четвъртък, 12 юни 2008 г.

Всеки глас за ОФ-власт

( ОФ да се чете: Олигархичен Фронт. )

Положението взе да става напечено. Президентът (с извинение) Гоце сериозно се е притеснил от нещо. Атаката срещу премиера Станишев е проява на необичайно за г-н Седефчов изтърване на нервите.
Поредното включване на Гранитски само потвърждава впечатлението, че в президентското войнство цари уплах, дори паника.

Няма и да се опитвам да гадая какво се случва между българските комунисти. Нали знаете какво означава в превод Cosa Nostra? Тяхна си работа...

Важното е друго - зад безумната, гротескна идея за пан-олигархически съюз (т.нар. патриотична коалиция) прозира страхът, че ДС-мафията изпуска конците на цели картели в социалистическата партия и съответно - гаранциите за безпроблемно влияние във всички големи партии.


Натрупват се няколко може би независими един от друг, но много съществени фактора:

- ДПС вече е неприемлив партньор. Никой не иска да си причини коалиция с Доган - демокрацията все пак работи...

- БСП е все по-склонна да се съобразява с исканията и очакванията на европейските си партньори и американските си спонсори. А това означава по-малко корупция, повече правосъдие, ограничаване на контактите с мутри и олигарси.

- Бай Бойко е непредвидим и несигурен партньор, с опасна склонност да залитне по правилата на ЕНП и да изостави част от ангажиментите си към олигархията. За ДС-мафията е важно той да бъде опакован внимателно...

- Реформаторската десница (ако и много слаба) е упорита в отстояването на основната си политическа позиция - отказ от сътрудничество с президента Първанов и покровителствания от него елит (доста тревожно е обаче ослушването на Пламен Юруков пред кретенските демарши на Гранитски...) . Управление с участието на ДСБ и СДС изглежда твърде опасен залог.

At the end of the day, както казват англичаните, изглежда уравнението да има един очевиден отговор:

Интересите на олигархията ще бъдат защитени само при пълна мобилизация и съюз на политическите фракции, които са пряко зависими от службите и/или мафията (доколкото има разлика...). Дори и цената да е разцепване на титулярния играч на мафията в последните 25 години - БСП.

Това е и "тоталната промяна" на Гоце Първанов - разбиване на политическия модел, в т.ч. и на собствената му партия, за осигуряване на нови четири години рахат на Черепа, Ковачки, Стойков, Гергов х 2, Банев, "братя" Галеви и вся осталная оперативно интересная сволочь.


В тази ситуация обясненията и мънканията на основния политически играч на следващите избори трябва да бъдат гледани под лупа.

А всеки, който стои на реформистки позиции, трябва да се държи на безопасно разстояние от потенциалните участници в ОФ-коалицията,


колкото и десни да се пишат те...


10 коментара:

Анонимен каза...

Първанов си е гадина, обаче егати премиера е СерГея цял ден се крие като мишка и не коментира нищо. Страшни гниди са и двамата, искрено се надявам тъпата им гнусна партия да се разпадне и да изчезне от политическата партия, заедно с двуличния си президент, некадърния си премиер и своите коалиционни партньори - изроди!

Анонимен каза...

О, за мен друго е важно от тези "мънкания на основния политически играч". Става все по-ясна четворната коалиция на/след следващите избори :)

А що се отнася до мафията и ДС, ако може да се направи разлика между тях, то тя властта с тези основни политически играчи и социологически сондажи няма как да я изтърве! Пак основният политически играч ще играе "единствената алтерантива на БСП", пак след изборите ще се отметне наобратно, т.е. ще повтори печелившия ход на царо от преди три лета...

Анонимен каза...

Боби, мисля, че ще стане малко по-различно. ГЕРБ първо ще се коалират с Атака, докато Първанов се разправи с нахалния тъпанар Станишев, сетне бате ти Боко ще обвини Волен за невървящите реформи, ще го натири и ще се гушне с Гоце във водевилен романс.

Комитата каза...

Много интересно, защото слухове за президенстка партия чух и от съвсем други места, близки до властта.

Анонимен каза...

"БСП е все по-склонна да се съобразява с исканията и очакванията на европейските си партньори и американските си спонсори."

Кои са американските спонсори на БСП? Това ми е интересна тема.

Радан Кънев каза...

Иво,

трудно ми е да отговоря "кои" са. Но фактът на силна "американска връзка" във финансирането на Мр. Клийн и партията му е публична тайна.

Разговорът в момента се води тъкмо около тази връзка - Гамизов е американски лобист (или поне така твърди сам за себе си), някакъв съветник в Марица-Изток, където има големи американски инвестиции...

Анонимен каза...

Тоя Гамизов е някаква много странна птица. Не го бях чувал преди, а сега Първанката го легитимира като фактор с това интервю.
Да видим...

Анонимен каза...

Гамизов несъмнено е човек, за който едни хора са казали на други хора - "Ей това момче да го поканите, да видите какви страшни неща ще ви каже".
Че е лобист, лобист е, дори може би кука (ЮеС такава). Консултант, от типа пощенска кутия за фактури и платежни нареждания.

Анонимен каза...

Хубаво би било да не се губи от поглед фактът, че с никаквите си ресурси и печална икономика влиянието на милата ни Татковина във важните дела е с фактор 0.000
Всички тези пререкания между така наречените у нас "политически играчи" са просто буря в чаша вода. След всеки избор се убеждаваме за пореден път, че при тази вопиюща липса на значимост следването на различни политически модели е абсолютна химера...
"Политиката е борба на средства"...

Цветан

Ангел Станоев каза...

Гамизов е глупав човек. Шапка свалям на Първанов, че така левашки показа на аудиторията за какво иде реч около този "консултант".

Американските спонсори на БСП ще си отидат точно толкова бързо, колкото дойдоха. Каквото искаха - получиха го вече; колкото по-бързо се разкарат от хоризонта - толкова по-добре.