сряда, 22 октомври 2008 г.

Kaкво следва?

... (след очевидното) ...

Очевидно е, че един 24/7 подвластен на алкохола агент на службите не може вечно да контролира управлението на 7 милиона. Какво следва?

(снимка actualno.com)

Очевидно е, че един 50 от 50 години фалирал завод не може вечно да трови население от 2 милиона и да източва бюджета на една бедна държава. Какво следва?

(снимка capital.bg)

Очевидно е, че едно общество не може вечно да живее в лъжа и самозаблуда. Невъзможно е в днешния (свръх)отворен свят има-няма 50-тина семейни клана милиционери и червени "аристократи" да си построят колибка на 110 910 кв.м. дворно място (застроена и прилежаща площ) и да управляват некадърно, крадливо и завинаги. Какво следва?

Един приятел прозорливо го нарича "Отдавна блокираното бъдеще". Бъдеще, което не познаваме и очевидно сме затруднени да предвидим дори в груби щрихи, защото твърде дълго - отвъд смъртта на 3 поколения, отвъд 40-те Мойсееви години, живеем в крадливо самодоволство и се опиваме от мисълта, че се оправяме, някак си, тарикатската*.

Какво следва?

Следва труд, пот и сълзи. Мъчителен процес по осъзнаване на факта, че не сме уникални, че Бог не е българин, че "далавера" нЕма и ако искаме да променим живота си и да реформираме обществото си трябва да направим всяка крачка, да понесем всяко усилие и да изтърпим всяка жертва, които по-свободните и по-богатите от нас вече са преживели.

Малък поздрав за всички, които разбират този текст:



* Горещо препоръчвам текста на Belomore "Да не живеем повече в лъжа" - прочетете го!


33 коментара:

Анонимен каза...

Наистина нека не живеем повече в ЛЪЖА!
Процес по осъзнаване, че не сме уникални, че ДСБ не е най-способната българската партия, че Иван Костов не е Месията, слязъл да ни избави, че българският народ не е глупав, защото не избира ДСБ и СДС, че бившето ДС и Русия не са пенкилер обяснението за всеки наш идиотски провал и накрая че ако искаме да ни подкрепят, трябва да УВАЖАВАМЕ тези, от които го искаме.

Добър апетит.

Радан Кънев каза...

Драги Й,

Може би някому е нужно да осъзнава, че който и да било български политик не е и няма да бъде Месия. Аз го знам от малък, от 3-4 годишно хлапе. Още от едни разговори пред елхата на Коледа, когато телевизорът винаги беше изгасен...

Чудесно знам и другите неща, които пишеш. Не знам обаче защо пишеш тези глупости, честно казано.

Анонимен каза...

Драги Р,

Знам, че някои неща болят, но трябва да се припомнят.
Можеше да си спестиш лиричното отклонение за елхата в стил "Грандомания". Запази го за нещастните души по сбирките на Средецката ППО. Ако и те ти вярват де (имам нЕкои съмнения).

Сега по същество. Допускам, че ти чудесно знаеш другите неща. Даже вярвам. Със сигурност знам обаче, че твоите съпартийци и техните симпатизанти в мнозинството си не ги знаят и затова е необходимо непрекъснато да им се припомня, когато прекалят с олеле-селяма. Защото, драги Р., нещата са двустранни и медалът има две страни.

Разходи се по блоговете на твоите съмишленици, което и бездруго вероятно правиш и ще установиш, че там цари неприкрито презрение към собствения народ. "Селяни", "селяндури", "тъпанарите от Младост" и пр. са само част от определенията за хората, от които в крайна сметка се иска де предизвикат "промяна" и да гласуват за ДСБ или за някакво прокламирано тук имагинерно "реформаторско мнозинство". Как точно ще станe тази работа? Когато почти ежедневно говориш за лъжите, с които живеем и които определено са свързани с управляващото мнозинство, не е зле от време на време да открехваш и вратичката за лъжите на организацията, която се свързва с теб в този блог.

