вторник, 13 януари 2009 г.

(про)ТЕСТ

... или защо ще участвам на протестите утре в 11.00 пред Парламента?


Мога само да се гордея, че ДСБ е единствената партия, която се престраши изрично да подкрепи протестите и да призове симпатизантите си за активно участие.

Забележка: След публикуването на този текст, около 14.45, в новинарските агенции излезе новината, че СДС също е подкрепил простестите с нарочна декларация. Декларацията има чудесен текст, мога само да поздравя авторите й.

И това не е случайно - с всичките си недостатъци, това е партия, която обединява множество обществено ангажирани хора, през 2003/2004г. обединени именно от нетърпимост към цялото обществено status quo. Ние сме участвали във всички протести с резонни и смели реформаторски искания, независимо кой е организаторът. По всички повдигнати въпроси - околна среда, социална политика, незаконно строителство - съвестта ни е чиста.

Не е случайно и това, че активните членове на ДСБ в Facebook и цялото Интернет-пространство заявихме подкрепа за протеста преди официалната позиция на партията. Каквато и слава да ни се носи, ние никога не сме "чакали директиви".

Да, тъжно е, че младите хора - организатори на протеста (или поне част от тях) са склонни да турят тройната коалиция и опозицията в един кюп. Тъжно е, че те не виждат отчетливите разлики между реформаторското управление '97-'01г. и последвалите осем години на безогледно крадене. Че не отчитат факта, че муцуните на Бисеров и Цонев днес лъщят на банките на мнозинството, а не на опозицията в Парламента.

Но - при всяко положение - ние искаме едно и също. Искаме политически реформи и промяна на самия начин на упражняване на властта.

Утре ще бъдем на площада - без знамена и партийни символи, както помолиха организаторите. И това няма да е само протест срещу правителството.

Това ще е преди всичко ТЕСТ за т.нар. гражданско общество. Тест дали можем да достигнем до политическа промяна по ясните правила на европейската представителна демокрация, или за пореден път ще залитнем по неясни и утопични въжделения за "партия на безпартийните", "неполитически протест с политически искания" и "управление на гражданското общество".

Обществото се управлява ЧРЕЗ (а не "от") политически партии, избрани по демократичен път. Всеки, който не харесва практиките на съществуващите партии, може да се стреми да ги направи по-добри (което правим аз и хора като мен), да създаде нови (което правят някои от зелените активисти) или в деня на изборите да мрънка.

Третият вариант доведе до днешното управление.

Изборът е личен, на всеки от нас.


19 коментара:

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

Имам и аз своите партийни пристрастия, но утре също отивам на протеста като гражданин.

Анонимен каза...

samo ne razbiram sreshtu kakvo shte se protestira......tova mai se e prevarnalo vav Sport za Balgarina....

Анонимен каза...

Докога с тези ченгесарски работи - този АНОНИМЕН не разбира срещу какво ще се протестира!? Аз пък го питам - има ли нещо, срещу което да не се протестира в България. Та слепи ли сте, глухи ли сте - най-бедната, най-тъпата, най-нещастната...Да изброявам ли още? Господи, каква е тази страна, какви са тези хора/дали са хора?/ в нея?

Радан Кънев каза...

Павеле, това "като гражданин" не го разбирам. Един вид "като селянин" не е обидно, но ще е заблуда - нямам честта да обработвам земята.

А "като човек с изявена политическа позиция" е някак си същото като "гражданин" в оня, обществения смисъл на думата "гражданин".

Анонимен каза...

Докога с тези ченгесарски работи - този АНОНИМЕН не разбира срещу какво ще се протестира!? Аз пък го питам - има ли нещо, срещу което да не се протестира в България. Та слепи ли сте, глухи ли сте - най-бедната, най-тъпата, най-нещастната...Да изброявам ли още? Господи, каква е тази страна, какви са тези хора/дали са хора?/ в нея?

Анонимен каза...

Да, аз също ще отида на протеста като ГРАЖДАНИН. Свободно да изразя отвращение от начина по който България се управлява. Но и от начина по който т.н. опозиция крепи статуквото. В България трябва да се променят правилата на играта, а не само гастролиращите на сцената лица. Които общо взето възпроизвеждат един и същ феодално-популистки маниер на отношение към нас-свободните от партии хора, търсещи законност, правила и може би някой, който поне до някъде да защити вижданията ни за общество и право. Впрочем от кога г-н Кънев не разбира какво значи граждански, а не партийно организиран протест? Ще му кажа, че просто ще трябва да свиква. Хората са все по-малко склонни някой да ги поучава какво и как да мислят, кое е правилно и дори как точно да протестират.

Радан Кънев каза...

Хммм, повечето от протестите и акциите, на които съм присъствал и продължавам да присъствам не са "партийно организирани".

И аз присъствам "като гражданин", и също така "като гражданин" се занимавам с политика. Етимологията е една и съща - идва от "град", ("полис").

Но никога няма да приема Ганьовото "всички са маскари", заклеймяването на "политиците" от хора, които след една година вече са депутати и започналото още от лятото на 1990г. втълпяване, че "тия в Парламента са боклуци".

Анонимен каза...

