понеделник, 15 септември 2008 г.

Тайни градини или крадени паркове

Oтдавна ме мъчи този въпрос. Защо в София има заключени паркове*, достъпни само за някакви избрани люде? Кои са тези избраните?

Как се влиза в тайните градини на властта?


Случи ми се наскоро да се разходя в градината на резиденция "Лозенец". Разбрах няколко неща:


1) Можело с държавни (т.е. наши) пари да се поддържат парковете. И то чудесно да се поддържат.


2) Паркът се използва почти изцяло за частни "събития" - сватби, партита и прочее. Напълно неясно е кой, как, при какви условия го дава под наем;

3) От парка се изкарват пари. Кой, как, колко изкарва - вж. 2) Ако аз обаче искам да похарча пари и да си прекарам някакво време в този парк - няма нито обява, нито ценоразпис, нито ... Абе трябва явно да познаваш едни хора ...


Говорих с един приятел за тези неща. Той ми каза - ама ние сме свИни, ще го оплескаме. Аз пък казвам - нека взимат някой лев на входа за поддръжка. Няма проблем. Навсякъде по света има платени и безплатни площи, градини и т.н. Но в цивилизованите общества няма тайни градини на обществена издръжка.


От 200 години насам тези площи са общодостъпни, със или без заплащане. Тук някой буквално ги краде от нас, и прави пари от ресурс, поддържан с общи средства.

* Кратък списък на крадените паркове в София:
  • Резиденция "Лозенец";
  • Резиденция "Бояна" - поне 2/3 от площта няма нищо общо със сигурността на пребиваващите и се отдава с търговска цел;
  • Градината на Военна академия - празна и запустяла, на пъпа на града;
  • Градината на МВР-Академия (ВИПОНД, a.k.a. Симеоново) - абсолютно неизползвана огромна площ в лишения от паркове район "Младост" - "Малинова долина";
Отделно - цял куп оградени и затворени площи в Борисовата градина, с разни неидентифицирани обекти вътре, в т.ч. например "Конна база ЕГИДА" и т.н..

Отделно - оградени площи с неясен правен статус от типа на "Маймунарника" или както сега се казва.

Отделно - mega-грабежът "Мария Луиза", но там нещата са съвсем други. Там не е тайна какво се случи, въпросът е кой и кога най-сетне ще полежи за тази работа, и кога Столична община ще си потърси правата по съдебен ред.

Моля допълвайте списъка.


16 коментара:

Анонимен каза...

Pone v Burgas nqma takiva raboti :P

Анонимен каза...

Ами да допълня : Паркът към болница "Лозенец"/Правителствена болница/

Радан Кънев каза...

Хъм, Слава Богу, не съм бил в Правителствена. Колко е голям паркът?

Защото има известен разум болницата да има приличен и заграден двор - стига да не е разточително излишен.

Радан Кънев каза...

Забелязвам, че към темата има много сериозен (и бих казал - оправдан) интерес.

Може би е добре в коментарите си да даваме предложения за някакви действия - например да се изиска информация кой стопанисва тези зелени площи, как се използват и защо са недостъпни за гражданите, които плащат масрафа за поддръжката им?

Комитата каза...

Трябва да се отправи парламентарно питане за статуса на тези територии и за гаранциите срещу злоупотреба с тях (включително и срещу застрояване и безотчетно печалбарство от съответните чиновници)

Комитата каза...

А за Бургас сигурни ли сте? Какво е положението с резиденция "Перла", да речем?

Анонимен каза...

Паркът Врана - в голямата си част милостиво дарен от Негово Величество на Неговия обичан и завещан от Бога народ, но някак си "забравен" от столична община.

Паркът "Евксиноград" - там само една част и то само в определен период се ползва за почивка на миризливите продукти на народовластието, но е затворен през цялата година.

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Мисля,че въпроса с достъпа до парковете е уреден и в момента законово,но всеки прави каквото си иска.
Логично е,ако дадено място,както в случая става дума за парковете,е публична общинска или държавна собственост,всеки един данъкоплатец да може да влиза без да го "глобяват" ,че и без друго този вид собственост се издържа от нашите пари.

