петък, 12 септември 2008 г.

Сбогом, Гергино!

Така казваше учителят ми по физическо в гимназията, когато някой очаквано и почти насила оплеска нещата.

Последните 2-3 години упорито и напоително ни обясняват за някакво руско икономическо чудо, за някакво "изправяне" на (глинени) крака, за някакво възстановяване на матушката на премиера ни.


Упорито и напоително, коментаторите забравят какво винаги се случва с диктатурите, които изчерпват национални ресурси за да раздуват социалния и военния бюджет. Какво винаги се случва, ако разчиташ на свръхексплоатация на природни дадености, вместо да развиваш пазара, конкуренцията и - в крайна сметка - насърчаваш производителността желанието за труд на гражданите.

Ами ето това се случва.

Правителството обмисля възможността да използва пари от националния си и пенсионен фонд за подкрепяне на финансовите пазари в бъдеще, добави Кудрин днес.

Който не разбира значението на горното послание, явно не е живял в България на 90-те години...

Изобщо,

Сбогом, Гергино.




14 коментара:

Анонимен каза...

Има една икономическа брошурка, издадена в Русия (или СССР) през 1920 или 21г (не помня точно името, бях чел за нея) в която се твърди, че познатите икономическите закони не важат за страните с победила комунистическа партия.

Може би двамата на снимката се уповават на това?;-)

Радан Кънев каза...

Oooo разбира се.

Те знаят и нещо много важно - в процеса на бастисване на пенсионния фонд, бастисващите забогатяват.

Когато богатството на едно общество се дължи на труда и смелостта на милиони, то се разпределя между милиони (макар и не всички...).

Когато богатството зависи от решенията на единици (колко петрол/газ/въглища да изкопаме, на каква цена да го продадем, колко да "ПУСНЕМ" на мужиците", то се разпределя между единици.

Анонимен каза...

Благой Ковачки!

Радан Кънев каза...

Дааа :)

Всъщност той казваше нещо като "Сбо'ум, Гиргину", но смисълът беше тъкмо този.

Анонимен каза...

Интересно тогава как ще обясните поскъпването на рублата срещу еврото от април месец насам, а най силно е поскъпнала точно август-септември. На една "икономически слаба" държава би трябвало валутата да поевтинява.

Вашите писания са типични за т.нат "десни политици" в БГ и са пълни с демагогия. Препоръчвам Ви да си пишете за политика и да избягвате икономическите теми. Видно е, че не ги разбирате.

btw колко банки фалираха тази година в щатите ? :)

Анонимен каза...

Моля да ме извините, но колко пъти точно уважаваният от мен автор на това мнение е посещавал Русия, както и някои от т.н. "азиатски части"?
Извинете ме, но дали имате и най малка представа за мащабите на строителството извършвано в момента там? Какво знаете за технологичното развитие на тази страна?
Защо Япония (предполагам, че помните че тази държава имаше доста сериозен конфликт с Русия заради Курилите) в момента прави всичко възмжно за да изгражда високотехнологични обекти на руска територия в Далечния Изток.
Имам и още един въпрос.
По времето когато Германия бе разделена на две части, давахте ли си сметка в коя точно държава се произвеждаха части за автомобили като "Volkswagen"?
Забавно е, че малцина знаят, че по времето на т.н. "развит социализъм" учехме военните експерти на фирмата "Krupp" как се прави ... стомана.

Но има нещо още по-забавно ...

Наслушал съм се на какви ли не глупости относно "енергийната зависимост на Европа от Русия".
Добре. А давате ли си сметка от какво се произвежда тоалетната хартия, която европейците употребяват? Целулозата (хартията за вестници, списания, книги, принтери, факсове, опаковки и др.) се произвежда от целулоза.
Или да поговорим за фармация.
Какво ще правят европейските, фармацевтични гиганти ако Русия реши да намали с 5% доставките на ... да кажем производни на кедровите шишарки?
Или да поговорим за нанотехнологии?
Извинете ме, но липсата на елементарна компетентност в дадена област не означава, че ние сме идиоти, които ще приемат на юнашко доверие голословни твърдения.
И ако вие четет Times (в което дълбоко се съмнявам), аз чета "Токио шимбун" (в което съм убеден).
Както обичаше да казва един мъдър човек:

"Всеки гьол да си знае жабата."

