петък, 25 юни 2010 г.

С глава извън пясъка

Мисля, че дължа кратък коментар по повод писмото, което разбуни духовете вчера (Отделно - убеден съм, че подобна обществена реакция доказва нуждата от такива писма. Но това е стара моя теза...) :

1) Изразената подкрепа е лична и - отдавна - публично известна. Уведомил съм колегите си от ръководството на ДСБ както за писмото, така и за начина, по който е подписано. Човек влиза в политиката със собствения си "багаж" от възгледи, ценности и позиции и излиза пак с него. Политикът именно това прави - защитава позиции и ценности, а не си оставя "багажа" за да направи една опортюнистична кариерка и после да си го вземе обратно, често - по-пълен.

2) Не се опитвам да се харесам на всички и не се опитвам да защитавам само позиции, които са популярни. Ако бях такъв, нямаше да съм в ДСБ ... Знам, че тази позиция настройва мнозина срещу мен, сред тях и приятели. Заемам я със съзнанието, че е непопулярна. Защото съм убеден, че е вярна и важна.

3) В писмото си в два параграфа отразявам позиции на партията ДСБ - в защита на правото на протест и публична изява и в защита на традиционното разбиране за семейство. В тази си част позицията е не просто умерена - тя е дълбоко консервативна по общоприетите Европейски стандарти.
Да - толеранността е лява позиция ... в Иран.
Да - опасно е да защитиш правата на другите ... в Русия.

4) Проследих всички аргументи срещу тази позиция и това не ми помага да ги приемам. Естествено, те също могат и трябва да бъдат свободно изразявани, доколкото не съдържат обиди и заплахи.

Има обаче един аргумент, който е много важен, достоен за уважение и за сериозен коментар. Това е въпросът "Това ли искате да виждат децата ни?"

И моят отговор е "ДА".

Искам синът ми да расте в общество, в което съществуването на различни хора, в т.ч. на хомосексуални двойки, не е мръсна тайна. Общество, в което децата с увреждания не са затворени в "институции" в забутани села без асфалтов път. В което ромите не живеят в затворени "квартали" и не учат в отделени училища. В което - най-сетне - хората, които се обичат, могат да вървят хванати за ръка или да се целунат на улицата, без да се страхуват. Независимо дали са от един пол...
Благодарен съм на родителите си, че в едно общество на мръсните тайни и на запушените усти, те създадоха за мен свят, в който различието е прието. И на свой ред аз няма да закрия очите на сина си с ръка, за да не види двойка прегърнати мъже/жени.

И още нещо. Вие може би не искате такова отворено общество за децата си. Но го имате. "Свобода на движение на хора... " - сещате ли се? Вашите деца са днес в София, но утре са в Цюрих, а вдругиден - О, ужас! - в Берлин. Където "парадират" половин милион.

Но нищо. Сигурно има алтернатива. Има къде и как децата ни да не виждат ТОВА (КОЕТО И ДА Е ТО).


И накрая - аз нося отговорност за всичко, което съм написал и подписал. В мига, в който разбера, че съм сбъркал, и че това:

Като демократична и реформаторска партия, „Демократи за силна България“ подкрепя правото на всички граждани за публична изява и протест. За нас е обществен дълг да уважаваме различието и да сме срещу всяка форма на дискриминация и всяка проява на ненавист и насилие.

... не е вярно, няма нужда никой да ми иска оставката :)
.

43 коментара:

flyco каза...

Аз не успях да разбера какво те накара да подкрепяш нещо, което не се нуждае от подкрепа? По какво съдиш, че различността у нас не се толерира? Кой точно не я толерира? Обществото, държавата, аз? Защо смяташ, че гласно изразената ти позиция по този или друг въпрос е интересна за някой на когото не можеш да я споделиш по друг начин освен с отворено писмо? Ако пък не смяташ, че на този някой му пука за нея защо въобще я изразяваш по този начин?

