петък, 19 февруари 2010 г.

София, 2000 - sans changement

Някои от читателите на този дневник имат съмнителната чест да ме познават лично. Няколко десетки поне ... И сигурно десетина от тях дори са ме виждали без цигара. Накратко - пуша като комин. (Кашлям, псувам се, кълна се, че ще спра и т.н. и т.н. - познато за всеки пушач.)

Съвсем независимо от горното (а може би тъкмо поради него) аз съм заклет привърженик на мерките за ограничаване на пушенето на обществени места, по няколко причини:

1) Защото никой, ама никой не печели от гнусно задимени кръчми и барове. Най-много губят непушачите, които просто няма къде да седнат. Губят и пушачите, защото вместо да изпушат "с кеф" 2-3 цигари с 4-5 бири, ще си задръстят дробовете със собствен и чужд пушек. В крайна сметка не печелят и кръчмарите, защото инвестират в суперскъпи системи за вентилация, а заведенията им остават долнопробни задимени коптори в очите на всеки разумен човек...

2) Защото тези мерки работят. В страните като САЩ, където те са започнали преди повече от 30 години, днес пушенето е социално отклонение, а не норма. 20-годишните не могат да си представят подобно 'модерно удоволствие'...

3) Защото не е проблем за пушачите и не нарушава никакви наши 'права'. Когато през '04 се оказах във Флорида, месеци след налагането на пълна забрана, си представях Армагедон. Глупости. Излизаш извън бара/ресторанта, палиш, дърпаш, разменяш две три думи с близко стоящ "събрат", гасиш, влизаш обратно. Не се почувствах хич дискриминиран от това, че в заведението може да се диша...

4) Защото си представям колко гадно е за непушачите. Да не ми говорят глупости - всеки кръчмар щял да решава дали да се пуши. Естествено, че ако е разрешено пушенето, почти всеки кръчмар е принуден да го разреши - освен разни хелти-мелти снобски суперскъпи вегетариански стерилни стаи.

И много се радвах, че и България прие тези норми на цивилизования свят, макар с известно закъснение. Както се радвам на всяка реформа, вследствие на която в София се чувстваш като в европейски град...

Оооообаче... НЕ:



Депутати от ГЕРБ ще внесат предложение за промяна в Закона за здравето, с която да се отмени пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, която трябва да влезе в сила от 1 юни 2010 година. Това съобщиха в четвъртък депутатите от ГЕРБ Димитър Лазаров, Иван Иванов и Светлин Танчев.

Сакън.

Да не стане нещо като хората. Да не ни напсува някой на улицата.

В някои отношения ГЕРБ са просто трагични шубета. Реформи така не стават - ако се страхувахме от всяка псувня на улицата, обществото изобщо нямаше да се развива.

И не е само това. Това е прост, разбираем пример за полягване пред мрънкащите, мърлявите и инертни обществени настроения.

Пенсионна реформа - друг път.

Здравна реформа - друг път.

Бате Бойко ше ми купи колело / анцуг с цип...

В държавата на практика няма реформи от 2000 година. С 1-2 изключения, които се дължат на отделни фугури в НДСВ (съвсем не на цялата им "партия"), всичко е застинало в края на ХХ век.

Sans changement (да се чете "Сан шанжман" с носовка)...

.

20 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Верни мисли, приветствам!

Моя милост успя да откаже цигарите след 28 годишно пушене, вече трета година откакто не пуша - чувствам се превъзходно без цигари! Така че ако човек истински поиска да не пуши - ще го стори, и ще се отърве от глупавия навик. Няма нищо по-хубаво от чистия въздух. Пък и да не смърдиш като каруцар си е нещо друго...

П.П. Не допусках, че г-н Радан Кънев пуши: изглежда толкова положителна личност, че такъв порок изобщо не мога да го свържа с особата му. Дали не се шегува, че е пушач?

Спас Колев каза...

А при мен е обратното - не съм палил цигара в живота си, но точно "тези норми" ме изпълват с подозрения за посоката на развитие на "цивилизования свят".

Използването на държавата, като средство на отделни обществени групи да налагат вижданията си в частни отношения, не е нещо което трябва да се насърчава.

Unknown каза...

Най-мразя някой друг да ми казва какво ми е приятно и какво не. Не е ли най-добре да има заведения за пушачи и заведения за непушачи и всеки сам да си избира къде му е приятно да ходи? Ако има много хора които им е неприятно да ходят в заведения в които се пуши пазарните принципи ще урегулира броя на едните и другите заведения.

Ако се тръгне по тази схема други да ти определят кое ти е приятно и кое не, то утре някой трезвеник ще реши, че трябва тотално да се забрани алкохола, а след това някой вегетарянец ще реши, че трябва да се забрани местните ястия.

