вторник, 6 май 2008 г.

Защо София опустя за 10 дена?

Неведнъж съм писал, че трябва да вярваме на хората, когато гласуват с краката си. Никой не може да убеди "хората от лодките", че в Хавана се живее по-добре от Маями, нали?

За поредна година софиянци гласуваха с краката си. И не ми разправяйте простотиите за "селяните", които си копали градинките. "Селяните" са граждани на един голям и (зле) развиващ се град като всички нас. Те заляха градове и паланки от Лондон и Прага до Ковачевица и Дряново, все в търсене на по-добра среда за прекарване на свободното време. София просто не става. Тя не може нито да привлече туристи, нито да задържи собственото си население. Просто няма какво да предложи... И това е същностен политически въпрос за развитието на града ни, въпрос който засяга ежедневието, бизнеса, доходите, свободното време.

Безумната идея за застрояване на градинката зад Руската църква е просто пример за ефекта, който публичната власт оказва върху градската среда в София. Главният архитект внесъл предложение за застрояване, пък го оттеглил... Както вече писах, това е поредното доказателство, че властта се упражнява в частен интерес. Нещо повече - просто няма идея от обществен интерес. Не си даваме труда да вникнем в понятието дори...

Централната част на София е трагична гледка, сравнена с произволен друг град с подобни мащаби - няма зелени площи, няма съхранени архитектурни ансамбли, няма улици с барове, музикални клубове и ресторанти, няма пешеходни зони. Преди всичко - няма идея за развитие. Пълен ступор, през който се промъкват (чрез главния архитект?) интересите на строителната мафия за:
- Преустройство на хотел "България"
- Застрояване на градината на Художествената академия
- Застрояване на градината на Руската църква
- Надстрояване на къщата на Яблански и т.н. и т.н.

Задачата на публичната власт е проста. Да защити обществения интерес и да насърчи частната инициатива.
Публичният интерес е запазването на архитектурните паметници, малкото зони със съхранен облик и зелените площи.
Насърчаването на конкуренцията и частната инициатива изисква прости и ясни правила за преустройство на старите сгради в търговски площи, ресторанти, барове, кафенета и музикални клубове. Така собствениците не само няма да бъдат ощетени, а ще придобият уникална стойност на имотите си. Както е със старите сгради в Брюксел, Прага, Будапеща, Хамбург... да не говорим за Le Marais в Париж или Френския квартал на Ню Орлиънс...

Исканията на общинските съветници от ДСБ в София са само начало на необходимия процес на съгласуване на интересите на жителите и собствениците в централната част на София и планиране на развитието й.

Ако този процес не се състои, София ще бъде все по-пуста всяка пролет. И вината няма да е на "селяните", които отиват в Прага.

7 коментара:

Анонимен каза...

Много си прав мога да кажа,но не мисля че има кой да те чуе,най-вече тия отгоре на които им е все едно за София,пък какво остава за България ,че и за народа и.

Христина каза...

Проблема е в нас не само в самите управници! Но да някой трябва да баправи първата крачка!

Радан Кънев каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Радан Кънев каза...

"Тия отгоре" хмммм... честно казано не знам кои са.

Формално София се управлява от общинските съветници на ГЕРБ, които слушат бай си Бойко и козируват. Кой е над Бойко - това е важен въпрос, на който ми е трудно да отговоря:)

Аз познавам повечето съветници от опозицията и знам, че вече са ме чули:)

Първата крачка ... все за тази първа крачка си мисля. Май е направена вече от "Спасение 2000", от сдружение "София - исторически град", от авторите на http://sofiazanas.blogspot.com, от кмета на район "Средец" Марги Гутева, от общинарите от ДСБ.

Ами втората крачка каква е?

Анонимен каза...

Радаре, а вие от ДСБ не слушате ли Костов и не "козирувате" ли? Айде нема нужда да отговаряш..

Анонимен каза...

На тайно съвещание, избраниците на Герб и Атака в общината са решили София да се преименува във "Витошка мутрица".
Отхвърлени са били предложенията за названието "Мутроград" или "Вратоград".
Най-голяма радост от новината са изпитали феновете на "учиндолския".
Гоце се присъединил към тяхната радост.
Щяло да има заря....
Бойко обещал да отвори окончателно "Витоша" за мутролимузините.
Ура, ура, сплотени до един....

Радан Кънев каза...

Гербер, има нужда:

Първо, отговорът "Ама вие също не сте стока" не приляга на най-популярната партия в страната.

Второ - не, не козируваме. Ако не друго, председателят на партията ни не ни инструктира какви позиции да заемаме по общински въпроси. Цитираната от мен позиция на общинарите ни е подготвена и представена от тях, без никакви одобрения "отгоре" - просто не работим така.

Позицията на ДСБ-Средец и ДСБ-Триадица за запазване на архитектурния облик на централна София е позиция на членовете и симпатизантите на партията и не подлежи на промяна току така.