Анонимен каза...

Отново поклон за дръзката позиция, г-н Кънев.
Г-н Mamoulian

Апостол Апостолов каза...

Кога най- сетне някой ще напише как един нормален мъж е наебал една нормална жена?!

Анонимен каза...

Еййй,човек едно стойностно нещо не може да прочете,без тоя психясал бунак Апостолов да се мотае наоколо...

Марина

Belomore каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Belomore каза...

Искрено се надявам усещането ми за някакъв драматизъм около посоченото писмо да е невярно.

По скромното ми странично мнение място за драматизъм няма.
Какво има обаче:
- едно писмо, половината от което заявява определени позиции от името на една партия, а другата половина е лична позиция на член на ръководството на тази партия. Разграничението е ясно за всеки, различаващ единствено от множествено число в спрежението на глаголите в българския език;
- има и една партия, която претендира да е демократична и която сигурно си има вътрешни правила, ред и възможности за търсене на вътрешнопартийна отговорност за дадени действия на членовете на ръководството;
- тази партия има сравнително разнородни в някои отношения привърженици, които се обединяват от определени ценности и идеи;
- част (пък била тя и малка) от привържениците на същата партия са хора именно от ЛГБТ (така ли беше абревиатурата?) "средите" или подкрепящите активността им, или поне аз съм останал с такова (може би грешно) впечатление. Между другото, част от интересните феномени на българската политика е именно тази подкрепа, тъй като "на Запад" обикновено има друга "политическа подредба".

От горните констатации правя следните единствено лични, разбира се, заключения:

- според мен Радан не "дължи" коментар, макар че е по-добре, че го е направил;

- който не харесва изпращането на писмото, има възможност за съответната вътрешнопартийна и външнополитическа реакция - било то чрез търсене на вътрешна отговорност или чрез (не)подкрепа на партията или конкретната й позиция - всичко това е част от нормалното функциониране на демокрацията - и обществена, и партийна такава. Мусенето не се брои;

- от верното или неверно впечатление за драматизъм, може да последва също така верно или неверно впечатление, че в ДСБ май (подчертавам - май) има някакъв проблем с ясната идентификация - собствена партийна и тази на привържениците й, вкл. на това кои точно ценности и позиции ги обединяват. Или, по-точно - че всеки там си има собствената идентификация, вкл. като разбиране за идентификацията на партията и обединяващите позиции.
Нямам предвид това, което го пише по програми или се говори по пресконференции, а за действителното положение, доколкото голяма част от подкрепата за българските партии все още продължава да се влияе от крайно ирационални фактори.
За мен като страничен наблюдател и гласоподавател би било хубаво неяснотата да намалее.

Belomore каза...

P.S.
Това последното, относно намаляването на неяснотата, също може да се постави под заглавието "С глава извън пясъка".

helios каза...

Браво!Честна и ясна позиция!

Ангел Грънчаров каза...

Надявам се тази статия не е нещо като "публично оправдание-извинение" за вече стореното, което явно не се приема еднозначно в средите на ДСБ - особено след като медиите изопачиха позицията, изразена в писмото, в смисъл: "ДСБ подкрепи гай-парада" и пр.

Смятам, че когато човек направи нещо смело и достойно, не следва никому да се извинява; а рискове в тая насока, в провенето на "това, което трябва", особено пък у нас, има предостатъчно.

Похвала от мен за стореното!

Unknown каза...

подкрепям напълно позицията на Радан. Писмото е пределно ясно, макар и йезуитско :) Но още повече подкрепям belomore - крайно време е да се поизяснят нещата вътре в ДСБ, защото накрая ще се получи познатото безумие "гласуваш за радан, получаваш тодор сантов" :) :) (нищо лично против г-н Сантов, само че фанатизмът никога не е водил до друго, освен до задънена улица и то с челен удар в стената)

Георги Антонов каза...

