четвъртък, 6 август 2009 г.

Ще "го направи" ли Бойко с "Топлофикация"???

Мислех да пиша нещо друго на изпроводяк (в края на седмицата заминавам на повече заслужена, отколкото кратка, едноседмична почивка), но подобна новина не се пропуска, дори през август:

На пресконференция в понеделник той очерта като основен приоритет о игуряването на средства за националния бюджет. Това ще стане, като до края годината бъде приватизиран “Булгартабак холдинг“, за продажба ще се предложат също“Топлофикация-София“ и евентуално миноритарните държавни дялове в електроразпределителните дружества.

Защо намирам това послание за притеснително?

Ами защото "Топлофикация София" е свръх-неефективен монополист. Моделът на работа на фирмата (вж. тази статия в килера) е изначално прахоснически и основан на стария Соц. принцип - да изгорим едни горива, пък каквото излезе:


За тези структурни особености на нашата икономика съм писал отдавна - ето например една статия в
"Сега" отпреди близо година:

... софийските ТЕЦ-ове и множество други мощности действително поддържат "структурата" на стопанството - безогледното потребление на природен газ. Тъй наречените структуроопределящи предприятия са основани на планирано разхищение на енергийни ресурси. Докато не се въведат стандарти на енергийна ефективност, те са обречени на загуби, лоша услуга и високи цени.

Ще ми кажете - ами именно частният собственик ще направи "Топлофикация" модерно и ефективно предприятие. Да, бе, да. Вижте това:

Ще се търси бърз начин за оздравяването му, като ще се направят спешни законови поправки, които да позволяват събирането на сметките от некоректните платци и да подобрят перспективите пред топлофикацията.

Всички "реформи", които се планиратм са свързани с по-ефикасното събиране на пари от длъжниците. Това по принцип е незаконно - създава привилегии на "Топлофикация" спрямо другите фирми-кредитори. Защо аз да си събирам парите по съдебен ред, а "Топлофикация" - по "улеснена процедура"???

Накратко - тази идея (слава Богу, само идея засега?) води до възникването на нов, също толкова неефективен, но частен монополист в бизнеса с отоплението на софиянци. Този монополист ще се ползва с държавни привилегии, за да събира по-лесно вземанията си. Ще продължава да изгаря безумни количества природен газ (ерго - газовите монополисти ще са доволни), да прахосва 70% от енергията по трасето и да събира изключително високи сметки.

Но ще има и нещо ново: Частният монополист ще въведе някакви системи от типа на "тримесечно отчитане", ще купи няколко стотици нови автомобила, джакузи (звучи ли ви познато?), ще определи заплати от няколко десетки хиляди и пр. и пр., та присъщите разходи ще се вдигнат и след няколко рушвета все така фиксираната монополна цена ще е по-висока...

Все пак Трайчо има опит именно в частен монополист, та сигурно знае за какво става дума...

Ta без да съм привърженик на "обществената собственост" (именно "Топлофикация" и Вальо Топлото показаха за какво иде реч), съм убеден, че първо трябва да се промени и реформира самата система на подаване на отоплението, т.ч. при нужда и с държавни инвестиции или в рамките на публично-частно партньорство, а след това да се говори за частна Топлофикация.

Защото частният монопол ще роди само ... законен Вальо Топлото за София.

3 коментара:

templar каза...

Напълно съм съгласен. Няма за какво да се оправдаваш. Частният монопол е много по-лош от държавния. Държавата е лош и неефективен мениджър, но (се предполага), че се гружи за общото благо, докато частния бизнес (по дефиниция) търси благото на акционерите. Така че ЧЕЗ-овете са си престъпление спрямо общото благо, и Топлофикация няма да бъде нещо различно.

Kolega каза...

Както е казано: Единственото по-лошо нещо от държавен монопол това частен...

Анонимен каза...

много интересно, благодаря