вторник, 13 май 2008 г.

Pillars of Society

A дявола и спирта
другите довърши...

(из пиратската песничка от "Островът на съкровищата")
Продължение от вчера

Днес хората, родени през 70-те и 80-те години, вече имат образование и известно социално положение, които им позволяват да гледат на властващите комсомолци не просто като на социално бедствие или злощастна национална участ, а като на непосредствен житейски проблем. Проблем, който подлежи на решаване със средствата на демократичното и капиталистическо общество. Системата на привилегиите има два темела – основният е липсата на правила за формулиране и закрила на обществения интерес, а производният и еднакво важен – липсата на достатъчно свободна конкуренция в стопанската дейност.

Резултатът е днешното социално статукво, положено на комсомолските пари, на зависимите медии, на престъпните структури, завещани от Държавна сигурност и в крайна сметка – на неизброимата армия от посредствени мижитурки, които осигуряват връзката между правенето на пари и упражняването на власт, независимо каква е формалната им функция.

Междувременно, жестоките и неумолими закони на времето и на пазара, не спират действието си и не се подчиняват на повелите на комсомолската върхушка. Славните години в ДКМС-то отдавна са отминали и нашите “стълбове на обществото” изглеждат все по-смешни с провисналите си гуши, неизбежните пури и чаши уиски. Компаниите от развеселени манекенки ни карат едва ли не да съжаляваме застарелите величия, чиито подпухнали тела отдавна са забравили звездните мигове на комсомолски разврат.

(манекенки или може би моделки на елитен коктейл)

(манекенки или може би моделки с Манджуков)

Липсата на елементарни ценности при формирането на човешката личност много пречи на опитите да изглеждаш състоятелно в зряла възраст. Новият черен дроб само помага да удължиш времето, в което си личи, че нямаш мозък. Идва ми да кажа Sorry, пичове, вече сте стари и по-лошото – вече сте смешни”:

(Барбукови на руски бал... само защо не си носи каскет да го мачка не знам)

(Батето - квинтесенция на "елита")

Успоредно с подпухването на “Изнурените наши тела” (Vile Bodies, по Ивлин Уо), цирозата подхваща и комсомолския бизнес. Огромните средства, наляни в зависима политическа върхушка, не носят очаквания дивидент. Европейските фондове – очаквани като спасителна инжекция и основа за трайно разслоение и установяване на мечтаното кастово общество – спират пред банковите сметки на добре познатите в Европа аферисти. “И братските орли не летят към тях...” – е казал Иван Вазов, имайки предвид отново руската помощ, макар и в доста различен контекст. Олигархията на Путинова Русия предпочита да отдели лъвския пай за германски и италиански мерзавци, просто защото са по-перспективни. Поръчковите вестници губят тираж ден след ден, защото са само поръчкови, но не и вестници. bTV може би ни показва само Бойко Борисов, но BBC ни показва резилите на властта на в България. А новото поколение българи знае английски и има кабелна телевизия.

Промяната идва бавно, но медиите са добри ветропоказатели... В България вече има критична маса медии, които не крият истината за властта. Стари медии се установяват на пазара с критичната си позиция, нови се появяват, разчитайки на нея за възхода си. Опитите на контрол на осведомяването чрез интернет са жалки в своята неграмотност и безнадеждност.

Всичко това не е оптимизъм. Това са факти. Промяната идва, но за да бъде тя оползотворена, е нужно да бъде осмислена политически от активното малцинство граждани от новото поколение, които имат историческия шанс (нека е шаблон, важното е, че е вярно) да стоят в основите на Третата Република. Ако комсомолското статукво е проблем, правилата и свободата са средствата за неговото решаване. Стопанският елит може да бъде издухан за месеци, но само ако са налице политическите предпоставки за това – следване на обществения интерес в законодателната дейност и свобода в икономиката.

Времето и Пазарът ще довършат останалото.


16 коментара:

Анонимен каза...

Великолепно!

Ако имах шапка, бих я хвърлял към тавана много пъти!

Но тъй като съм бюрократ, тропам одобрително с крака по пода :)

Анонимен каза...

Последните 3 (не броя Широка лъка) са много силни.
Поздрав!

Unknown каза...

Браво, Радане. Текстът ти е силен. Качи го в Свежо да гласувам за него. :)

Особено много ми харесва, че най-накрая се явява тезата за политическото осмисляне на случващото се около нас и каква трябва да бъде реакцията ни.