Аха, благодаря за отговора. За протестите даваш крачка назад, добре, разбирам. Не разбирам обаче кой точно те кара да приемаш че "всички са маскари". Още повече, че не е вярно. Обаче, занимаващият се с "политика" "елит" на високи управленски и парламентарни нива определено са маскари. Иначе държавата ни нямаше да е нарицателно в Европа. Не ми е ясно какво точно казваш с това "от хора, които след една година вече са депутати"???? Ако е някакъв личен намек, не съм депутат и никога не ми е хрумвало да бъда. Колкото до това какво е качеството на българското депутатство всеки може да го види и сам. Не е нужно да се съобразява нито с твоето, нито с моето виждане по въпроса. И хората го виждат, което всъщност и слабата ми надежда, че нещата ще потръгнат, макар и мъчително.

Анонимен каза...

Откачен народ = откачена държава = ненормално откачени политици :::))))

Радан Кънев каза...

@ Aнонимен - как да е личен намек, като не те познавам :)

Но в парламента и общината винаги е пълно с лекета, които вчера са разгромявали "политическата класа", а днес са разхайтени клетници, най-отвратителен пример за развалени ("корумпирани" не значи непременно подкупни, има и други форми на развала) политици. Любен Дилов-червен е само най-типичния, а съвсем не изолиран пример.

nikoladd каза...

Я дай накратко за
"реформаторското управление '97-'01г."
Че нещо им убягва на хората като мен. Верно реформираха се методите за кражба а и мащаба скочи.
Инача в икономиката освен полу-реформи, центрачизация на власта, увеличаване на администрацията и вдигане на данъците.. май друга няма.

Искате само власт и нищо друго.

Протеста е проява че си буден и това ни е проблема че не сме достатъчно. Като се разбудим по добре ще си направим план за деня. Айде много ви здраве и синята боя си я оставете вкъщи.

Анонимен каза...

Историята ще се повтори още веднъж май. Много ми е чудно защо нашите депутати не се събраха по-рано за да решата какво ще правят при възникващата ситуация.

А за тези които не са разбрали:

Протестта ще е на 14-ти този месец.

Ще протестират срещу правителството и в частност управляващите.

Ще трае цели 3 дена, като района ще бъде отцепен от полицията.

Ще се води от народа: земеделци, животновъди, пенсионери, полицай (може би) и още много...

Анонимен каза...

Аз мисля, че всеки един от нас носи отговорност за недоволството си ,което в случая част от нас /много малка част/ ще изразят с протест!И не мога да не се запитам - кой позвалява на политиците ни да злоупотребяват със "дадената " им власт и не мога да не си отговоря - всички ние - недоволните.От друга стана ,често се питам - какво бих променила аз самата ако имах такава власт и разбирам ,че наистина качествените промени се извършват от вътре - от възпитанието на обществото ни.Всеки ден ми се налага да контактувам с различни хора и си мисля - как и кога биха се променили - да бъдат отговорни , да приемат правилата и реда и разбирам ,че не е възможно ,та една част от тях дори сутрин не си "мият очите"!И накрая - ще участвам в протеста , но осъзнам че пътят до промените е много по-дълъг.

Анонимен каза...

@ Aнонимен - как да е личен намек, като не те познавам :)


Добре, приемам:).

За тези по общините и в частност Дилов нам кой си не искам да говоря, защото не смятам, че е добре да се ругае. По същата причина не споменавам и ничии любими партии. Изцяло по хигиенни съображения. Но да се върнем на протеста. Ще бъда там и ще искам това което вече казах. Първо, да покажа абсолютното си отвращение от мафиотския лъжлив и крадлив начин по който ни управляват тези, а и винаги досега. Няма да споря за степени на крадливост и демагогия. Искам нови правила, които да гарантират ,че сегашните и следващи гастрольори ще ги спазват, защото ние няма да заспим в очакване на поредния вожд или спасител. Нов изборен закон, отзоваване на депутати, референдуми, демократични партии, а не болшевишки котерии и ред други хубави неща. За това ще изляза. Не че някой в България в момента би могъл да каже как се постига това. Там е в момента големият проблем и голямото объркване, но кой знае, може да е и големият шанс. Ще се излиза, пък ще видим.

Лъчезар П. Томов каза...

Гражданин е който гради. Поданик е който лъска пода с език. С тези дефиниции ще ударим по поданиците ;)

Анонимен каза...

Отличен текст, Радане. Издържан точно в духа, който очаквах от теб. Утре сме рамо до рамо.

Borena Dub каза...

Радане,уважавам както твоята позициа,така и твоята категоричност.Нищо ново няма да ти кажа като спомена ,че само категорично самоопределияйки се човек постига нещо в живота и става някой.На практика само тези участат с пълна сила в живота.Останалите не се броят много много и като цяло са думащите "всички са маскари"!На тях никои никога не може да им угоди.
Демократи за силна България (ДСБ)е абсолютно уникална партия в световен мащаб и е богата с членовете си и симпатизантите си.И с Костов,разбира се.Поредното добро чудо в България и чудесата няма да свършат.
Радвам се ,че е пак там където
трябва да бъде.
И ние също.Рамо до рамо ,дух до дух!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Растаможка Киев, Одесса
Консультации ВЭД
Дима Литейный
logisticskiev7@yandex.ru
+38 093 318 1567