петък, 8 януари 2010 г.

"Следите остават" или вместо пътепис

Всяка година идва 31 декември. Не знам дали сте забелязали.

(Има щастливи хора, които го забелязват на въпросната дата сутринта и в общата суматоха двадесет и четири часа по-късно страдат от такъв махмурлук, че им е все едно какво е станало)

Останалите започваме да планираме "какво ще правим на Нова година" някъде през есента и впоследствие стигаме някъде другаде. Е, тази година стигнахме до Прага. Не съм сигурен дали това има особено значение, защото тълпите изнурени хора в "туристическите части" на "туристическите дестинации" са също толкова еднакви, колкото магазините за сувенири, нахаканите келнери и рекламите, свеждащи културната ценност на съответния град до вечната тема за секса и алкохола.


(Не коментирам дали е вярно :) ... просто не изчерпва културното наследство на града, това е)

Но за това съм писал вече в леко разочарования си пътепис от Амстердам преди две години...

И съвсем не искам да кажа, че градът не е прекрасен. Просто потвърждавам впечталението си, че овчото поведение на съвременния масов турист много сериозно ни затруднява да видим прекрасното в града...


(Карловият мост на 31 декември - тълпите са практически спрели. За 15-20 минути не мръднахме и се върнахме. Повече от 90% продължиха бутането като в скотобойна с неясен изход...)

Естествено, за наличните два дена и три нощи, и за нас пътуването беше предимно дегустация на бира и "традиционна кухня" тип "ресторант Чевермето - кой каквото му е на сърцето". Не че се оплаквам, аз наистина много обичам хубава бира, а чешката е да - много хубава :).


По една или друга причина "Крушовице" е най-масовият продукт на пазара, макар и може би не най-добрият. Обичайно е обаче в една кръчма да се продава само по един, най-много 2-3 вида бира. А "Крушовице" се продаваше в едно от случайните ни открития - разкошен бар под една пицария, който незабавно нарекохме "Даунстерса" и в който довършихме две от трите си нощи в Прага.


Като заговорихме за неочаквани открития и хубави места, не мога да пропусна рок-клуб "Вагон" и един съвсем не-туристически бар на улица-еди-коя-си №1, който стоеше на мястото на друго заведение, което търсехме (благодарности на Комитата за една търсачка на заведения в Прага):

...

И двете места са извън "Старото место", което ме наведе на мисълта, че може не всичко добро започва след портата на стария град.


Но все пак в суматохата на централния площад има и наистина вдъхновяващи гледки, както архитектурни:


Така и кулинарни:


Изглежда, че за някои двойки, кулинарните са по-вдъхновяващи :)


Самата нова година (т.е. 00:00 ч. на 01.01.2010г.) посрещнахме - разбира се - по стрелките на оня часовник, за който всички знаем, че съществува и обикновено нищо повече:


Беше весело, пълно с италианци, доста руснаци и очевидно с мнооого пиромани. Толкова много пуцане не ми се беше случвало наоколо, дори на една ЧНГ на купон във военните блокове в "Младост"... Имаше къде да седнеш след това без резервации и формалности (макар че ние се бяхме за всеки случай разбрали с момичетата от споменатия "Даунстерс"). Извод - готино е, ако се държиш сравнително далеч от туристите, освен в малкото моменти, в които суматохата е задължителна.

А защо "следите остават"?

Ами за първи път се шматкам като турист в "Нова Европа" aka бившия соц-лагер. И ... не е много бивш. По отношение на обслужването, дребните тарикатлъци и много аспекти на градския облик и пейзаж, Прага ми се стори доста по-близо до София, отколкото до Кьолн, да кажем... Макар исторически Централна Европа да е (почти...) неделима от Западна, някак си не могат да ме излъжат, че лесно са се отърсили от комунизЪма. Не са...

Но, да, бирата им е по-добра, ама и тогава беше:


.

8 коментара:

Стойчо каза...

Мда, наистина не е много „бивш“ от гледна точка на източно-европейскостта си. Иначе Прага е хубав град, ако си турист, но не много добър, ако си по работа (дълга и широка е, за да обяснявам подробности).
Всъщност България, мисля, че е една от малкото страни, в които заведенията предлагат бира на повече от един производител. Крушовице наистина е хубава, но не е най-хубавата, която титла в личната ми класация от чешки бири се оглавява от Гамбринус :-)

И понеже моя милост беше в Берлин по това време, нека добавя, че туристите в Прага не са чак толкова много – просто мястото е по-малко. Иначе и на нашата Нова година в Прага (преди 2-3 години) мостът изглеждаше по същия начин (само още не бяха почнали ремонта). Иначе ремонтът на моста почна през 2008 мисля и още продължава... Прав си с констатацията за не много бивша Източна Европа :-)

Николай Павлов каза...

Като гледам какви са тълпи, май сте избрали неподходящ момент да посетите Прага. Атмосферата на града се усеща именно в онези разходки из спокойните малки улички на Старе место. Но по Нова година е съвсем нормално да е така.
Все още ли ограмна част от продавачите на сувенири са българи? Нема да забравя как точно срещу часовниковата кула дънеше някакво парче на Слави Трифонов :)

Радан Кънев каза...

Ами да, макар че и руснаци са напълзели.
Кажете ми, кой отива в Прага, за да си купи ... матрьошка.

Радан Кънев каза...

@ Стойчо - не знам дали празниците създават погрешно впечатление, но съм във възторг от градския транспорт. И не толкова метрото, колкото хилядите бързи, защитени от авто-трафик и начесто трамваи.

Стойчо каза...

Супер си е градския транспорт, но имам пред вид една маса други неща (нали ти казвам, дълго е за писане, а и ще изпадан в конфликт на интереси ;-)

Стойчо каза...

Но нека дам един пример: Чешките авиолинии изглеждат подобно на Луфтханза (обслужване, усмивки и т.н.) – разликата между двете се вижда, когато стане криза (напр.летище София затваря): тогава цялата източност на чешките авиолинии се проявява по-ярко, отколкото при България Ер даже(а тях поне си ги знаем). Но това е само повърхностен пример, който не ме вкарва в конфликта на интереси ;-)

Георги Антонов каза...

За да се оттървеш от туристическото стадо, трябва да си набележиш за посещаване точки, за които обикновеният представител на стадото не подозира или не са му интересни.

Аз много се забавлявах около Коледа, когато тръгнах да търся с карта на Виена, някогашната сграда, където се е помещавал щаба на 3-ти Украински фронт през 1945 г. :)

Анонимен каза...

g-n Kanev, iavno chovek kato vleze vav vlastta mnogo se promenia.
Za vas ne znam, no imam chuvstvoto che natam varviat neshtata.

Deto vikashe edin priatel "Radane, Radaneeee, da ta e....e koi ta fane".
Kvo stana s predizbornite lozungi, privetsvia, kritiki bla-bla i t.n. i t.n.
Az patuvam poveche ot teb, no te chetiah ne za tova...