сряда, 31 октомври 2007 г.

Несебърски репортажи, ъпгрейднати

Този текст е предназначен за вестник "КЕШ" (излиза петък и Николай Банев вече не му е собственик).

Читателите на блога са облагодетелствани чрез снимки (твърде некачествени за вестник) и добавка в края.

На 25 Октомври прекрасен есенен залез обагря Несебърския залив и оцветява в пурпурно склоновете на нос Емине, пясъците на Слънчев бряг и ... седеметажните бетонни колоси на ж.к. “Форт Нокс”, между курорта “Елените” и някогашното село Свети Влас.



Температурата е около 17 градуса, времето е тихо и ясно, но в сумрака сред хилядите сгради, опасали залива, просветват едва няколко десетки прозореца. През есента туристи в община Несебър няма, макар хубавото есенно време по Южното Черноморие съвсем да не е изключение. Единствените пришълци са сезонните работници по стотиците нови строежи, вмъкнати в тесните пространства между съществуващите комплекси.

Пардон, строителните работници не са пришълци. Голяма част от тях са отдавна адресно регистрирани в общината, за да гласуват за фаворитите на своите работодатели, ако приемем, че в случая “работодател” е коректният термин.

В самия град обаче цари трескава дейност. Хилядите кръчми, магазинчета и офиси на агенции за недвижими имоти, отворени за туристите през Август, сега са облепени с огромни плакати на кандидатските листи за общински съветници. Ако някой си мисли, че политиката не вълнува българите, трябва да отиде в Несебър преди местни избори. “Агитационните материали” са навсякъде – по витрините, по стълбовете, по самите знаци за регулиране на движението – няма неизползвана площ, дори стените на хотелите са покрити с билбордове и транспаранти. По общо взето пустите улици се движат микробуси с високоговорители, които призовават избирателите да подкрепят листата за общински съветници на коалиция с колкото глупаво, толкова и странно име като “МОРЕ”, “ДЕЛА”, “ПОБЕДА” или в краен случай зашеметяващо клише като “Единни за Несебър”.





Традиционните, или да ги наречем “нормални” политически партии не присъстват на пейзажа – БСП, ГЕРБ, СДС и ДСБ агитираха вяло и очевидно без финансов ресурс. В крайна сметка нито една от тези партии не получи дори и 4% и при избирателен праг от близо 5% няма да има представител в общинския съвет. Очевидно е, че никой от местните “играчи” не иска да носи доста скромната политическа отговорност, която обвързаността с национална политическа сила налага. Единствените парламентарни фракции, които ще имат представител в Несебърския “парламент” са НДСВ – чрез коалицията “МОРЕ” на строителите братя Диневи – и ... “Атака”, която – благодарение на беззъбата “опозиция” – заема изцяло нишата на вота срещу феодалното статукво.


Сред кандидатите за кметове през време на кампанията изпъкваше единствено досегашната “служебна” кметица Мандулева, избрана от общинския съвет след бягството на кмета Трифонов на тиха дипломатическа длъжност в Украйна. Мандулева се яви като независим кандидат, с ключовата подкрепа на Либералния съюз – партията на президента Желю Желев, която съществува само в Несебър. Лидерът на партията и патрон на Мандулева и основен противник на Трифонов – общинският шеф Димитър Янков беше застрелян напролет от “неизвестни извършители”.


Дали “извършителите” са си свършили добре работата, или просто на кметицата й липсва харизма, но резултатите не са благоприятни за нея. Тя достига балотаж, но изостава сериозно от водача – Николай Димитров, спортист и независим кандидат със скромна кампания и завидна лична подкрепа от бившия секретар на ОК на БКП – Несебър, председател на предизборния му щаб. Явно, въпреки шумната и кичозна публична кампания, най-сериозната агитация е по-мълчалива. В изборния ден десетки черни джипове, повечето със софийска регистрация, осигуриха “логистично” уникалната избирателна активност от над 70%.

По всяка вероятност балотажът ще бъде решен от подкрепата на вездесъщото “МОРЕ”, т.е. от братя Диневи, които задържаха подкрепата си за кметски кандидат за втория тур. Опитните бизнесмени знаят кога акциите им достигат максимална стойност и няма причина да се съмняваме, че ще сключат успешна сделка.

На фона на забравения от всички туризъм и на пустите улици в топлия и слънчев Октомври, изборният бизнес отчита небивал оборот. Това е парадокс, но само на пръв поглед. Големите пари на големите играчи в Несебър отдавна не идват от туризма, а от шеметния ръст на сделките с недвижими имоти и строителството. На никой не му пука колко дълъг е сезонът, нито дали апартаментите и хотелите са пълни – важното е да се продават. Важното е да се “усвояват” нови терени, пясъчни дюни и пресушени блата, да се рисуват на Autocad нови residential комплекси, които да се продават докато са още само нарисувани, преди дъждовете да напукат некачествените мазилки. Важното е да има “свои хора” в общината, които да издават разрешенията за строеж и да изменят регулацията по поръчка.

Между липсата на туристи и корпоративната изборна кампания има пряка връзка. Феодалният модел на управление създава всички предпоставки община Несебър да олицетворява падението на българския туристически бранш – презастрояването, алкохолния туризъм, хаоса и беззаконието, които това лято доведоха и до убийството на турист от охраната на един мастит хотелиер. Някак между другото, този хотелиер беше и ... общински съветник.



Малко след като довърших този текст, от Mediapool разбрах, че Ахмед Доган е превзел Балчик и Поморие:

В Балчик ДПС е първа политическа сила в общинския съвет с 15.71% и изпреварва ГЕРБ и БСП съответно с 4% и 5%. В Поморие примерът е още по-шокиращ. Там ДПС има 24.34% и доминира управлението на общината. В друга черноморска община Бяла, Варненска област, ДПС е четвърта политическа сила със 7.81%.

Специално внимание от черноморските общини заслужава Несебър, защото е пример как партията на Доган използва участието си в правителството, за да влияе в местната власт.

В Несебър ДПС има 536 гласа, само двайсет по-малко, за да има общински съветник. Но партията на Доган, както винаги играе на едро. С нейните гласове на втория тур на кметските избори се класира независимия кандидат Николай Димитров. Разликата между Димитров, социалдемократ от партията на Николай Камов и втория кандидат на балотажа Магдалена Мандулева идва точно от ДПС.