Unknown каза...

Ето и още нещо, което може да ти е интересно: Камъни и дървье

Комитата каза...

Журнализмът никогаш нема да те изхрани, затова си пази адвокатското място, но продължавай да пишеш отличните си текстове...

Имам само две забележки. Защо точно третата република да ни е цел? Може и четвъртото царство ;-)

И защо трета? Смятам смятам само две републики ги изкарвам - от 45-та и от 90-та ...

Анонимен каза...

Както винаги отлично написано, но ми е трудно да се присъединя във въодушевението.

Не само в България, но и в света управлява големия капитал, а не умните свястни хора. Лошото е, че при нас големият капитал е у невъзпитани отрепки.

Ако някой ги разклати, то това ще са хора с повече пари и власт отвън, чийто интерес не е да ни стане на нас по-добре, а да си увеличат властта/капитала.

Пазарът не перфектен, да не забравяме това.

Радан Кънев каза...

Komita,

Именно туй е патосът - време е за Третата република. А защо република... мен лично само този вариант ме интересува. Ако ще живея в монархия, няма да е българската:)

Радан Кънев каза...

Иво,

аз не казвам, че някакви "свестни хора" ще управляват или по-точно изпълняват функциите на "голем капитал" (защото аз не съм съгласен с обобщението, че "големият капитал управлява" ей тъй, а приори - но това е друга тема).

Казвам именно, че тази група "невъзпитани отрепки" (точен израз), които не могат да виреят без протекции и съответно затлачват развитието ни, ще си ходят и нямат капацитета да оставят сериозен бизнес в наследство, защото никога не са създали сериозен бизнес.

А ще бъдат изместени както от хора "отвън", тъй и от хора отвътре и разбира се тези хора ще си гонят интереса.

А че пазарът не е перфектен, туй съм съгласен. И времето не е перфектно, но е неумолимо - питай ме мога ли вече да изпия десет бири и да ходя после на танци... не мога, само пиша глупости:)

Анонимен каза...

Предлагам ти да преосмислиш тезата си за медиите :) и специално двата примера, които даваш. Поздрави ;)

Радан Кънев каза...

Maдлена, позициите на вестниците "Дневник" и "Капитал" през последните месеци са много силни и точни. Трудно ми е да преосмисля отношението си към тези позиции. Ако утре се извъртят - ще коментираме.

За RE:TV аз виждам много силно начало, което се опира на претенции за независимост и критичност. Коментирам заявените претенции - няма още история тази ТВ.

Анонимен каза...

И идва отговорът следващия въпрос: позицията в последните месеци е такава, защото... :)
Това, че сега съвпада с нашата е супер, но дали е заради промяната в обществото... Ще пиша :)

Анонимен каза...

Знам, че е мнително, но все пак как се финансира РеТВ?
И няма ли да изяде хляба на ТВ "Европа"?

Радан Кънев каза...

Oooo аз нямам никаква идея за това как се финансира RE:TV :) Знам, че собствениците на телевизията (Иво Прокопиев и Светослав Божилов) са заможни хора, имаме и някаква представа за бизнеса им в момента, доколкото има статии и т.н. За делата на Прокопиев около "Каолин" имам и някаква по-детайлна представа, защото част от прецаканите бивши собственици са ми роднини и са се консултирали с мен професионално.

Аз съвсем не казвам, че RE:TV е някакъв вълшебен проект, паднал от небесата. Но стартита добре - с качествена журналистика (най-вече в лицето на Иван Бедров) И заявка за смели позиции.

От друга страна имам чувството, че това е част от по-сериозен обществен проект, който включва RECONCILIATION-а на партиите членки на ЕНП. Това е нещо, на което аз под никаква форма не симпатизирам.

Анонимен каза...

Благодаря за отговора, Радане. Аз дори не знаех, че е на Прокопиев, та затова питам. Щото на страницата "За РЕТВ" пише глупости от типа: "Re:TV не зависи от политически, държавни или търговски интереси."

А за последния ти параграф на отговора ти стискам ръката!

Анонимен каза...

BRAVO! BRAVO! BRAVO!

Анонимен каза...

Интересно как така е пропусната банковата система?! Умишлено може би?!
Все пак банки от Еврозоната контролират огромна част от активите на банките в България.
За неинформираните ще съобщя, че банките в България са управлявали активи за над 59.4 МИЛИАРДА лв.

http://www.bnb.bg/