Ако говорим за европейско поведение в Испания, Германия, Белгия, Люксембург, Литва, Естония, Дания, Румъния, Словакия, Полша, Австрия, Чехия, Гърция има обособени зони за пушачи и за непушачи.

Стойчо каза...

Само за протокола: в Германия се пуши САМО извън заведенията. Не говорете глупости за зони. А и от кога Румъния ни стана пример за поведение?

Unknown каза...

@Стойчо

Берлинският барман Грегор Шол е англофил и заклет монархист. Тези дни обаче стана известен и като революционер. Той е част от група недоволни бармани, които успяха в съда да обърнат ключова част от германското законодателство срещу пушенето. Решението на Конституционния съд от началото на август, което позволи да се пуши в малките заведения с едно помещение и без сервитьори, откри пробойна в законите.

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=3068&sectionid=5&id=0001401

Стойчо каза...

Браво Кириле, браво!

Unknown каза...

Съгласен съм с мнението, че ГЕРБ се отметнаха с всички ангажименти за реформи и спряха реформите още преди да са започнали. Но в интерес на истината трябва да се споменат няколко неща:

1. Пълната забрана за тютюнопушене беше гласувана от предишното народно събрание и от друго мнозинство без участието на ГЕРБ. В този смисъл те не са си променили мнението и не са се отметнали, просто имат друго мнение по този въпрос;

2. Най-масовата европейска практика е да има обособени зони или заведения за пушачи и за непушачи. Пълната забрана за пушачи във всички заведения НЕ Е масова европейска практика.
http://kalendar.novatv.bg/bg/news/view/5475/

http://www.thefirstpost.co.uk/46029,news-comment,news-politics,european-smokers-light-the-fires-of-resistance

3. Най-добрият закон е този закон, който намира най-добрият баланс на интересите на всички участници в едно общество, а не закон който води до крайности.

Анонимен каза...

И аз съм изненадан, че Радан Кънев пуши, радвам се че има такава позиция относно забраната и му пожелавам да успее да ги спре !

Анонимен каза...

Кириле гледай си работата, като ти се пуши стой си у вас, там няма да пречеиш на никого и си пуши колкото искаш ! Никой не ти казва какво да харесваш, но нямаш право да пречиш и да тровиш другите !

САНДО каза...

Всеобщата световна тенденция е тютюнопушенето да се ограничава - излишно е да си обясняваме защо... Достатъчно е да се сетим колко струват лечението на болните тютюнджии. Затова всяка мярка в полза на тютюнопушенето би била ретроградна и антихуманна.

Аз лично пуших дълго време като комин (12 години...), но се отказах изключително лесно. И затова си мисля, че приказките за "невъзможното отказване" са измислени, за да обезкуражават пушачите.

В страни с "опак" народ като Франция и Италия забраните, свързани с пушенето на обществени места, се приеха изключително лесно, така че не виждам защо в България трябва да се съмняваме в здравия разум на хората и в желанието им да са здрави и да живеят толкова дълго, колкото и италианците и французите (82 години средна продължителност на живота...)
Откакто заведенията са само за непушачи, забелязах, че много семейства отиват на ресторант с децата си! А пред това бе просто невъзможно.

Замислям се и за друго - съдържателите на заведения изключително рядко (т.е. почти никога) работят зад бара или са сервитьори. Което означава, че ако в заведението се пуши, работещият на минимална заплата персонал постояно ще се трови, за да може съдържателят да трупа солидни печалби. Предвиждат ли законодателите, приемащи наредби в полза на тютюнопушенето, обезщетение за съсипаното здраве на пасивните пушачи?

Unknown каза...

Гусин Канев,

Въпреки, че също съм дългогодишен пушач, който не е против забраната за пушене на обществени места, не мога да не отбележа, че:
1. Във Флорида не е забранено да се пуши в баровете и дискотеките, точно заради туризма.
2. В САЩ, най голямата група пушачи е тази на 18-24 годишните.

Анонимен каза...

Подкрепям тезата на автора на статията. Аз съм бивша пушачка (пуших ок. 5 години, но много активно - до разболяване) и отказах цигарите по финсови и здравословни причини. В семейството ни не се пуши, но установих, че детето ми, на 14 г. пуши и то когато е на кафе с приятели. Каза ми, че няма необходимост от цигари, когато около нея не се пуши, но когато отиде на заведение "се изкушава". Апропо, търговците предлагат на децата цигари "на бройка", заради неплатежоспособността им, което е истинско престъпление. Та по темата - ако в заведенията не се пуши, пушачите ще пушат по-малко (за да не излизат непрекъснато отвън), а непушачите ще бъдат повече. Бях истински разочарована от решението на депутатите на ГЕРБ да инициират отказване от европейските норми на поведение. А и ако ви направи впечатление изказването на депутат от БСП, че "за първи път имат консенсус по даден въпрос с ГЕРБ" - надали това говори добре за ГЕРБ. Браво на Иван Костов и на неговото изказване по темата за пушенето на обществени места! На това казвам "последователност на действията". И накрая искам да добавя, че "пролуките в закона" отварят вратите на беззаконието. Досега, като "уж" имаше маси за пушачи и непушачи...някой да се сеща спазваше ли се закона? И това е за сметка на здравето на нацията ни. Не трябва да мислим тесногръдо, а да се обединим в името на децата ни.