Прочетох писмото. Цивилизованото поведение не винаги бива разбирано. Явно дори сред хората от ДСБ.

Анонимен каза...

Животно смотано радан кънев! Гадна мръсна дущо, колко ти платиха в едно чуждестранно посолство, колко политически капиталец натрупа, блюдолизецо? Утре, я някой добър пост в чужбина, я келепирец някакъв, нали? Добре си правиш сметката! КАК СМЕЕШ ДА АНГАЖИРАШ ДЕМОКРАТИ ЗА още СИЛНА БЪЛГАРИЯ с личните си пристрацтия? Подпиши се само радан кънев! Това е твое лично мнение, че подкрепяш переверзията, защо ангажираш партията ДСБ?

Анонимен каза...

Такава пламенна защита на едно извращение... Срам ме е, че гласувах за ДСБ. Това няма да се повтори.

Господи помилуй!

Тодор Сантов каза...

Държа да кажа, че ценя мнението ти, както и че дълбоко уважавам позицията ти в случая. Просто съм на друго мнение (в случая аз съм различен :) ), но няма да излагам аргументи за да не вредя на далеч по-важните неща.

Анонимен каза...

Г-н Кънев, за момент да оставим на страна темата и съдържанието на писмото. Един друг много съществен въпрос остава в страни: ЗАЩО така манипулативно подписахте писмо, което е уж лична позиция?! Нарушихте вътрешните правила в ДСБ за публично говорене за което няма извинение! Това е факт!
Според мен този публичен гаф е достатъчен за подаване на оставка, независимо от позициите, които защитавате или не.

Unknown каза...

1. Аман от анонимници, които ги е срам да си напишат името.

2. Повечето хора които са гласували за Синята коалиция с които общувам пряко или чрез интернет подкрепя това писмо. Не се притеснявайте от негативни мнения. Никога не можеш да угодиш на всичките.

netKo каза...

А защо просто ДСБ не излязат тогава с ясна официална декларация, независимо дали тя е за подкрепа или не. Но ясна. Така или иначе вече я има тази шумотевица дали мнението на Радан е на партията или не. Така и ние избирлателите или симпатизантите на тази партия ще знаем позицията и.

Ангел Станоев каза...

Вчера и онзи ден ти се ядосвах, Радане. Днес гледам, че почти всички ти се смеят. Всички, имам предвид тези, с които говорих, познаваш ги и ти. Та, всъщност, правилно се оказа да се погледне подлостта ти с това писмо "от името на ДСБ" от смешната й страна. Весело е и това, че дори един прост комуняга като Курумбашев се оказа почтен човек, за разлика от теб, и утре ще иде на това содомитско сборище от свое име, а не от името на партията си БСП.

Комитата каза...

Abnorm Psychol. 1996 Aug;105(3):440-5.
Is homophobia associated with homosexual arousal?
Adams HE, Wright LW Jr, Lohr BA.
Department of Psychology, University of Georgia, Athens 30602-3013, USA.

The authors investigated the role of homosexual arousal in exclusively heterosexual men who admitted negative affect toward homosexual individuals. Participants consisted of a group of homophobic men (n = 35) and a group of nonhomophobic men (n = 29); they were assigned to groups on the basis of their scores on the Index of Homophobia (W. W. Hudson & W. A. Ricketts, 1980). The men were exposed to sexually explicit erotic stimuli consisting of heterosexual, male homosexual, and lesbian videotapes, and changes in penile circumference were monitored. They also completed an Aggression Questionnaire (A. H. Buss & M. Perry, 1992). Both groups exhibited increases in penile circumference to the heterosexual and female homosexual videos. Only the homophobic men showed an increase in penile erection to male homosexual stimuli. The groups did not differ in aggression. Homophobia is apparently associated with homosexual arousal that the homophobic individual is either unaware of or denies.

От тук

Апостол Апостолов каза...

Така и не разбрах: нерде ДСБ, нерде педерастията?...

