четвъртък, 29 май 2008 г.

За концесията, кръчмата, хамама и съдбата

Централната баня ще става кръчма.

Не се учудвам... Нали и библиотеката ни е кръчма.

Ще стане отвратителна кръчма, вЕрвайте ми. С някакви ужасни дивани и наргилета, с някакви ориенталски танцьорки (повече ориенталски, по-малко танцьорки). С обикновени мутри, изтегнати по диваните с белите си ленени костюмчета и златни ланчета.
Съвременна българска представа за отоманско благополучие.

Защо концесия ли - ами защото е по-лесно да елиминираш част от участниците в конкурса с някакви безумни условия и да уредиш смешно ниска цена. Защото срокът е по-дълъг от обикновения наем. Защото такава е политическата традиция на отоманското благополучие - да се сключи договор в интерес само на частния партньор в публично-частното партньорство.

Както с водата (където концесията като форма е оправдана, но клаузите - не), както с боклука (където концесията е напълно излишна, нужна е обществена поръчка), както с магистралата (която коцесия по чудо ни се размина).

Защото политиката ни е хамам, турска баня.

Хамамите играят важна роля в близкоизточните и балканските култури като места за социална комуникация

Докато "социалната комуникация" е на хамамско ниво, културните ни паметници или ще въдят дървета по покривите, или ще са кръчми на концесия. На всичкото отгоре знаем и кой ще е концесионерът...

Съдба, предопределение някакво ли е това? Обречени ли сме на отоманска политическа традиция? Сетих се за прекрасните есета на Иво Беров от далечната 2002г:

"Бойко Борисов и хамама на обречените"

Никой не можеше и да си помисли тогава, че Бай Бойко ще стане кмет на София и ще се намеси в хамамските далавери около централния столичен хамам. Ирония...

Аз ще кажа само - НЕ, не е съдба (винаги съм предпочитал Еразъм пред Калвин, в кръга на шегата).

Свободен избор е.


4 коментара:

Анонимен каза...

Тъпа работа. Дали ще мине и това престъпление?
Иначе да не обиждаме хамама, директен наследник на римската (византийска) баня. Обществените минерални бани са хубаво нещо, само дето няма да се ползва тази по предназначение.

Анонимен каза...

да, хамамът е бил добредошло нововъведение в земите, където се поздравяват с "честита баня". Иначе статията наистина навява унили мисли за съвременното дередже на Sofya Babam Sofya.

Анонимен каза...

Доброго времени суток!
Спасибо за информацию, очень выгодное предложение для Вас. Вы представляете супер сайтик с хорошей аудиторией =)
Где почитать о покупке места на этом сайте. такси шереметьево www.taxisat.ru (Москва) Внизу и можно слева в сообщениях. Ну или каких-нибудь других выгодных рекламных размещений.
Возможно по тематике вашего сайта подойдёт для рекламы сайт перепланировка квартир www.buro-pereplanirovok.ru для этого проекта могу заказать более дорогостоящие статьи и обзоры.
Где посмотреть, где заказать, какие цены у вас?
Хочу оптом приобретать ссылки, ссылки и др. надеюсь эти сайты подойдут для ваших читателей.
Я приобретала рекламные места на разных блогах всего за 2100 руб. в месяц за рекламу.
Я предлогаю 100$ в месяц за 1 банер внизу

Ещё рассмотрю предложения по [b]заказу[/b] и покупке статей на вашем сайте. Куплю дорого!

P.S. Хочу надеяться на выгодное долгосрочное сотрудничество. Благодарю, жду ваших ответов желательно с тарифами и порядком работы.

Анонимен каза...

Радвам се, че вашият сайт е постоянно развиваща се . Тези мнения се добавят само в популярност. Вашият сайт по някаква причина не са много напреднали и malochitaem . Опитайте се да се оптимизира с помощта на софтуерния пакет XRumer 7 Елит ( Elite Hrumer 7) могат да бъдат получени http://x-rumer.ru/ казват убийството програма за оптимизиране на ресурсите блог.