сряда, 5 август 2009 г.

Можело, значи

Известно време в България цареше пълна безнадеждност за бъдещето на разумни политически и/или граждански (поне етимологично разлика няма) инициативи и предприятия.

Хора като мен, които постоянно се пънат за някаква кауза бяхме започнали да се възприемаме като пълни лузъри (загубеняци???), дори да дирим подобно самооопределение и светоусещане.

Но ето че можело. След 3-4 години баталии, започна ремонтът на къщата на Димитър Яблански, превърнала се в символ на разпадащото се историческо наследство на София...


Искам много ясно да припомня, че този ремонт НЕ Е случайно щастливо събитие. Той се дължи на:

1) усилията и борбата на мнозина архитекти, публицисти и граждани;

2) политическата воля на инж. Маргарита Гутева - кмет на район "Средец", която прие каузата като своя и неуморно писа писма, предписания, молби до СО;

3) политическата позиция на ДСБ-София, ДСБ-Средец и общинските съветници на ДСБ в СОС;

4) неколкогодишното убеждаване на кмета (тогава) Борисов и администрацията му, че закрилата на историческото и архитектурно наследство е важна;

5) способността на Бойко Борисов да отсее заяждането от политическата кауза и да приеме чуждо мнение (прочее и най-големите му противници не му оспорват това качество).

Eто още две снимки, които правих с истински кеф с телефона си:

От към Парламента:


И отзад:


Можело значи.

Явно и у нас вече може и си струва. Кампанията ни за паркирането в "Синя зона" също върви - след една година - към сериозен успех и промяна на наредбата.

Трябва само работа и ... търпение.

10 коментара:

Belomore каза...

Звучи и изглежда доста приятно!

Има обаче един ключов въпрос - кой плаща. Ако е собственикът (доколкото няма повод да мислим друго), тогава към неслучайните причини да добавим и още една, съвсем тривиална - голямата лоша криза, която се появи междувременно и благодарение на която вероятно излиза доста по-рационално да се реставрира и използва къщата, а не да бъдат похарчени луди пари за подкупването на чиновници, промяна на ПУП-ове, събарянето на къщата и застрояването на перфектната локация с поредния стъклено-алуминиев кич.

plamenj каза...

Браво и слава Богу...

Уви, офис-чудовището върху мястото на къщата на Стамболов на ул. Раковски си е вдигнато до горе вече.

Milith каза...

Това е страхотна новина. Крайно време беше да се обърне внимание на красивата софийска архитектура. Някой знае ли какво ще бъде подслонено там? А на поборниците за идеята - честито. Това е обществото на гражданите - когато искат нещо позитивно да се случи, да се организират и да са настоятелни.

templar каза...

уррррааааа-а-а-а-а-а-а! И аз много се кефя всеки ден като минавам оттам, но съм все с кола и не можах досега да го снимам. Ама иначе консерваторското ми сърчице се радва на консервационните дейности. Само това да е приноса на ДСБ в новата българска история, пак ще е повече от повечето янета...

Belomore каза...

Забележката ми относно ролята на голямата лоша криза е предвид сравнително скорошна (миналото лято май беше) информация от достоверен източник за това, че в един момент за същото място (без къща, разбира се) се спрягаха съвсем конкретни хиляди кв.м офисно-административни площи, гарнирани с безумни и тогава, и днес, цени.

Николай Павлов каза...

Добре, дано я реставрират както трябва. Средата обаче е непоправимо съсипана от "Ялта".

Анонимен каза...

Щеше да е голям позор, ако беше оставена да се саморазруши една от най-красивите сгради в София. Браво!

Unknown каза...

Архитектурата и е забележителна, радвам се, че я реставрират!

Лъчезар П. Томов каза...

Започва Реставрация на монархо-фашизма!

Анонимен каза...

Благодарение на ДСБ,г-жа Гутева и дрън-дрън на Яблански му поправиха къщата, не знам дали с моите пари. А моята съборетина чака некой да мине и да и забие един задължителен ремонт не за ваша сметка. А най-големия кеф и щастие е снимка в синята зона, която от скоро стигна 5-те кюшета и Медицинска Академия, ако може на бленда 2 за по-голямо търпение.