Може би е хубаво да кажеш и две думи за лъжата, че с този лидер партията ти ще участва в общо управление на десницата или например че с него вече ще бъде нещо повече от политически маргинал.

Вероятно има лъжи и лъжи. Лъжи, които ужасно изнасят човеку и лъжи, които са проблематични един вид.

Та виждаш, наистина съм съгласен, че не трябва да се живее с лъжи.

P.S. Малко повече искреност и скромност няма да навредят на блога, но последното може и да пренебрегнеш тотално :-)

Радан Кънев каза...

Според мен бъркаш понятията "лъжи" и сериозни политически грешки. Не мисля, че особено много щадя грешките на партията ДСБ, в която членувам. И съм съгласен, че прекаленото "щадене" не е от полза на никоя политическа партия.

Очевидно познаваш блога ми и съответно знаеш, че в него не "цари неприкрито презрение" . Предпочитам да не отговарям за позициите на други хора - стига ми да отговарям за собствените си позиции (по същата причина, по която не ми се привиждат "Месии" в живи хора).

Що се отнася до участието на ДСБ в "общо управление на десницата", това не е лъжа, а реална перспектива. Аз пиша често за тази перспектива, която не ми е много приятна. Големият въпрос пред ДСБ е дали може да оправдае такова участие с полезна реформаторска политика или само с излизане от поменатата маргиналия - защото се чуват и двата резона (а те са мнооого различни).

Интересна тема, но малко встрани от конкретния постинг.

Радан Кънев каза...

А иначе - искреност в блога има в изобилие. Прелива направо...

Скромността не достига. Не достига в мен изобщо (но поне си го знам). Често ми се иска да съм по-смирен човек. Може би ще успея някой ден, по пътищата, по които това е постижимо (външни и вътрешни). Но това си е наистина мой грях и проблем.

Анонимен каза...

Интересна дискусия се получава.

Не бих искал да "зациклям" на тема ДСБ, но не смятам, че тя живее с политически грешки. Според мен щом от част от управляваща партия (ОДС)тя се смъкна до маргинален субект, значи живее с лъжи, а не само с грешки. Неприкритото презрение към хората в България наистина не е характерно за твоя блог, но е модел на поведение за повечето ти съмишленици в нета и съвсем логично (и без основание)се свързва с ДСБ. За мен такова поведение не е само неморално и нелогично, но и ерозиращо всяка една партия.

Самият аз не вярвам, че на следващите избори ще се дойде до управление на десницата, но ако бъда опроверган, не смятам, че ще излезем от лъжите, в които живеем. За да излезем от лъжите, в които живеем, според мен е необходимо да изминат поне още 15-20 години в работа. Труд и съзидание на всеки на работното му място, етика и морал в личното му поведение, образование и самообразование в останалото време. Съзнавам, че може да звучи идиотски наивно, но така виждам нещата.

Конкретно в политиката сбогуването с лъжите мисля, че може да се случи само при управление на политици с чувство за отговорност, които си дават сметка, че мисията, която поемат е и тяхното самоубийство в политическия живот на страната. Не виждам такива не само в маргиналията ДСБ/СДС, но най-вече в ГЕРБ. ГЕРБ не е в състояние да дефинира политика по каквато и да е тема, а камо ли пък да носи отговорност за каквото и да било.

И last but not least трябва да знаеш за какво носиш отговорността, т.е. да имаш визия каква трябва да е страната в следващите 30 години и каква не трябва да е. Не съм забелязал някоя политическа сила да е проявила "визионерство".

И накрая бих искал да добавя още една лъжа в списъка ти. Голямата лъжа, че щом сме членове на ЕС и НАТО, живеем в сигурност. Илюзия е да се мисли, че щом сами ерозираме страната си, ще се радваме на сигурност.

Радан Кънев каза...