Радан Кънев каза...

@ Stefan: Да, доколкото си спомням, в заведения, в които не се сервира никаква храна, имаше някакво изключение, но такива заведения в САЩ са рядкост.

За възрастовата група - навсякъде в цивилизованите държави в "студентските" години пушат повече хора, после се отказват. Това не прави процента пушачи в обществата, които ограничават пушенето, по-голям. В САЩ няма голям процент сред възрастните, които пушат, защото активните мерки са от края на 60-те години...

Георги Антонов каза...

Аз не съм пробвал (не просто палил :) ) никога да пуша, гордея се с прецедента (естествено, аз съм изключение, като теле с две глави).

Много бях щастлив, че поне в една норма и то с такова ежедневно приложение, няма да се различаваме от нормалния свят, но имах едно наум, защото съм свикнал, че в България такива хубави работи, ей така просто, не стават.

Когато разбрах, че Емил Димитров от ГЕРБ събира подписи за промяна в закона за здравето с цел да отпадне забраната, за пореден път се възхитих от постиженията на човешката наглост.

Да отговаря председателят на партията, одобрил избирателната листа, в която фигурира този човек.

albert venn dicey каза...

Присъединявам се към писаното от Спас Колев.
Етатисткият патерналистичен подход да се налага върху индивидите това, което е "добро" за тях от държавата с насилие, не води до нищо добро.

Боно каза...

Ето моето мнение:
http://pi314.ascella.org/2010/02/%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%BF%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0/

Пушенето може да е простотия, но тоталната забрана на заведения за пушачи е още по-голяма просотия.

Хубаво, да си има категории само за непушачи, но не считам че трябва да се забранява съществуването на каквито и да е заведения за пушачи.

Всички други здравни и нездравни оправдания са си просто това - оправдания. Самопроизволното налагане на мнението какво трябва да правим и какво да не правим, е основен признак на фашизма.

Анонимен каза...

Истината е, че българската държава хич не и пука за това да ограничи пушенето. Имало повече държавни разходи за здраве? Глупости. Всеки средностатистически пушач е платил тези разходи сто и хилядократно чрез акциза на цигарите.
Пример: 1 кутия = 3 лева и нещо. Акциз = 1.50 лева (сигурно е повече, не знам). На месец = 30*1.50=45 лева. За година = над 500 лева. И т.н.

Мисълта ми е, че аз, като пушач, твърдо бих подкрепил ПОМОЩ от страна на държавата за намаляване на цигарите - например чрез повече информация (вкл. в училище), специализирани групи, дори личен пример. Но забрани, увеличаване на акцизи (негласно стимулиране на сръбската и румънска цигарена индустрия)... Това е глупаво. А комбинирано със смешни изказвания, как сме щели да напълним бюджета по тоя начин... чак е смешно.

Апропо - живял съм в Германия преди 7-8 години. И едно от нещата, които ме шокираха (поне в началото) е ето тази машинка, която е на всеки ъгъл, кажи-речи:

http://www.google.com/#hl=en&source=hp&q=zigarettenautomat&aq=0&aqi=g4&aql=&oq=zigarettenautoma&fp=f8bc9ba0718e9555

Анонимен каза...

От Лазо:

Трябва да се забрани напълно по кръчмите и ресторантите. Всеки друг вариант, бил той помещения за пушачи и за непушачи, или заведения само за пушачи или непушачи са половинчати мерки, които оставят нещата в добре познатата ни половинчата беге безтегловност. За пушачите: сори, но да свикват, защото тази глупава практика трябва да се ограничава по много причини. Ако все пак искат, могат, в зависимост от населеното място, да се оплачат на следния адрес:
http://armenians.orionbg.net/bg/organizations.php

Анонимен каза...

Пушил съм 30 години.Преди 20 години отказах пушенето просто от първият път.Пушачите не ми пречат,но според мен е по добре да не се пуши.

Анонимен каза...

[i][b][url=http://turbobits.net]кино фильмы скачать [/url][/b][/i] - Здесь качают фаилы на самой высокой скорости!!
Зайди и проверь!

http://turbobits.net/2070-skachat-film-chernilnoe-serdce-2008-bdrip.html