четвъртък, 14 февруари 2008 г.

ЗА ЧОВЕКА КОРИТАРОВ, СЛУЧАЯ “АЛБЕРТ” И ЧЕПИЦИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН АТАШЕ

Иво Беров е прав.

Няма “случай Коритаров”. Георги Коритаров е човек.


Но има “случай Алберт”. И за този случай иде реч...

В романа “Добри поличби” на Нийл Геймън и Тери Пратчет има един персонаж, който безцелно обикаля “Хайд парк” и храни лебедите. Специфичният шлифер и особено обувките му издават, че той най-вероятно е “българският културен аташе”. Това, разбира се, е евфемизъм – нарицателно за ченге под дипломатическо прикритие в посолството на соц. държава. Зле облечен безделник, който с поведението си, с гузния си миши поглед, дори с облеклото си издава принадлежност към тайните служби. За западните служби и дипломати никога не е било тайна каква дейност извършват българските аташета и в повечето случаи незавидното битие на “разузнавачите” ни е предизвиквало присмех и съжаление.

Днес сутринта имах съмнителното удоволствие да наблюдавам двама от тези клетници, които въздишаха по патриотичните си подвизи и взаимно си лъскаха остатъците от достойнство, потъмнели, омачкани и захабени като чепиците на аташето от “Хайд парк”. Гледах и си мислех, че хич не е трудно да си обясним падението на “комунистическия строй” – ако е разчитал на объркани мошеници като Георги Коритаров и Минко Герджиков да оцелее, явно не е имал никакъв шанс.

Представих си Минко Герджиков, който се прокрадва по тъмни доби към тайната си квартира в Атина... Чепиците с некачествена найлонова подплата спарват краката му в горещата лятна вечер, потната му устна потрепва под настръхналия мустак.

« … винаги съм се притеснявал, когато провеждаш такива мероприятия или срещи дали този човек, с който се срещаш, няма да е някакъв провокатор, дали няма да се проследили, без да си забелязал, дали няма да се случи нещо, тъй като обикновено срещите се правят в късни часове, когато си сам.»
- сподели агент Минко, а аз разбрах, че него го е страх от тъмното… А докато Минко се е страхувал от тъмното, всички видове западни резиденти в Атина чудесно са знаели, че Минко е българско ченге, присмивали са се на чепиците му, на настръхналите му мустаци и на потната му устна. Подигравали са се на смутеното му пръхтене и внимателно са следили евтините му финансови машинации. Защото Минко не дължи кариерата си във фирми на «Мултигруп» и в администрацията на успешно преминатия тест за интелигентност. Дължи я на школовката в КГБ и на дейността си в края на 80-те години, когато същото патриотично ПГУ изнасяше каквото свари от България и го пъхаше в задгранични фирми. Една от тези фирми се казваше «МултиАРТ», с регистрация в Женева. Създадена от Илия Павлов и Димитър Иванов (да, същия Димитър Иванов)… Такива работи.

Не е случайно, че западните служби и днес знаят повече за червените мафиотски пари от българските граждани. Просто западните служби знаят отдавна, че Минко е ченге. А българските граждани го разбраха едва вчера.

Разбраха и, че агент Алберт хем е приел да сътрудничи на ПГУ защото жестоко са го притиснали и не е имал друг избор, хем го е направил с желание и преизпълнен с идеализъм. Освен това той не е знаел с какво се захваща и затова се е захванал, ама от друга страна той сега знае с какво се е захванал и би се захванал пак, но не в днешна България, която унижава ченгетата си. Сигурно във вчерашна България, която се грижеше за тях. Но пък от друга страна той никога не е харесвал тази «вчерашната» България и дори се е борил срещу нея и е помагал на реформаторите да я реформират.

Аз разбрах едно. Нито България е предала Минко и Алберт, нито те са предали България. Твърде жалки, твърде дребни са за такова деяние. Единственото, което са предали, е достойнството си. И не са го предали тогава – преди двадесет години. За поведението преди двадесет години аз съм твърде млад да съдя и дори да преценявам. Предадоха го днес сутринта.