" ... За да излезем от лъжите, в които живеем, според мен е необходимо да изминат поне още 15-20 години в работа. Труд и съзидание на всеки на работното му място, етика и морал в личното му поведение, образование и самообразование в останалото време. Съзнавам, че може да звучи идиотски наивно, но така виждам нещата.

Конкретно в политиката сбогуването с лъжите мисля, че може да се случи само при управление на политици с чувство за отговорност, които си дават сметка, че мисията, която поемат е и тяхното самоубийство в политическия живот на страната. Не виждам такива не само в маргиналията ДСБ/СДС, но най-вече в ГЕРБ. ГЕРБ не е в състояние да дефинира политика по каквато и да е тема, а камо ли пък да носи отговорност за каквото и да било.

И last but not least трябва да знаеш за какво носиш отговорността, т.е. да имаш визия каква трябва да е страната в следващите 30 години и каква не трябва да е. Не съм забелязал някоя политическа сила да е проявила "визионерство".
..."

Всичко цитирано горе мога само да аплодирам. Чудесно казано. (Излишно е да казвам, че ти вкарваш всички "десни" политици в един кюп на безотговорност, а според мен поне Иван Костов е извън този кюп. От друга страна, има опасност да се окаже вътре... )

Анонимен каза...

Вътре или вънка?
Хайде, заеми поне веднъж една ясна позиция.
Стига с тия хлъзгавини.

Комитата каза...

Ако в последните няколко години съм си изработил някакво правило за обяснение на българската действителност, то е — тъкмо когато си мислиш, че не може да се разсмърди повече, се оказва, че напротив — може!

Радан Кънев каза...

Ж,

Кой, откъде?

Ясен отговор се дава на ясен въпрос :)

Анонимен каза...

Иван Костов по време на своето управление прояви по-голяма отговорност към България в срвн. с останалите български политици, но поради безотговорност към собствената си партия (ОДС)се доведе до това да възглавява маргинална политическа организация. С поемането на политическа отговорност към държавата, според мен той направи политическо самоубийство. Не мога да си представя, че той ще се върне в управлението на страната или че ще бъде допуснат от ГЕРБ в "кюпа", за който говориш. И не трябва. Мисля, че е време е ДСБ да почнат да се оглеждат за лидер, който не е необходимо да се появи за един ден и да израсне в антагонизъм със сегашния.

За мен засега са загадка краткосрочните цели на ДСБ в българската политика. Може би ти ще напишеш тук какво преследва твоята партия - политическо оцеляване чрез затвърдяване на позицията си като парламентарна партия, участие в нова управленска дясна коалиция с ГЕРБ при определени условия (какви?), и двете, оставане под някаква форма на алтернатива на бъдещо дясно управление или може би в самата партия също не са наясно какви точно трябва да са средносрочните цели на партията?
Питам и защото привържениците на ДСБ в нета са повече от разделени. Едни искат да членуват в елитен бутик на софийски староселци, други като теб искат реформаторско мнозинство и участие във властта с цел промяна, а трети смятат, че партията ДСБ се развива нормално за българските условия, трябва да следва политиката на лидера си и просто да чака по-добри дни.

Анонимен каза...

Сега пък въпросът бил неясен?!
Виж си последните две изречения преди моя "неясен" въпрос, и не се прави на по-интересен, отколкото си.

Радан Кънев каза...

Й, интересни наблюдения.

Според мен в партията този въпрос виси.

Радан Кънев каза...

@ Ж a.k.a. З :

Сега разбрах. Мнението ми е повече от ясно - Иван Костов е "извън" кюпа смехурковци, които се титуловат "десни политици" но нямат грам визия за България след 3, камо ли след 30 години.

НО... Иван Косто може (в бъдеще) да се окаже "ВЪВ" този кюп, ако допусне предизборна коалиция или следизборна коалиция без ясни условия и профил на ДСБ като участник.

Моята позиция е кристално ясна. Позицията на партията ДСБ не е.

И все пак - това май не е темата. съвсем се отплеснахме... :)

Ангел Грънчаров каза...

