески надзор над българската съдебна система. Да изпълним разумните препоръки на мисията на европейските прокурори и да поискаме пряк контрол върху тяхното прилагане. Да поискаме силна обща европейска прокуратура възможно най-скоро и да й дадем права да преследва кражбите на публични средства у нас. 

Само така можем да изкореним мафията от съдебната власт и да отстраним кръговете, които слагат чадър над политическата мафия. Така ще дадем шанс на правосъдието да изчисти всички останали сфери.



6 коментара:

Автентично десен каза...

Кънев, кънев... Какво си се притеснил за "съдебната система" и кой го интересува мнението ти?

На всички е ясно, че има три варианта, или ще се подобри, или ще се влоши, или ще си остане същата. Няма нужда от капитан Очевадко да ни го покаже на пръстчетата на малките си ръчички.

Кажи нещо, дето не знаем, нещо конкретно. Писнал си на всички с празни приказки, шуте на Костов и Москов.

Ей на, неколко конкретни въпроса.

Кой ще тръгне по добрия път?

Кой ще създаде "независима антикорупционна дирекция в прокуратурата"? Поименно, ако може.

Чие мнозинство ще приеме "действащо антикорупционно законодателство"? Списъци на кандидати, моля.

Какво ще бъде това "действащо антикорупционно законодателство"? Законопроектчета, плийз.

Защо смяташ, че ще работи? Анализче е необходимо тука, включително от квалифицирани опоненти, които да потърсят дупки. Имаш ли го? Имаш грънци.

Кой точно ще проведе 'операция “Чисти ръце” в съдебната система, МВР и службите'? Атанас Атанасов? Не ни разсмивай. Дай списък.

Какви проверки на имущество и финансово състояние се предлагат? Законни ли са? Как ще се обжалват? Колко дълбоко ще се рови?

Кой ще въвежда и каква ще е тая "процедура за проверка на всички нови кандидати за позиции в съда, прокуратурата и полицията"? Отново, списъче и проектче. Как ще се справиш с полицейските протести? Какъв ще е морковът?

Колко ще се плаща на всички тия хора, които ще се явяват в списъците по-горе? Кой и как ще ги контролира? Защо няма да се корумпират?

Щом "голямата цел" е "конституционно мнозинство за дълбока и радикална промяна на балансите в съдебната власт и преучредяване на прокуратурата", как ще ме убедиш, че "по румънски модел, с главен прокурор, определен от Президента по предложение на 2/3 от народните представители и отчетен пред Народното събрание" е добър вариант?

На досегашния президент - презерватив на Бойко Борисов, който назначи Цацаров и на бъдещия, според тебе потенциален мачурски кандидат на Путин ли ще оставим да определят работата на прокуратурата? Защо очеваден клон на изпълнителната власт, който води дела от името на държавата отива под представителната й шапка, констентуционалисте?

Чакам да чуя отговори, иначе си смешен, както беше смешен, когато си замълча за Кордовска, за тефтерчето, когато облиза задника на Горанов за Заема (честито удвояване на държавния дълг, между другото, г-н "няма нов дълг"). И както когато се кле, че си "в обещание" да не крепиш кабинет на Борисов, жалък лъжльо.

Unknown каза...

Аз дава кредитите за интересуващите се от финансова помощ. Това е заем между отделни с прости условия и специфични за този факт някои разпоредби са направени за правилното провеждане на процедурата. Моят лихвен процент през времетраенето на заема е 2 % до 4 % и погасяването се извършва на месечна база, така че всеки път се интересувате, свържете се с мен чрез имейл: geogialuiza@gmail.com
Благодаря

Черноморски каза...

Не е известен този "автентичен десен", но мен ми изглежда като всеобщо недоволен и бесен от едни разумни политически идеи и решения, които предлага Радан Кънев. Омразата на личностна основа не върши работа, анонимнико! Трябват личности, които приемат общи цели и да има разумен диалог за средствата, с които да се постигат. Сега много ще се обявят за съдебната реформа като основна задача след изборите. Вярвам, че може да се случи. Двигател на тази цел ще бъдат новите политически проекти. За това надеждата е в много повече хора да повярват и да последват идеите на Р.Кънев, Хр.Иванов и др. Ще успеем когато си подаваме ръце, а не раздаваме шамари!

Анонимен каза...

Блогът на реформиста е тъжна картинка.

Един автентично десен с отлични въпроси добре е нахранил блогъра.

Един клакьор се е отбелязал от немай къде.

И един спампост, за да е ясно на всички, че блогът няма никакво значение за блогъра. Както партията и избирателите му.

Анонимен каза...

Раданка, браво, че си захапал опорните точки на Курнелия!
Така се прави победа за дясното, като се прегърнете с БСП!

ASTRID каза...

Профи кредит е намалена ставка
Аз дава кредитите за интересуващите се от финансова помощ. Това е заем между отделни с прости условия и специфични за този факт някои разпоредби са направени за правилното провеждане на процедурата. Моят лихвен процент през времетраенето на заема е 2 % до 4 % и погасяването се извършва на месечна база, ако всеки път, когато са заинтересовани, свържете се с мен. Тук е моят имейл адрес: lucastrid123@gmail.com