петък, 13 февруари 2009 г.

The Voters must be crazy - част IV

80-те години на ХХ век са наистина паметен период. Не, не говоря за падането на Берлинската стена...

В началото на 80-те излезе първа част на филма "Боговете сигурно са полудели", който оформи светогледа и чувството за хумор на цялото ми поколение. Съвременният свят, видян през погледа на бушмените от Ботсуана...

В края на 80-те пък завърши "грубия строеж" на Нещото на Окръжна болница, което оформи представите ни за градската среда на София за последните 20 и кусур години - грозно, за сметка на което - недовършено:


От три години насам знаем, че това е новата сграда на НАП. Има си табела и краен срок. Някъде през 2007... Три години по сградата не е пипнато нищо. Пардон, освен табелата.

Днес разбираме, че нищото е струвало ... 26 милиона лева.

Странен е и фактът, че от около 31 милиона евро, отпуснати на НАП за сградата на "Цариградско шосе", 26 милиона са похарчени за консултанти, проекти и проучвания. Сградата обаче е в плачевно състояние от години и по нея не е направено нищо.

Това е само малка част от очевидните далавери с парите ни, които върти НАП.

Друга част явно е софтуерът. От ... Ботсуана:

Софтуерът е на южноафриканския клон на френската фирма "Бул" и освен в България, с него се е работило в Ботсвана, Зимбабве и Саудитска Арабия. Освен, че са похарчени маса пари за софтуера, служители на НАП многократно са командировани в Ботсвана за обмяна на опит и обучения.

Е, кои са бушмените?


Боя се, че СМЕ тези, които избрахМЕ партията, започнала и зарязала "Нещото" през 80-те, да го продължи през юни 1990, през декември 1994 и през юни 2005. - три части на филма... Говоря в първо лице, макар да не съм гласувал за тази партия. 26-те милиона са и мои пари...


Днес (пак) предсказват на партията на др. Мургина резултат от над 20% от гласовете.

Избирателите сигурно са полудели...

9 коментара:

MARFI каза...

Тая сграда я гласиха за 101 неща, за София Прес за не знам си какво. Явно е по-скъпа недовършена, иначе не може да се правят далаверки.

Търновец каза...

Филма е безкраен и сякаш правен от Дейвид Линч(не е мое това тъжно срaвнение) ... за разлика обаче от филмите на последния, които поне получават по някоя награда накрая, при нас ....наградата е още едно червено правителство на всеки десет години....

Анонимен каза...

С "Нещото на Окръжна болница" пропускаш важна символична връзка. Това (трябваше да) е редакционният корпус на "Работническо дело". Печатниците отзад са довършени и работят, наскоро бяха придобити от свързвана с президента перачница.

Искам да кажа, че целият обект (подобно на паметника при НДК) дава материал за интересен белетристичен текст. Струва си да бъде разработен. :)

Belomore каза...

Ц, текстът няма да е интересен и не си струва да бъде разработен. Аман от интересни белетристики, където има предимно много беля и всичко е напълно triste.

И понеже оценъчно, аналитично и иронично можем да дъвчем темата векове, предлагам да продължим с фактологията, а именно:

Злите езици твърдят (който може, моля да потвърди или отрече аргументирано), че фирмата "Бул", чийто южноафрикански филиал е доставил митичния софтуер, има нещо общо с известната царедворка и спонсорка на о.з.н.в. дедо, г-жа Джулия Бул и че реално софтуерът е правен на две - на три в къпините някъде между Ботсвана и Булгарисвана.

Въобще, африканската връзка е любима на другарето, вкл. и на жълтето другаре.

Припомням (пак чисто фактологично):
- т.нар. "Габонска" сделка - който е чувал за нея, не може да бъде изненадан от изобретателността на другарето;
- др. Велчев старши е бил представител на БГА Балкан в ЮАР;
- още много други весели хора са в ЮАР;
- знаем какво още има в ЮАР или, по-точно, какво няма (екстрадиция за Булгарисвана).

Толкова само за А-ф-реката...

Обаче държа да припомня и случката с компютърната система на митниците, компютрите за която бяха купени и стояха повече от 7 (седем) библейски години, вкл. по времето на некои особено демократични правителства, в некъв склад некъде си.

Та, добри герои в тази тъжна приказка, мили деца, няма.
Виновни обаче, шъ мъ прощавате, не сме всички.

Unknown каза...

kakto prochetoh nyakade - da stanem evropeitzi i da im sprem parite, kraino vreme e! :)

Лъчезар П. Томов каза...

Безумието е съъставна част от комунистическата (разбирай - сатанистката) идеология. Те са враг на разума, защото структурите им са построени върху противоречащите си принципи и единственият начин да оцелеят е да разпространяват безумието по целия свят, докато не остане непревзета територия. Има много пряка детерминистична връзка (не просто някаква си корелация) между начина на мислене и начина на живот. Бедността при нашите благоприятни за богатство условия няма как иначе да бъде обяснена освен с безумието на огромна част от хората, живеещи тук. Примерите се виждат всеки ден.

Анонимен каза...

Кънев, избирателите може и да са полудели. Като живеем в лудница, може и всички натам да отиваме:). Разделението е щото напоследък не съм избирател, т.е. няма какво да избирам. Само като се сетя за Гаврийски, Беронов и Мартинчо Заимов, ме втриса. Ако си ги бяха издигнали комунягите,добре,не ме интересува. Но да ми ги пробутват на мен? Отказвам да съм точно този тип "електорат", един вид. Схващаш ли? Много съм любопитна, а може би и на теб ще ти е интересно да помислиш върху следното. Ако хората в България бяха видели поне един/субект политически/, който не лъже и не КРАДЕ, не ползва привилегии, не се държи с хората като с идиоти, не демонстрира величие и съмнително благосъстояние, не дрънка заучени фрази и прочие естествени за други ширини неща, дали пък днес нямаше да е по различно? Положението, имам пред вид. Както с държавата, така и с избирателите.

Анонимен каза...

Здравей, Радане.

Ползвам темата, за да направя връзка с тебе и евентуално да продължим разговора, който започнахме вчера на дискусията.

Ще кача моите записки вероятно утре, дотогава ще те включа в списъка на линковете си.

Анонимен каза...

А забелязваш ли как "Дневник" си мълчи със страшна сила за Мургина?!

Дамата се е изкачвала по стълбичката през всичките правителства от 1997 насам...