Моята позиция е кристално ясна. Позицията на партията ДСБ не е.

Така казва партийният функционер на ДСБ Радан Кънев за собствената си партия и за своята кристална непартийна чистота. Това негово изказване ми навя следния спомен.

Когато някога се създаваше СДС-Пловдив в клуба за демокрация, на който бях от учредителите, се подвизаваха личности като братята Сапареви (известният ви Огнян Сапарев), комунистът-писател Г.Алексиев и... познайте кой... ами г-ца Велислава Дърева, естествено! Та тия другарки и другари тогава заеха следната позиция когато аз ги запитах как така хем се чувстват опозиционери, хем пък и членуват в управляващата тогава БКП, т.е., един вид са опозиция на... самите себе си! (Аз съзрях в това тяхно поведение някакво раздвоение на личността.)

Та тия таварищи, и по-специално умната г-ца Дърева, тогава ми казаха: ний сме по душа сме си опозиционери, ама иначе се налага да бъдем и в БКП, понеже требе да превземем врага отвътре!

Като чух това, аз скокнах и рекох как така, кой всъщност за тях е "врагът", и кой кого по-скоро превзема отвътре, БКП СДС ли, или обратното?! Дърева, която е била и ще си остане завинаги комунистка, злобно изръмжа, че такива като мен, дето задават такива въпроси, били враговете, а пък приятелят й О.Сапарев, председател на онова събрание, предложи да бъда най-демократично изключен от клуба за демокрация, понеже съм бил крайно "конфликтен", сиреч съм бил рушил единството на "партията". П.Стоянов, това помня добре, тогава си замълча... както и да е...

Аз тия преживени неща съм ги описал подробно в книгата си СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ, която навремето подарих на Радан Кънев, ала той явно не е имал време даже и да я прелисти.

Казах всичко това, понеже когато една личност, особено с "кристално чисти и непоклатими позиции" като радановите, стои в една партия, която на е на нейната висота, то това означава, че сама се е поставила в крайно неприятна ситуация. Понеже "кристално чистата" й позиция не означава нищо друго освен самохвалство, издаващо нескривани лидерски амбиции. И поради самия факт на подобно поведение се оказва, че такива личности явно нямат личностно-ценностния потенциал, който може да ги направи автентични лидери. Аз лично, признавам, никога не съм забелязал толкова хуления Костов да се е самозабравял чак толкова или пък да е изпадал в подобно гнусно самохвалство...

Предпочитал съм винаги да кажа открито мнението си; и ако отсрещната страна е поне малко по-умна, вместо да ме намрази може поне малко от малко да ми е благодарна: понеже аз с това нищо не печеля, а го казвам заради идеята, истината и доброто...

Радан Кънев каза...

Г-н Грънчаров,

Не съм казал, че позицията ми е "чиста", камо ли "кристално чиста", а само, че е ясна. Тя е може би погрешна, може би наивна или дори глупава. В никакъв случай особено ценна, нито пък уникална. Няма тук самохвалство...

Когато казвам, че партията ДСБ все още няма изцяло ясна позиция, това просто значи, че хората в нея разговарят или примерно спорят. Че има конкуренция на идеи и виждания. И всичко това съвсем не значи, че "партията не е на висота", ами напротив. Хубаво е една партия да дискутира позициите си.

Накратко - невярно сте тълкувал думите ми. И това Ви е довело до Дърева, лидерски амбиции и неприятни ситуации. Все пак благодаря - обърнахте внимание на някои недостатъци на изказа ми, които позволяват подобно тълкуване. Повече няма да използвам епитета "кристално" преди "ясна позиция", за да правят читателите разлика между "ясен" от една страна и "чист, непоклатим" от друга.

Отделно, изразът "партиен функционер" за мен е неразбираем.

Комитата каза...