Но... запазиха чепиците.

20 коментара:

Анонимен каза...

Гнусна картинка е да гледаш как двама агенти на ДС се обясняват опитвайки се да ни пробутват тезите си за национално отговорната си работа. Черешката на мероприятието беше, че "България ги предала". Собственото си достойнство не могат да опазят, как са пазели това на България не ми е ясно.

Иван Бедров каза...

Много точно, Радане. Тези дни ще се нагледаме на романтици-разузнавачи, които се опитват да ни правят на маймуни. Тях ги разбирам. Повече ме е яд за моите колеги, които им помагат неистово.

Анонимен каза...

Иво съм, но ме мързи да се регистрирам.Последното изречение мислех да го използвам в следващото си писание. Нищо, пока ще го използвам.

Радан Кънев каза...

Mдааа - тази сутрин гледах Христо Друмев при Бареков. Този път жалкият не беше Друмев - той си каза "Санким американците не знаеха, че съм ченге".

Ами правилно, те и плъховете в катакомбите на НДК го знаеха.

Жалък беше Бареков, който се хилеше като ряпа и сякаш завиждаше на "вълнуващия живот" на разветката Друмев.

И нито веднъж не го попита какво мисли за убийството на Георги Марков, знае ли нещо за задграничните дружества, за връзките между "родолюбното" ПГУ и КГБ...

Стойчо каза...

Оставете друго, ами представете си какъв разузнавач е бил Минко Герджиков:( Абе той връзките на обувките не може да си върже сам, не го ли виждате какво недоразумение е??? Да беше разузнавач-вербовчик (щом го гласят да е бил резидент) ами той трябва да е изключително ЧАРОВЕН човек, който да те увлича - че как иначе ще вербуваш агенти в чужбина?

Най-вероятно е бил като Емил Боев (литературния герой): следи българската емиграция, опитва се да ги връща обратно, освен това редовно ходи да обядва в стриптийз-барове и и се ч.ка с колежките от ГДР-шкото разузанване.
Пък на Минко май не са му и пускали колежките, като гледам чара му.

Радан Кънев каза...

Стойчо, не исках много да разтягам постинга, иначе и на мен това ми беше в главата... Ебаси тестовете за интелигентност дето са ги разработили от КГБ...

Минко Боклука е доказателство за опасните последици от дейността на ДС. Благодарение на кариерата в разузнаването тоя се оказа и.д. кмет на София и чудесно го видяхме колко може.

Ама е незаменим за бате си Бойко - нещо като портативен мозък му е тоз финансов гений...

Анонимен каза...

Момчета мисля си че се занимавате с тема от която си нямате ни най малка представа. Това е и проблема на всички ни в БГ. Преди да коментирате и плюете поне си направете труда да се позапознаете например мъничко и с работата на чуждите разузнавателни служби информация бол. Поитересувайте се и от същинският смисъл на дипломатическата професия, пълное с учебници по теория на външната политика(Пол Уофвовиц, Хослти,Франклин,Кеохан и много други). После като почетете малко си отговорете на въпроса какво е общото между дипломат и разузнавач. Може малко и Сун Дзъ да погледнете човека ги е писал тези неща преди 2 хил. години.
Верно имало е много мърсотия и боклуци факт, но периода е бил такъв. Защо си мислите че западните служби са работели по друг начи - различни страни на един и същи медал. Казвате лошо е да се да се играе с човешки съдби - Да така е безпорно, но управлението на една държава е много мръсно нещо (пак учебникарска справка Макиавели). Казвате нашите ликвидирали хора - да ужасно неморално. Вище за справка коя година президента Рейган отменя съществувалите правомощия на американските разузнавателни служби да отнемат животи, ами да ви подскажа 81г. Само едно примерче на още една жертва на Студената война пак поет пак с трагична съдба като Г. Марков - Салвадор Алиенде (при това демократично избран президент)
Такаче просто приемете историята и я тълкувайте справедливо, това е начина да станем по-добри.
И последно в момента си доучвам в САЩ Външна политика, и да ви кажа анализите тук на колегите ми са доста по-различни от това, което се прави в БГ. Ниакак си никой не се изказва крайно за неща които не разбира.
Не се заяждам, просто изказвам мнение.
Поздрави от Оклахома

Анонимен каза...