Анонимен каза...

До Комитата - от което пак се връщаме на репликата на Слабаков :)

Георги Антонов каза...

@Анонимния от 25.06 16:51,

Да се беше подписал(а) и ти под тоя коментар. Хем нямаше да е лична позиция, я колко още простаци като тебе мислят по същия начин.

Niko Duka каза...

Това , за съжаление, ми прилича повече на попупизъм и набиране на гласове!
Ако на някого е нарушено някакво право съм съгласен, ако някой страда от накого за това, че е различен да, ако е дискриминиран да и т.н.
А, аз имам много приятели с различна от моята ориентация, и много се радвам, че някои от тях нито ми го натякват, нито ме притесняват с това, дори и китките им не са меки :).
Аз не само съм толерантен, аз ги приемам просто като хора, не ме интересува с кого си лягат.
По-скоро трябва да се нтересуваме повече от инвалидите, старите, болните и на не последно място от децата. Инвалидите се нуждаят от интеграция в това общество а много малко се прави за това. Не пречи на някого да е демократ и десен, и да провежда добра социална политика както в скандинавските страни и други в Европа, където между другото някои хора също не са много толерантни към различните включително и към емигрантите и гаст арбайтерите! На мен не ми пречи нечия законна веселба по улиците. Тези които не ги приемат, няма да ги заобичат! Но нека всеки родител поеме отговорността за възпитанието на своето дете, а не някой друг да му доказва колко хубаво е да е хомосексуалист, или да слуша чалга навсякъде...(Не свързвам двете неща!)
А някои неща ме дразнят, а аз мисля по друг начин: Някои (не всички, или повечето!) от световните гении са хомосексуалисти, но според мен не всеки гей е гений!
В българия е пълно с долнопробни псевдо травестити, грозни и некадърни, от горе до долу! Много гейове пеят, са журналисти, артисти и други, без да го могат, по някаква необяснима причина?!?
Много съжалявам, че някой е бит, убит, само защото е гей, евреин циганин, с дълга коса, от някой футболен отбор...
Това е работа на правосъдието, което за съжаление, без привилегиите си от комунизма е абсолютно безплодно! Не мога да изпиша всичко...
Но всяка партия си има своите проблеми...

Ангел Станоев каза...

Случи се така, че минах напълно непреднамерено покрай педалското сборище тази вечер, на път от Орлов мост към Университета. По огражденията и трите кордона жандармерия веднага се разбра. Не знаех, че са си организирали сборището на толкова подходящо за тях място - до паметника на съветската армия. Площадът беше препълнен с педали, вътре в огражденията нямаше никакво празно място. Яйце да хвърлиш, все някой педал ще улучиш, както се казва. Хиляди бяха, хиляди. Не знам защо, а и от кого ги пазеше жандармерията, тъй като те бяха многократно повече от нас, нормалните преминаващи по тротоара до огражденията. А може би пък са ни пазели нас, откъде да знам. Поспрях се, позяпах. Оглеждах се, очаквайки да видя Радан с нахлузени прашки на врата, но не можах. Нямах много време за губене, тъй като имах уговорка с познат, за която замалко да закъснея, и отминах.

flyco каза...

Е как тъй не го видя!?! Нали ги подкрепял лично, там трябва да е бил!

Анонимен каза...

Минало е без проблеми, може би българите стават по-разумни, въпреки кресливите нетолерантковци :)

Анонимен каза...

Е, щом мина без проблеми това не означава ли, че българското общество вече е узряло и е толерантно спрямо гейовете? Изключете църквата от това число. Парада свърши, няма пострадали, българските хетеросексуалисти са толерантни спрямо хомосексуалистите и дори нужните промени в законите ще се приемат(а дано). Въпросът ми обаче е - при тези обстоятелства, догодина ще има ли пак парад?

Ангел Грънчаров каза...