републиканчета, хванахте се за гушките а ;-)

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Кънев, претенцията Ви да сте десен при очебийната Ви склонност да отхвърляте всяко различно от Вашето чуждо мнение явно е съвсем неоснователна, защото такава нетърпимост към чуждото мнение е израз на най-примитивен болшевизъм. Десните хора са толерантни, човечни и в никакъв случай не са толкова високомерни. Претенцията Ви за непогрешимост не е израз на дясна мисловност, а олицетворява отдавна отречени от живота стереотипи. Вие излъчвате неприязън към различността и личностното: именно по тази причина Ви се чини, че всеки, който не мисли като Вас, не бил Ви е разбрал. Имате доста непродуктивна за лидерско бъдеще нагласа по повод отношението към другите: такива като Вас могат само да отблъскват избирателите. Неискреността, преструването, фалшът не могат да се скрият. Казвам тия неща, понеже съм много загрижен за бъдещето на дясното и на ДСБ и не бил толерирал болезнени спекулации с тях...

Радан Кънев каза...

Добре.

Анонимен каза...

Една малка част от проблема на българското общество е, че за една малка част от него Костов все още е жив, така както за друга Сталин все още е жив.

Анонимен каза...

xora bez rabota, glupatsi

Анонимен каза...

Само да напомня, че Германия напада Англия за да отбие вниманието от плануваното нападение над СССР и изобщо не напада острова с пълна мощ. Чърчил е притиснат до стената и пише телеграми на Сталин всеки ден и се моли СССР да нападне за да им спаси задника. Наистина, единственото, което му е останало е да обяснява на хората, че трябва да се бият. А германците само минават и си пускат бомбите. Никой не е тръгнал да прави десант.

r3b31 каза...

А днес Коритаров съобщи, че Доган излезнал да пие кафе с новият посланик на САЩ. Дали не са обсъждали Автономна Република Кърджали. Да не се окаже, че посланика на предишните назначения е била в Сърбия и други държави където е подпомагала различни етноси и освобождения???
Какво следва?

Анонимен каза...

Драги Интелектуалци

Проблемът на българското общество не е нито в И. Костов, А. Доган, С. Станишев, г-н Царят (и др. с неясен български прозиход), а в самото общество, свикнало все да бъде водено и да чака бледувания "вожд" да му покаже пътя...или ако "нема" такъв оплаква своята робска душа и проклина държава все едно не е неин гражданин. Съжалявам, но истината е че не сме нито велика нация нито богоизбрана или природно надарена...истината е че сме били такива, когато сме били единни и сме се потрудели за това...дали САЩ, Германия ли Франция са суперсили понеже са богоизбрани, ами не просто хората работят здраво и не мрънкат, а ако някой не ги управлява правилно просто го сменят!!! И още нещо, за съжаление тая дискусия е точен пример за манталитета на българина- мързелив интелектуалец.

С уважение:
студент II курс, който работи по спец. на 8ч.

Анонимен каза...

Ами да, във Франция и Германия е така точно защото имат добри водачи. И дисциплина. Народът е като едно стадо - трябва му овчар и кучета, които да го подбират, когато кривне от пътя. Така че без "вожд", бленуван или не, не може. Ама такъв, който наистина да е вожд, а не мечтател за дебел врат и сметки в банките.

Радан Кънев каза...

Aми аз съм доста съгласен с г-н студент ІІ курс, който работи по спец. на 8 ч.

Особено това:

"ами не просто хората работят здраво и не мрънкат, а ако някой не ги управлява правилно просто го сменят!!! "

А в дискусиите няма нищо лошо, стига да са извън 8-те ч. по спец., за които ни плащат :)

Belomore каза...

Хм. Интереснейшо палучилас.

Отгде почнало, где свършило - от другарски съд над личните недостатъци и месианската същност на автора, та до Кырджалийская АССР и колко точно истински е нападнала Луфтвафе острова.
"А германците само минават и си пускат бомбите."
Да - до момента, в който почват да минават, не си пускат бомбите, а си пускат самолетите и малко почват да минават по-рядко и по-рядко.