Влезте в саита на ЦРУ има онлаин библиотека с разсекретени материали. Прочетете как и защо ЦРУ издава смъртна присъда на Алиенде.
Вище и статийките за разузнавателната информация и значението и за външната политика. После си направете превод на български на английскта дума за разузнаване. И си поотворете очите малко.

Анонимен каза...

Jalko za Koritarov.Gospod go nadaril s mnogo um i pamet, no dushata mu otnel.

Анонимен каза...

А Венко? какво правим с Венко?

Радан Кънев каза...

До анонимен (автор на коментар 7 и 8) - боя се, че говорим за съвсем различни неща. Аз не оспорвам повечето ти позиции. (Не бих приел само тази с "периода е бил такъв" - явно имаме различно мнение за "периода")

Аз казвам с повечко думи две неща:

а) Българските дипломатически куки са в огромната си част смешници като Минко Герджиков, които нищо НЕ БИХА МОГЛИ да допринесат за държавната политика

б) Те никога не са имали за цел да служат на държавната политика - те са издънка на съветски, т.е. чужди служби, работили са за тях (убийството на Георги Марков) и за местни и руски криминални схеми (МултиАРТ/Мултигруп и т.н.)

В заключение - полза от тях никаква, вреда ужасно много

Анонимен каза...

Развива се тезата, че има достойни и честни и престъпни сътрудници на бившата ДС.

Законът не слага оценки - той само огласява хората, които са сътрудничили и са част от класата на политиците - за да ги знаем и да не са зависими.

Толкова. Ама някои ги боли предварително. Кой казва, че те са най-добрите професионалисти - ами те сравнявали ли се се в живота си с тези, които не са били сътрудници на ДС. Никога - защото вторите не са били допускани до състезание, до конкурс, до конкуренция.

Дано сега това да се промени малко.

Анонимен каза...

До Радан от Анонимен
Радане, по "периода е бил такъв" имам предвид студена война и блоково разделение. Ти си юрист би следвало и добре да познава и политическата история. Не се опитвам да защитавам никой, просто ме притесни фактра, че млади хора с политически активни в България и вероятно с перспективи за развитие в тази област толково наивно и емоционално анализират и коментират процеси от близкото минало и настоящето.
1. В блоковеия модел за стабилност в системата на международните отношения младшите партнйори разбирай сателитните държави нямат почти никаква свобода по отношение на ВП;
2. Щколата на политическия реализъм (представител по полпулярен пример в момента Х. Кисинджър) смята че двуполюсната система е по-стабилна от гледна точка на сътресения и сигурност, от колкото настоящия модел на не добре изградена хегемонна стабилност;
3. Тема разузнаване КГБ, ДС, ЦРУ и тем подобни; Трябва по-добре, дори от обща култура да се познават процесите, принципите на работа и вземане на решеи изобщо в разузнаваятелните общности, от които имат амбиции да се занимават с политика и управление на една държава;
4. Какво значи издънки на съветски чужди служби. Еми естествено "блоково разделение се нарича", та нима разузнавателните служби на държавите от западниа блок непосредствено след войната са чисто и просто създадени във Вашингтон и всяко тяхно действие винаги се съгласува със старшия съюзник и в това нияма нищо лошо. "периода е би такъв". Споммнияш си как се разделя света нали - надраскани проценти на листчета от цигари при среща между чърчил, сталин и рузвелт. Еми познай дали България някой изобщо я е питал.
5. Не коментирайне работа на български разузнавачи, без дори изобщо да знаете каква работа са вършили. Не бъркайте мръсното политическо 6-управление дето се е занимавало с тормоз над обикновенни български граждани и доноси с външното разузнаване или научнотехническото.
6. Иматели изобщо предствава каква е работата на разузнавача - да събира недостъпна информация и да я анализира;
7. Колкото и уродлива да е била системата в БГ до 89 г. не можем да си правим етнонационално харахири с подобен нихилистичен начин на мислене.
8. Колко други бивщи соц държави си разкриха кадрови разузнавачи. Само ГДР ясно защо;
9. Каква ще е мотивацията за работа на съвременни бълагрски разузнавачи, ако в БГ всеки разбира от "досиета" и т.нар. най-подлиде и недостойни хора т.е. офицери от разузнаването;
10. Колко ще са чуждите политици който биха се съглацили да подадат неяван информация в момента към български "дипломат" ако знае че след време ще му разнасятимето;
11. Наясно си и предполагам че във посолството на всяка държава 90% от персонала е разузнавач под прикритие това не е нещо много тайно или странно. Само лек пример Помислете за настоящия посланни на САЩ в БГ, а я си помислете и за Жеимс Пардю (полковник от NSA)
Със всички тези писания се опитвам да кажа че преди да се коментират подобни теми, да се изказват крайни мнения трябва пъро набор от познания, по-богата политическа култура и по-добро познаване на принципите на функциониране на съвремните държави;
Учудвам се колегите ми в САЩ са доста по наясно и с по-правилен анализ за нещата в БГ от младите политически активни хора в моята страна.
Поздрави,
и можеби ще намеря време и да се регистрирам във форума :)