Ангел Станоев, "непреднамерено", казваш, си минал покрай гей-парада, а?! :-) Ей-така, краката ти от само себе си те били отвели там, а? Недей ми ги приказва на мен тия :-) И после си ги оставил, бързайки за среща с познат, а? Познатият ти също ли беше на парада? Или се въртеше като теб наоколо? Разбрах всичко... :-)

Анонимен каза...

Един блог, който е "рекордьор" по публикации по темата за гей-прайда. Дадох си труда да ги събера, защото в тия публикации има много ценна информация за размисъл; понеже мнозина у нас по такива теми само говорят (или пишат), ала без да мислят:

Призивите да се забрани гей-парада съвсем не се връзват с реакциите против намерението на властта да наложи "нравствен контрол" върху блоговете

Още веднъж за гей-парадите - и за неотвратимата зла участ на политика

Как да отидем на гей-прайда: с каски, със знамена, с фотоапарати, с чукове и с тояги - или с нещо друго, съвсем невидимо?!

Кои повече парадират със сексуалността си: хомо или хетеро сексуалните?!

Информация за размисъл по така живо обсъжданата в последните дни тема за хомосексуалността

Тия хора, хомосексуалните, имат право да демонстрират, нека тогава да демонстрират - какво толкова е станало?!

Диалог за нехристиянската по дух и така яростна нетърпимост на някои "най-правоверни православни" спрямо "обратните"

Музикален поздрав за душевно успокоение на буйстващи сексуално-незадоволени хомофоби

Отзвук за вчерашния гей парад - и моите поздравления към участниците и организаторите за културното му провеждане

За благодатната роля на "червеите на съмнението" в човешките души

Един и смешен, и тъжен, но много показателен разговор по Нова ТВ

Ангел Станоев каза...

Г-н Грънчаров, здравейте. Не Ви разбирам въпросите. Освен това, "Недей ми ги приказва на мен тия" - това не би трябвало да ми казвате на мен, тъй като не съм се обръщал към Вас нито веднъж досега. Не влизам в блога Ви, и никога не съм написал дори ред в коментар към публикациите Ви в него. Практически погледнато, нямам какво да Ви кажа и нямам желание да разговарям с Вас за каквото и да било. Вашето мнение по едни или други въпроси не ме интересува. Причините за това са си чисто мои лични. Въпрос на лична хигиена.
Не приемайте горенаписаното като мое желание за разговор с Вас. Вероятният Ви отговор на него ще оставя без коментар.

Georgi Stankov каза...

Поздравления, г-н Кънев!

Заради политически ангажирани личности като Вас, в по-добрата част на света има една поговорка: че консерваторите са главните носители на прогреса!

За пореден път показвате висока обществена съвест!

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Ангел Станоев, и моя милост няма честта да Ви познава, но точно на това основание не питае такива отрицателни чувства към Вашата особа, с каквито аз, неизвестно защо, съм удостоен... просто се пошегувах (в интернет е прието да се говори на "ти", а официозността е признак на простотия, тук всичко е наопаки!), а Вий сте се вързали; не можете да имате никакво мнение за моите публикации без да сте ги чели, това е елементарно, но както и да е, това си е Ваш избор и говори много, прекалено много за Вашата оригиналност; бъдете здрав и не питайте такива негативни чувства към непознати хора, щото от такава една нагласа ще си изпатят най-вече познатите Ви...

Апостол Апостолов каза...

Днес чух как в кафенето един комунист викаше на ДСБ "педерастката партия". Тъжна работа, нали?

Ангел Станоев каза...

Днес следобяд ми казаха, че си си подал оставката от НР, Радане.
Поздравления за това. Макар и да не поправя нищо от стореното, това е единствения почтен изход след долната ти постъпка.

Радан Кънев каза...

Ган,
Странно нещо са слуховете. Не съм, а и никой не го е поискал.

Ангел Станоев каза...

