сряда, 28 май 2008 г.

Политическите приоритети на Бай Ганя - ІІ част

Продължение от "Бай Ганьо и политическите идеали"

Да купиш закъсало предприятие от баджанака си е лесно и евтино, но да развиваш промишлено производство на конкурентен пазар е изключително трудно. Придобитата собственост не гарантира трайна печалба, за целта е нужно да се осигурят периодични поръчки и да се ограничи конкуренцията. От гледна точка на овластената мижитурка, еднократният рушвет при прехвърляне на собствеността не осигурява постоянен източник на приходи, а нуждата от постоянно “уреждане” на близки води до раздуване на щата и съответно – мизерни заплати.

Системата на упражняване на властта с цел лично облагодетелстване изисква постоянно възпроизводство и развиване на нови източници на корупция. След РМД-приватизацията формиращата се “средна (по-право посредствена) класа на прехода” полага упорити усилия за осигуряване на нови позиции за баджанаците и източници на корупционни доходи в различни стопански сфери – обществени поръчки, преотреждане на земеделска земя, екологични регулации, строителство и категоризация на туристически обекти. Лошите практики не са случаен страничен ефект на управлението – те са същностна политическа цел на мижитурките. В преследване на тази цел, новите Ганьовци променят политическата си подкрепа и принадлежност на всеки четири години. Те са дежурни участници в създаването и финансирането на нови политически партии, провеждащи добрата стара политика.

Вече десета година, Ганьовците мигрират от партия в партия, с две цели – участие във властта и поддържане на лошите практики. Купуването на гласове е само една от отблъскващите характеристики на поведението им. ДПС е преди всичко обект на възхищението им и въплъщение на идеала им за партийно строителство. Ако от тях зависи, всички партии ще са организирани по този образец.

Политическите цели на Ганьовците са ясни:


Тяхната визия за България след 15 години е очевидна – те искат същата България, по възможност с по-голям бюджет, от който да цоцат. Искат същото правосъдие, което да осигурява спокойствие на дребните им далавери. Искат същото образование, което да не създава конкуренти и личности с хоризонт отвъд трапезата с бахура. Искат политика за околната среда, която да слага бариери пред конкуренцията им, а на тях да разрешава строителство в резерватите. Искат промяна на думи и реформи на хартия.

Естествената политическа цел на реформистката политика в България е общество, освободено от влиянието на политическите мижитурки. Общество, в което свободната конкуренция е основа на богатството на гражданите, а властта се упражнява в публичен интерес. Участието във властта на реформистки партии означава промяна на практиките, за които Ганьовците се борят. Но коалиция не е невъзможна – тя просто изисква единият да се промени.

Алеко да седне на масата при Данко Харсъзина, да поръча една мастика с кисела бамя за мезе и да каже “На мен ми дайте Солунската митница”.


5 коментара:

Unknown каза...

Алеко няма да се промени!

Алеко = България точно толкова колкото и Бай Ганьо = България.

Анонимен каза...

дефицитът на институции и правила в пълна сила важи и за българските партии. Радан споменава, че Бай Ганьовците мигрират свободно от партия в партия. Това се дължи в немалка степен на факта, че нямаме консолидирани политически актьори, които да защитават дадени идейни позиции и да представляват определен електорат. Само БСП и донякъде ДПС приличат на партии, понеже е горе-долу ясно кого представляват, само дето интересите на гласоподавателите им остават на заден план. БСП печели привърженици с обещанието, че е лява и социално-ориентирана партия, а после въвежда плосък данък. ДПС е турска партия само по избори, понеже дневният и ред има малко общо с тежненията на средния български турчин. И двата случая - на БСП и ДПС - се гласува не за управленски идеи, а главно понеже става дума за 'нашите'. Надясно ситуацията е още по-плачевна за мое съжаление ... С други думи, прекрасна среда за байганьовско поведение.

Анонимен каза...

Евала, Радане!

Unknown каза...

Много хубави материали напоследък.
Надявам се ти и хора като теб да получавате подкрепа в ДСБ, защото това ще гарантира бъдещето на тази партия. Признавам му на Иван Костов че успява да ангажира и дава възможности на умни и начетени хора, които умеят добре да се изразяват.

Анонимен каза...

ВЕКО
Подкрепям казаното по-горе и го копирам, защото не съм достатъчно речовит.
"Надявам се ти и хора като теб да получавате подкрепа в ДСБ, защото това ще гарантира бъдещето на тази партия. Признавам му на Иван Костов че успява да ангажира и дава възможности на умни и начетени хора, които умеят добре да се изразяват."
Дано са повече хората, които ще се ангажират с каузата на ДСБ!