вторник, 23 октомври 2007 г.

"Вълна срещу популистите тръгва от Полша"


Тежка изборна загуба за националисти и антиевропейци даде пример на Източна Европа


Полша отново първа дава пример на Източна Европа за отлив от популизма, ксенофобията и национализма в полза на проевропейски центристки политици от традиционната десница.

.........................................

опозиционната "Гражданска платформа" на Доналд Туск получи по неокончателни данни около 41.4% от гласовете, докато евроскептичната десница взе 32%. Крайни партии като Лига на полските семейства и фермерската "Самоотбрана" получиха заедно едва 3% (далеч под прага от 5% за влизане в парламента и при близо 15% през 2005 г.). Другите две партии, които влизат в парламента, са Съюзът на демократичната левица (13.2%) и Селската партия (8.9%), сочена за потенциален коалиционен партньор на "Гражданска платформа".
.........
Победата на "нормалните" либерални и проевропейски партии се дължи и на невижданата от години избирателна активност от почти 54%, включително и сред емигрантите - дълга опашка от чакащи да пуснат гласа си се изви в неделя пред посолството в Лондон например.

...................


Публикувам текста не само за да подкрепя собствените си вчерашни позиции, но най-вече заради последния "болд". В България твърде сериозно се твърди, че ДСБ имали "твърд електорат" и по тази причина се радвали на успех при ниска активност. Няколко поредни избора доказаха, че това твърдение е глупост. И като всяка глупост, и тази продължава да се повтаря до изнемога.

Вярно е обратното - една реформаторска партия има нужда от две неща:

а) Модерен и динамичен публичен образ, в т.ч. и отворена и компетентна комуникация с избирателите (не само в периода на т.нар. "кампания") и

б) Висока избирателна активност, която да "повлече" към урните голямата част от активните граждани, които са независими от типичния за България "логистичен" натиск за участие в избори - купуване на гласове, натиск от работодатели, пряка заплаха.

В момента, в който независимият вот ясно надделее над "логистичния", идва време за успехите на реформаторските партии. Ха дано съм прав:)

2 коментара:

Анонимен каза...

templar

Истинския въпрос е дали "масовия гражданин" не е също толкова видеотен (вече), както тези, които си продават гласовете.

Ако циганина си продава гласа на някой криминален престъпник - кандидат,

то фризьорката, която по принцип не гласува, защото не им верва се нахъсва и гласоподава за Бойко Борисов заради наболата му коцкарска брада и плътния му глас и най-вече, защото нивото на естроген, което съпругът и стимулира у нея е намаляло през последните 4 години...

И в двата случая имаме малоумни мотиви за гласуване и срамен резултат.

А колкото това за Полша, не твърдя, че познавам пейзажа достатъчно добре, но клишето "популисти" се лепи от либералите-атеисти. Ако бях поляк, вероятно бих подкрепил братята, заради позициите им по евроконституцията, абортите, Русия (най-вече Русия..) и др.

Димитър Бечев каза...

Съгласен съм като цяло. Интересното обаче е, че ДСБ има доста пресечни точки с Право и справедливост - напр. мобилизацията въз основа на неразчистените сметки от миналото (срв. досиетата у нас с темата за т.нар. uklad, любима на братята Качински). Не че трябва да очакваме кой знае какво от Туск и Платформата, но дано да дойде скоро денят, когато и в България се появи истинска либерална десница, която да се радва на що-годе значителна обществена поддръжка.