Въпросът не е за парламента, а за прокурор.

Анонимен каза...

Моля допълвайте списъка:
"царска" Бистрица, Боровец

albert venn dicey каза...

Защо бизоните са на изчезване, а кравите не са?

Всичко, което е държавно, общо, запада, а всичко, което е в частен контрол, просперира.

Аз съм за продажба, наем и пр. механизми за частно управление на тези паркове.

Въпросът е да има прозрачност.

Анонимен каза...

За разлика от тук, в Лондон, Париж, Рим и т.н. градините на обществените сгради са не само достъпни за всички, но много хора отдъхват в тях с удоволствие...

Анонимен каза...

Царска Бистрица е изцяло собственост на Симеон Сакскобургготски. Стопанисва се от фирма "Кардам" и всеки желаещ може срещу билетче от 2 лв. (с надлежно издадена касова бележка) да го посети и да си прекарва приятно там.

Анонимен каза...

Таман се чудех къде да пиша писмо-в родните газети ли или да вдигам шум по блогове и форуми. Разгеле-Кънев отвори тема. Лично видях преди време едно невероятно беобразие в Ботаническата градина при Биологическия/срещу Музикалния теаър/. Купувах си цветя в магазинчето, което продава и билетите за посещение и чух нелепо силна музика и зверски шум от към градината- винаги досега чиста, тиха и спокойна, както и прекрасно поддържана. Попитах какво е това необичайно и неприятно нещо и получих отговор, даден с известно неудобство, че било някакво частно парти и не можело да се коментира, камо ли да се влезе. През зеления плет видях ужасна гледка-по зелените площи и чудесни чакълирани алеи, разпънати бели шатри-мутренската представа за градински интериор. До една от прекрасните стъклени оранжерии- вдигната сцена с нужните мутренски децибели и неизбежната девойка с микрофон в ръка, която се дереше в опит да забавлява някакви деца. Тези последните, без да обръщат никакво внимание на каката и неистовата музика,тичаха и пищяха и очевидно наетите да ги опазват жени не можеха да им повлияят. Кой обаче ще опази тази над стогодишна ценност, пълна с редки видове и кой е разрешил безобразието, остава в тайна. Много се ядосах, но дълбоко се надявах това да остане единствен и несполучлив опит да се посегне на този ценен български паметник на културата за частен интерес. За мой ужас, на 15-ти септемри, минавайки от там, видях отново същото вандалство, но в по-голям мащаб. Отново бяла шатра, но огромна по размери и оборудвана с високи масички беше опъната плътно пред централния вход на Ботаническата. Някакви технически съоръжения и яки обтегачи запълваха паркинга отпред, а всичко това се охраняваше от униформени. Видях как в градината се внасят кашони с напитки и алкохол и просто избягах от там. Спомних си само, как цяло лято минавайки покрай зеления оазис, се радвах на това райско кътче на стара София, останало от една друга, наистина европейска България. И се молех зелената тишина да остане ненакърнена за поколенията, далеч от погледите на алчни и жалки парвенюта.

Търновец каза...

От година и половина живея точно до оградата на Резиденция "Лозенец". За това време видях неизвестен брой зари, и партита от какъв ли не тип - от бала на бившите агенти от ДС до градинското парти на Посолството на САЩ за 4-ти Юли. Както се подразбира, нямах досега удоволствието да надникна вътре та благодаря ти за разходката Радане!

Анонимен каза...

Градината на Министерство на външните работи в кв. Гео Милев, добре поддържана, с изложени произведения на известни наши скулптури.

Анонимен каза...

Пробвахте ли да влезете в конната база на Егида в Борисовата градина?
Ако бяхте пробвали, щяхте да успеете, уверявам ви. Базата има работно време и е съвсем нормално достъпът да е ограничен в неработните часове - все пак там коне се гледат, а не глухарчета.