понеделник, 29 октомври 2007 г.

Сутрешно - следизборно

Тъй като в момента няма окончателни и подробни данни за резултатите от местните избори и райони, а и твърде много изводи зависят от резултатите на балотажа, долните редове представляват единствено първи впечатления. Все пак данните, с които разполагаме, позволяват няколко основни извода, при целия риск те да са непълни:


1. Статуквото печели местните избори (както впрочем спечели и изборите през 2003г.). Преобладават категоричните или относителни успехи на действащи кметове в големите общини. Особено силно се представят т.нар. “успешни” кметове, които оглавяват стабилни корпоративни коалиции в общините си – Кирил Йорданов, Бойко Борисов, Румен Рашев, Детелина Николова, Дора Янкова. Със съжаление констатирам, че големият печеливш явно е т.нар. “Комитет Съзидание” или с други думи – антиреформаторската клика около президента Първанов.

2. В случаите на сериозни неуспехи на действащите кметове – например Благоевград и Бургас – успешният кандидат (съответно Радослав Тасков /СДС, ДСБ и Атака/ и Димитър Николов /кандидат на ГЕРБ, подкрепен от ДСБ и други партии/) е представител на мнозинството в общинския съвет, често негов председател. И в тези случаи е трудно да говорим за успешна кампания срещу статуквото. Подобен е случаят и с победителя в Пловдив Славчо Атанасов – досегашен районен кмет, ползващ се от услужливото оттегляне на Иван Чомаков.

3. “Дясната” опозиция явно няма сериозен опозиционен потенциал – тя успява да задържи позиции там, където е на власт (Плевен, Монтана, в по-малка степен Видин и Търново), но не постига пробив в нови общини, макар с добри кандидати (например Момчил Кастерлиев в Русе) или широки коалиции (Димо Гяуров във Варна). Това е голям риск за предстоящите парламентарни избори. Очевидно ние от ДСБ, които имаме най-слаби позиции във властта, трябва да развием опозиционното си и реформистко послание, защото не можем – а и не бива – да разчитаме на друго. Да разчиташ на лостовете на местната власт в общуването с гражданите е изобщо спорна практика, която поставя “дясното” в кавички в този абзац.

4. Дясното обединение дава на кампаниите настроение и импулс, като често успява и да пречупи традиционно негативното отношение на медиите към десницата. Същевременно, съюзът между СДС и ДСБ не увеличава броя на подадените гласове, а напротив – не успява да достигне сбор от обичайните резултати на двете партии. От друга страна, има парадоксални случаи като Пазарджик, където двама конкурентни кандидати на ДСБ и СДС взимат общо близо 40% от гласовете и дават сериозен шанс на г-н Тодор Попов (ДСБ и ВМРО) за успех на балотажа срещу печално известния социалист Евстатиев.
Тук дясното не е в кавички, защото мотивите за местните съюзи бяха именно общата ни биография и множество общи ценности. Резултатът обаче категорично показва, че това не е достатъчно. За да има успех, нужно е общо реформаторско послание, идеи и хоризонти.


Независимо от незавидния резултат като процент и брой подадени гласове, кандидатурата на Мартин Заимов в София се възприема и от привърженици, и от противници, като сериозен успех. Това има няколко очевидни причини – тежката загуба на БСП, сериозната и различна кампания на Заимов, прякото общуване с гражданите, ясните, смели и човешки стремежи на програмата му. Очаквам подобен модел на общуване с гражданите, на водене на кампания и на едновременно остро, съчувствено и експертно опозиционно послание да формира образа на бъдещата реформаторска десница.

Аз останах възхитен от острото реформаторско поведение на г-н Заимов в нощта на изборите. Желанието му да постави от сега кандидатурата си за очакваните след неизбежното бягство на Бойко Борисов частични избори е много сериозно явление за десницата. Досегашните й кандидати Светослав Гаврийски и Неделчо Беронов взеха в София не по-малко гласове от Мартин Заимов, но изчезнаха от политиката в нощта на изборните си загуби. Изглежда, че този път сме издигнали истински политически боец. Ако това се потвърди, очаквам по-добри дни. Импулсът от поведението на Мартин ще се усети още в неделя, когато балотажите в столичните райони ще дадат на ДСБ и СДС първа победа в София от 1999 г. насам.

2 коментара:

Анонимен каза...

Kakav vazhod da ochakvame za dsb sled kato i Dachkov ,koito prizovavashe vparvite broeve na v. Sedem Kostov da nameri sili da napusne sds i da pobarza da hvane poslednia vlak itoi se e obarnal sreshtu Kostov.Sigurna sam che taka mu vliaje Neno Dimov,no Dashkov edvali podozira za prinosa mu za razbivaneto na dsb pleven.

Радан Кънев каза...

Не насърчавам анонимните коментари, особено ако съдържат обвинения в "разбиване" на разни неща.

Не съм адвокат на г-н Нено Димов, но подобни твърдения е винаги добре да са подписани.