Сигурен ли си?
Сутринта прочетох отговора ти, но човекът, който ми го каза вчера, и днес продължава да го твърди.
Но за едно си прав - странно нещо са слуховете.
Както и да е. Това си е твое решение, разбира се. В такъв случай не ми остава нищо друго, освен аз да напусна. И без това се каня да го направя, откакто ръководството на ДСБ-София постъпи също като теб, подмени волята на организацията, и подкрепи Фандъкова в края на миналата година.

Анонимен каза...

Добре де, Радане, къде е връзката между хомосексуалността и изолацията на децата с увреждания?! първото е личен избор, а второто не е!

Не си никак убедителен, Радане. Обаче недвусмислено стана ясно, че си ангажирал ДСБ без нейното знание. Юрист си и добре знаеш кога как да се подпишеш. И по-добре сега да си тръгнеш от ДСБ, отколко след следващия гаф. Това е недопустимо, независимо къде членуваш - как ще се почувства синът ти, ако на 21 разбере, че има да изплаща милион долара кредит?! Явно не е брак по любов това между теб и ДСБ.

Жоржета

Анонимен каза...

И още нещо, докато се разкъсваш между Иран и Русия.

В демократичните общества в Европейския съюз се счита за изключително погазване на правото на самоопределение, ако една политическа партия се изказва за или против определен начин на живот. Правото на личността да определя личния си живот е неприкосновено. И няма как да не знаеш това. Е, вероятността да си се "помрачил" в момента, когато си се подписал като официален представител на партията си, е много висока. Но пък при този вариант авторитетът ти като юрист неминуемо ще пострада.

Както и да го погледнеш, ако го гледаш в рамките на ДСБ, сбърка. Или спечели, но погледнато в други рамки.


Жоржета

Ангел Станоев каза...

Здравей, Жоржета.
Не съм се съмнявал, че също като мен си останала възмутена от подлата постъпка на този човек. Така или иначе, стана ясно, че той не си е подал оставката, както и че няма никакво намерение да си подава оставката. Според член 2 алинея 3 от устава на ДСБ обаче всеки един член на ДСБ има право "да сезира ... Националния вътрешнопартиен арбитраж за нарушения и налагане на наказания за членовете на Националното ръководство." Аз, за хубаво или за лошо, вече не съм член на ДСБ, и мога да си сезирам само шапката. Ти обаче, ако си член, постъпи по процедурата. Такива подли изврашения не бива да остават ненаказани.

От друга страна, членовете на националното ръководство (според член 14 от устава) се избират по предложение на председателя. Тоест, аз лично съм склонен да държа отговорен за този недопустимо просташки акт г-н председателя. Не аз или ти, а Костов е предложил избирането на Радан за член на националното ръководство, и отговорността за това е негова лична. Кой каквото си надроби, това ще сърба.

Поздрави.

Анонимен каза...

Здрасти Ангеле,

Да, възмутена съм, защото това е непочтено подменяне на представителството - Кой даде мандат на Радан да преставлява ДСБ, а пък защо след това тази партия търпи цирка с личното изявление, след като се вижда, че писмото не е подписано в лично качество. Приятелски кръжец. Подмитат се нещата като за нашето момче.

Не съм (била) член на ДСБ, но може би някои Гласове ще напишaт още едно Тревожно писмо... Имам нюх за някои неща, макар да не се радвам особено, че съм (била) свидетел.

Жоржета

Анонимен каза...

Тоя Станоев голям досадник почва да става вече!Аман от тъпи публикации!Като не си член на ДСБ , стани член на "Атака" и ходи да биеш педерасти!Какво се обясняваш като фуста цял месец по чужди блогове!Хайде марш , глупак!!

Ангел Станоев каза...

Драго ми е, че анонимните педерасти се изнервят. :)

Може и да са "тъпи публикации" коментарите ми, но са с името ми, а не са върху "бланки" на ДСБ.

Анонимен каза...

Педераст ще викаш на баща си , капут смотан!!