Радан Кънев каза...

До Анонимен

Отново не възразявам срещу написаното от теб. Ако темата ми беше тази, бих написал сходни неща:)

Но все пак темата ми е начинът, по който се оценява ДНЕС именно режимът, управлението, функциите на държавата ни по време на този режим.

Анонимен каза...

Страхотен си Радане, шапка то свалям !!

Анонимен каза...

Моля, моля!
С т. 5 и 6 на анонимния специалист по разузнаване няма как да се съглася - видите ли, ние нищо не разбираме от Тяхната велика работа, но ги съдим Тях - добрите хора, които нямало какво друго да правят по време на Студената война и блоковото й разделение.
Явно писалият много разбира какво точно са правили великите разузнавачи, но освен кражбата на Паисиевата история от Атон не се сещам за никакъв велик подвиг на българското разузнаване. Дори и единственото смислено нещо, по което може би са работели - битката с титовите служби сред македонската емиграция и в Егейска Македония беше брутално изгубена от тези селски некадърници. Ама ние не разбираме и не виждаме резултатите им - нали така. Не осъзнаваме, че въздухът, дето го дишаме, го дължим на тях.
Представям си тежкия делник на епичния разузнавач:
- сутрин - преглед на местния печат и въз основа на него изготвяне на доклад за секретни сведения, получени с риск за живота от гъста мрежа информатори;
- обед с второстепенен местен мошеник, с окйто обсъждат едни далавари с пари на партийните задгранични фирми, в резултат на което фирмите винаги губят, но не и местният мошеник, а вероятно и професионалистът;
- следобед - кафе със закъсалия за кинти или нарочно изпратен от родината емигрант Х, който разказва за това как на рождения ден на бившия легионер У са пяли "Шуми Марица" и са гледали просълзени портрера на Симьончо;
- за вечеря - оперативка с другарите от братското посолство;
- грандиозен финал с аперитив с функционер на местната компартия, като сметката е за посолството.
Но през нощта, през нощта... Тогава сигурно минковци са изували чепиците и са надявали адидас торшънките за прикритие и са хуквали с Макаров в ръка да бранят родината.
Та да се върнем на думата:
- в рамките на цялата дискусия анонимният специалист елегантно и манипулативно свива блендата до професия "разузнавач" и то такъв на външното разузнаване, докато ние тук май си говорим за щатни и нещатни сътрудници на ДС - къде ги тук разузнавачите???
- ползите от това т.нар. разузнаване вероятно са огромни, но засега са невидими;
- "такова е било времето" - ужасното алиби на всички за всичко. Неслучайно само тези, които не са действали според времето си, остават в историята;
- пак по т. 5 - какво точно са направили тия велики български разузнавачи за България, явно ще гадаем, но при презумпция за априорни благодарност и преклонение, нъл тъй?
- т. 7 - нихилистичното харакири го направиха точно тия разузнавачи, дарагой. Точно те съсипваха де що има свестен човек, точно те изнесоха червените куфари със зелени пари, точно те после ги върнаха и т.н., и т.н.
Та, Кънев да си се съгласява принципно (надявам се, единствено от вежливостта на домакина), ама яс некям, таваришши!

