сряда, 8 декември 2010 г.

От Wikileaks през Правец, та до Горна Оряховица

Защитата на Асанж е убедителна и звучи притегателно.
Но тя ще срещне своето опровержение (освен например в много смисления текст на Ники Пенев) ... в предстоящия съдебен процес срещу автора ѝ. Дали действията му са били законни или не, ще реши независим и безпристрастен съдебен състав в демократична държава. Косъм няма да падне от главата му без присъда на наказателен съд, което съвсем не се отнася за евентуално разкритите поради "изтеклата" информация граждани на Русия, Китай, Иран...

Да, истината е проста. Ако това нещо се случваше преди 40 или 60 години, всеки от нас щеше да трепери колцина от приятелите му ще изчезнат по мазите на ДС заради "прозрачността" на Асанж.


Sic, били сме там!

Има добри и лоши. И разликата е именно в това - как държавата гарантира сигурността на гражданите си. С честен публичен процес или с полицейски натиск, подслушване и следене, шантаж, тормоз, побой, изтезания и убийства.

Ще попитате: Та какво за Горна Оряховица?

Ами същото. В България немалко лекари са извършвали престъпление. Виждал съм десетки фалшиви медицински удостоверения, всички сте виждали. Чували сме за стотици, дори за хиляди... И би било чудесно някой лекар да бъде осъден, за да е ясно, че тези деяния не са безнаказани. Но СРС-тата, които ни прочете Цветанов, издават нещо друго. Издават паническия страх на лекарите, които - естествено - не знаят, че са подслушвани. Именно страхът от полицейщината ги тласка в осъдителното им, меко казано, поведение. И е само зловеща ирония, че тези разговори действително са били подслушвани, вероятно без какъвто и да било смисъл ...

Вероятно фалшивите медицински ще намалеят. Временно. От страх.

И управляващите не крият, че "успехите в борбата с престъпността" все повече се изразяват в тежък полицейски натиск върху "структури-за-които-ние-СИ-знаем-че-са-престъпни". Сигурност, гарантирана чрез произвол -
полицейски натиск, подслушване и следене, да продължавам ли списъка, за да знаем какво следва по тази пътека:
шантаж,
тормоз,
побой,
изтезания и
убийства
.

Ще попитате: Та какво за Правец?

Ами там беше роден един. Не става дума за приятеля на премиера. За Учителя му иде реч.


Или по-скоро за това, на което го е учил. Защото кръгът се затваря. Той ...


... също гарантираше "сигурност", за която имах повод да напомня.

Сигурност, при която щяхме да треперим, дали имената на приятели и близки не изтичат в Wikileaks...

А на студентите, които днес празнуват, без да помнят онези времена, ами ... дано никога не разберете този текст, драги студенти.

И ...



Честит осми март!



7 коментара:

Спас Колев каза...

Наистина ли смяташ, че ДС не е имала достъп поне до рутинната дипломатическа кореспонденция на американското посолство?

В цялата история се влагат излишни емоции, по мое мнение.

Радан Кънев каза...

Май не ме разбра правилно. Сигурно са имали достатъчен достъп.

Аз говоря за травмата, която настъпва като видиш името на близък човек, камо ли своето, в подобен документ, като си живял с убеждението, че поверителността на контактите ти е задължителна.

А иначе точно това, което казваш, е вероятната причина за твърдения от самия Асанж факт, че няма пострадали вследствие на изтичането. Меродавните служби имат голяма част от тази информация, защото и те не пасат трева междувременно.

Unknown каза...

Ай стига глупости ве, много ясно ще има полицейщина и натиск. Как иначе да управляваш прост и робски народ . Плюс тва стига вече цял живот някой друг да ние виновен, стига сме обвинявали управляващите ( наистина са боклуци не ги защитавам) . Все пак те са част от този народ идват от народа не са ни паднали от космоса . Истината е че българите сме боклуци , ей тва е !

Изграждане на нови покриви каза...

Много полезна информация, поздравления

Sean Gallen каза...

Много полезна информация, поздравления. Актуална ли е?

Пътна помощ Русе

Анонимен каза...

мека мебел Варна

ремонт на покриви каза...

Поздравления на автора