Но не това е темата и моят повод за развод, както пееше др. Гаргов навремето.

Трогна ме г-н студент втори курс, който работи НА 8 ч. по спец.
Като кога точно ходите на лекции и учите таз' спец.?
Кога четете книжки, общувате с хора, градите гражданската си личност?
Питам, от любознателност, не за заяждане, държа да уточня.

Има време да се наработите, във ІІ курс бих учил и чел повечко. Помага да се разбере за какво точно иде реч в точно тая дискусия.

С уважение,
Ваш отдавна бил студент, но оттогава насам винаги работещ НА повече от 8 ч. по спец.

Анонимен каза...

Уважаем Belomore,

Понеже въпросът, който ми поставихте ме заинтересува и уважавам Вашето мнение ще ви отговоря:
учих една година редовно по специалност макроикономика в ПУ "Паисий Хилендарски", понеже бях разочарован от образователната система и по ред др лични причини се прехвърлих задочно. Работя и уча упорито...поне за сега не съм скъсван. А за книжките чета, и се старая поне веднъж да на два месеца да си купувам по една нова такава...най- вече с икономическо съдържание...радвам се че съм предизвикал вниманието Ви (на всички вас). Просто изразих не само мое мнение, но и на доста мои връзсници и колеги...просто ми се иска моите съграждани да гледат по надалече от собсвената си черга...Благодаря ви.

С уважение:
студент II курс, който работи по спец. на 8ч.

albert venn dicey каза...

Първият коментар е съвсем на място. Присъединявам се към него. Нямам време да чета останалите.

Belomore каза...

Благодаря за отговора!
Моя грешка при задаването на въпроса, че въобще не допуснах хипотезата на задочното следване.
Защо - друг въпрос, вероятно обусловен от лични впечатления и мнения.

Най-искрено пожелавам успех и в работата, и в ученето, и в четенето, но и във веселбите :)
Пак така искрен съвет - не четете най-вече книжки с икономическо съдържание. Четете всякакви. Сега му е времето.

За финал - две бележки:
1. Не всеки който философства, политиканства или просто си чеше езика, мозъка или клавиатурата в нета, е "мързелив интерлектуалец" в онази негативна конотация на първото Ви мнение.
2. Не всеки който работи упорито за себе си, работи добре - и за себе си и за обществото. Защо ли - защото колкото и да ни се иска да вярваме, че е така, не всичко зависи от нас (говоря за бизнес среда, законност и т.н., не за световни конспирации и прочие). Затова понякога трябва, докато бачакме нечовешки (сега свършва работният ми ден), да помислим как да направим така, че да подобрим средата, в която живеем, за да може с оптимално усилие и труд да постигнем желаните резултати.
Защото човек колкото и да бачка - по спец. или не, насред кочината и десет златни кули да дигнеш, пак си остава в кочина.
А всички знаем кой се чувства уютно в нея.

За баш финал - още една бележка:
Дали само по себе си "мързелив интерлектуалец" е негативна категория е поредният съвсем друг въпрос

Съжялавам, ако звуча твърде дидактично.

Поздрави и успех!

Анонимен каза...

Мисля, че всякакви нападки срещу И.Костов и всякакви приказки за дясно и ляво целят отклоняване на вниманието от истинския проблем. А той е: над 6 десетилетия ни владеят (управляват) бандити и няма отърваване от тях, защото няма критична маса качествени хора с качествена ценностна система, които да поискат това.

Belomore каза...

Абсолютно съгласен с последния коментар.
Мисля, че това е същината на въпроса. Всичко друго е уточнение защо в США бьют негретянцев.

Анонимен каза...

Бих искал да изразя удивление и неприязън към коментара, който едва ли не казва, че е нещо много лошо да се занимаваш с интелектуален труд и е много по-добре да бачкаш като машинка. Напротив, човек е тук да се усъвършенства, да търси духовното, а не само да трупа имане като една мравка.