защото в противен случай жабата забравя в кой точно гьол някога е крякала.

Радан Кънев каза...

@ ss7 & Avatara:

Не виждам да си противоречим, че така ми се карате :)

Да съм казал, че Русия няма експорт? Напротив - казал съм обратното...
Да съм казал, че Русия е "икономически слаба"? Не съм...

Казал съм нещо съвсем друго - че диктатури, богати на природни ресурси (в т.ч. например кедрови шишарки и дървен материал), са склонни да развиват изключително рискова, държавно-регулирана стопанска политика. Продават ресурси, за да "задоволят" социални нужди и военни амбиции. Но НЕ развиват предприемчивостта, конкуренцията и производителността на труда.

Затуй тези държави, "икономически силни" и добре въоръжени, с огромни държавни бюджети, обикновено имат бедно и зависимо население.

И когато се зададат трусове в глобалната икономика (защото важното е колко кедрови шишарки се купуват, не колко се продават), те започват да си харчат държавно-контролираните пенсионни фондове, за да "насърчат" държавно-контролирания си експорт.

И става нещо до болка познато.

Това се отнася съвсем не само за Русия, а например и за Нигерия, и за Венесуела, и за Либиям, и за Ангола, в много по-ограничена степен например за Бразилия или за Румъния ма 80-те години.

Пред подобни рискове е стояла и държава като Норвегия - но тя (колкото и зависима от някои ресурси и регулирана икономика) е свободно общество, в което шепа олигарси не разполагат безконтролно с пенсионния ресурс на населението.

Анонимен каза...

ss7
Откога еврото е критерий, уважаеми? Разбира се, че руската валута изсъхва като есенните листа, въпреки огромните ресурси и възможности, с които тази държава разполага. Сравнете любимата си рубла със световната валута, и тогава пейте песента за "икономически силната" Русия.


2008 Average Rates for USD to RUB
January 23.41317
February 17.79827
March 20.3149
April 23.52786
June 23.63729
July 23.36035
August 24.23005
September 25.3403
За справка на данните кликнете върху "името" ми.

Иначе казано, досега се твърдеше по отношение на САЩ как били изпаднали в страхотна финансова криза, огромен банкрут, доларът бил слаб заради Буш, петролът до края на 2008 щял да е 200 долара, и прочие кагебистко-газпромски вкиснати манджи. А на целият този фон какво става с руските хартийки - от март до септември 20% обезценка, от 20.3 до 25.3 рубли за долар - за онзи същият, слаб и фалирал долар.

albert venn dicey каза...

Злорадството, когато някой авторитарен лидер съсипва икономическите изгледи за съживяване на икономиката на страната му, не ми се струва уместно.

Ако трябва да цитирам Колаковски по отношение мнението на някои консерватвни (десни) политици за източноевропейците през комунистическо време: "Това би било ужасно за нас, но за онези туземни племена е напълно нормално".

Подобно отношение е неморално.

Анонимен каза...

Когато нещо ти се струва неуместно и неморално, Иване - мълчи си тогава. Още повече ако не е насочено към теб като реплика. А да се наместваш между две чужди реплики с неясните си критерии за морал е меко казано невъзпитано. Направи си блог, и като дойда там, тогава ми обяснявай кое е неморално и кое - неуместно.

С уважение: /подпис/
Пънчо

albert venn dicey каза...

Кой е Иван?

Анонимен каза...

Кой бил Иван? Поне в половин България все сте Ивановци вие, русофилите.

albert venn dicey каза...

Аз не съм русофил, а космополит (със силни американски симпатии).

Анонимен каза...

Ах, недей!
...
Добре, Иване. Както кажеш.