Анонимен каза...

До Ким Фиби
Ако се знаеше от широката общественост всички операции и мероприятия на една разузнавателна служба, тя няма да е разузнавателна а публично информационна :)
Наивно, паисиевата историа и сръбски въпроси.
Не знам да ли разбирате но аз изобщо не защитаван ДС. По-скоро съм против начина на коментар на важни за България неща.
Опитвам се да хвърля малко светлина върху принципни неща които трябва да се знаят, при това чисто теоретично.
А и последно дали американското обществено мнение е зпознато с работата на разузнавателните служби в САЩ? Ами не естествено само с някои общти стратеги1ески позиции, но с нищо свързано с тактика.
Как би реагирало общественото мнение ако знае, че разузнавателните им служби има право " законно" да ликвидират противници чак до Рейган, а и масова практика на МУСАД, МИТ и да не ги изброявам.
И последно разузнавателните служби по дефиниция са служби действащи на ръба на закона, а когато се налага и над него. CLANDESTINE Services английски - незаконни нелегални.
Идеята ми е когато обсаждаме близкото минало на БГ, когато коментираме ДС и тн. да се има малко и в предвид теоретично за какво става дума и после вече да го тварим с факти и емоции.
Всеки в тази държава май разбира от всичко :)
Поздрави от мен.

Анонимен каза...

Do Kim Filbi
Shtsten oznachava kadrovi oficer.
Neshtaten oznachava agent.
Vsichki sluzbi rabotiat s agent.
Nachinite za verbovka sa ednakvi na vdsiakade: ideologicheski podbudi, materialni, prinuda.
Prinudata ima razlichni formi.
Dori vav vsichki demokratichni darzavi prinudata prodalzava da e shiroko izpozvan metdod. Prosto tezi sluzbi sa ne do tam zakonni :)
Ako ima interesen obekt vinagi shte se nameri negova slabost i nachin da bade verbuvan dori i hich da ne mu se iska. Drug e vaprosa dali takav agent shte bade kachestven i shte podava adekvatna informacia.
Pak kazvam sas sigurnost Sluzbite v BG imat uzasna vina, no kogato se tegli tazi vina triabva i da e prez prizmata na istoricheskite realnosti.
Tochno poradi tazi prichina za da ima kachestveno prechistvane i "katarzis" (kefime tazi duma)triabva da se napravi kachestven analiz, profesionalen. Ne kato v momenta v BG vseki razbira i vseki ima mnenie.
Otvariame niakvi papki i koi razbira koi ne ima mnogo profesionalno mnenie.
Ne se pravi taka.
Inache kakvo stava Prodalzava da ni trese vechnia sateliten sindrom i se lushkame ot edna krainost v druga bez da si izgradim tochni i yasni nacionalni prioriteti i interesi. Prodalzavame da badem ili "Taj viarno tavarish" ili "Yes sir"
Ne takava BG iskam.
Pozdravi

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Favourite friends, when I play a joke on not asked in support of have anyone to help, but survival is such a diabolical fancy, that
suffer with to ask for help. I'm in a very critical locale, beg Your friends, escape
they can, how much can. I will-power be deeply grateful to You.
Perfect Money U 1557851 E 1512655 send: alexxx767@gmail.com
PayPal : alexxx767@gmail.com