вторник, 2 февруари 2010 г.

Датата, паметта и свободата - 2

Не искам да се повтарям излишно, преди пет месеца отново цитирах тази песен:

"Remember, remember the fifth of November,
The gunpowder treason and plot,
I know of no reason
Why the gunpowder treason
Should ever be forgot.”

Още повече си струва да бъде цитирана на 02 февруари, 65 години след избиването на българския политически елит.

Templar е казал почти всичко в прекрасния си текст, публикуван в Mediapool днес.

Ще добавя само едно:

По стотици въпроси с Templar не съм на едно мнение. Хващали сме се за гушата, и ще се хващаме и в бъдеще. Давам един - в случая важен - пример: за разлика от него и десетки други приятели аз съвсем не жаля, че в София няма улица на името на професор Богдан Филов. И мога да се обоснова и с три думи, и с три хиляди страници.

Но подобни различия не трябва и няма да потулят най-същественото: В България има и ще има хора, които никога няма да забравят политическото насилие, окупацията и диктатурата. Никога няма да го оправдаят и никога няма да подценят последиците му.
.

3 коментара:

САНДО каза...

Templar е абсолютно прав - цялата тази свинщина целеше превръщането на индивида в безпаметна овца и част от овчето стадо.

Колкото до Димитровград, това наистина е един от най-значимите надгробни паметници на някогашната България. За построяването му са използвани десетки хиляди роби и доведени насила "бригадири", най-вече селяни, възпротивили се на колективизацията. И дядо ми - селянин с отнета земя - също е работил ангария на червените господари по строежи на язовирни стени и прочие идиотщини. И в продължение на години не е могъл да види дъщерите си.

Мисля, че наистина е непочтено и цинично да се правят подобни класации на националните нещастия, само за да може телевизията (и един явно нечистоплътен журналист)да трупат пари от реклами, SMS и телефонни обаждания.

templar каза...

Бих подчертал само, че не защитавам на всяка цена да има улица на Б. Филов. За мен той е безспорна фигура, но след като за достатъчно голяма група хора не е такава... ОК така да бъде.

Аз държа на принципа:

Или
а) да бъдем "толерантни" и да приемем заради различните по мнение да се кръщават улици на спорни фигури.
или
б) да бъдем безкомпромисни към всички "спорни" фигури и да кръщаваме улици само на безспорни такива и цветя.

Нищо такова няма в България и както изглежда няма да има.

Либералите (в световен мащаб през последните 60 години) носят вината за това че комунизма не е равен на нацизма като нечовешка одеология и практика. Не е нужно да си завършил ВМНВУ "Никола Йонков Вапцаров" и да си чел последната "модна" статия на Ю.Попов за да разбереш какви са последствията на този порочен "дисбаланс" за днешната безпътица на посткомунистическите общества.

Радан Кънев каза...

За това е предупредил още Григор Начович в първото ВНС. И е предложил улиците да се номерират, но не се е приело...
Иначе съм съгласен с теб. Е, за някой може и Александър Малинов да е "спорна фигура" или дори Пенчо Славейков.

Важното в случая е друго - колкото и да спорим за това дали е "спорен" проф. Филов, нямаме никакви различия в оценката на варварското убийство от февруари 1945...