вторник, 20 януари 2009 г.

Интересни времена

... или според израза на Кисинджър (който се отнася за друга епоха) - Years of Upheaval...

Докато пиша тези редове, г-н Барак Обама започва един от най-трудните президентски мандати в американската, а и световната история. Старото китайско проклятие "Дано живеш в интересни времена" едва ли има по-добър ... адресат.


Не мисля, че е нужно да изброявам предизвикателствата пред следващия американски президент. А и надали съм способен да го направя... Срещу всички предизвикателства и трудности стои едно огромно предимство - доверието на един народ, който вярва в демокрацията и свободното стопанство.

Нашата задача изглежда доста по-лесна. Утре в 15.00 часа да отидем на протест, а най-късно до средата на лятото да свалим крадливото и некадърно правителство на Тройната коалиция.

Само това ли?

Не...

Да започнем промяна, която да направи управление като последните две невъзможно. Промяна, която да осигури за десетилетия напред управление, много по-добро от най-доброто, което сме виждали. Стандартът от '97-'01 е колкото недостигнат през последните осем години, толкова и вече недостатъчен.

За да постигнем тази промяна, е нужно нещо много просто - доверието на тези, които вярваме в демокрацията и свободното стопанство.

8 коментара:

Анонимен каза...

В случая оптимизмът ти е прекален и определено не се потвърждава от предишния опит.

Има нужда и от доверието на половин-един милион от тези, които не вярват в демокрацията и свободното стопанство.

А да запазиш доверието и на двете групи едновременно е виртуозно изпълнение, за което е нужен втори Буш Младши. :)

Радан Кънев каза...

@ Спас Колев - никога не съм си правил илюзии, че в Българския парламент ще имат мнозинство реформистки партии, представляващи единствено хората, които вярват в демокрацията и пазара. Просто - както правилно отбелязваш - не са такива съотношенията в обществото.

Но за сериозна промяна има достатъчна гаранция, ако около 12-18% реформистки избиратели се мобилизират максимално. Това би им дало представителство от над 1/4 от мандатите в парламента и възможността да контролират кабинета и да поставят условията си за реформи. (Тъй като тези реформи се подкрепят проформа и лицемерно и от останалите, те нямат силна позиция да противостоят)

По този път би могло да се стигне и до абсурдния днес вариант за реформистко мнозинство след 2-3 изборни цикъла.

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Кънев пише: "... а най-късно до средата на лятото да свалим крадливото и некадърно правителство на Тройната коалиция..."

Налага се да възразя. Ако чакаме "средата на лятото", тогава вече няма защо да сваляме крадливото правителство, то само ще си даде оставка поради свършването на мандата му!

Ако има смисъл изобщо да искаме оставката на това доказано вредно за България правителство, то това трябва да стане (подобно на това както стана в 1997 г.) колкото се може по-скоро, в срок най-много до месец, което пък ще доведе и до предсрочни избори. Аз не мога да разбера какви са тия хора, уж протестиращи, които все още имат някаква надеждица, че това калпаво правителство може да реши някакъв проблем; и защо в такъв случай да го търпим чак до юли?!

Ако още днес протестиращите не издигнат искането за оставка на правителството, то това означава, че самите протести категорично ще загубят рационалния си смисъл - и тогава човек трябва да е куко за да иде да протестира за нещо, което е мътно и неясно както гъстата мъгла!

Анонимен каза...

Нямам какво да добавя. Снощи и аз гледах телевизия и за свой срам подсмърчах с негърчетата от вдъхновение...

Щом негрите могат, трябва и ние да успеем. Язък ни за азбуката и претенциите иначе.

Анонимен каза...

Не мисля че тези протести са чисти. Според мен не са организирани спонтанно, ами с цел туширане на евентуални по-сериозни, по-точно - на евентуални истински и не дирижирани протести. Самият факт, че се правят от студенти преди сесия, не говори за сериозност. 97-ма също бяхме в такава ситуация, но факултетите бяха барикадирани, преподавателите бяха на първа линия на митингите и до студентите стоеше цялата академична общност. Сега не го виждам това. Има още много други факти, които ме навеждат на мисълта, че има нещо гнило в протестите. Минах в събота през площада – ей така, да видя за какво иде реч. 'Ми поздравяваха се с „Една българска роза“, весело беше, а на мен ми беше тъжно. Чакам момента да пуснат Васко Кръпката на митинг на комунистите. Та това е за протестите.

Belomore каза...

Посещението ми на протеста в събота само потвърждава впечатлението на Стефан Димов.

Има нещо гнило в Дания и за мен то се потвърждава и от вялата агитация и преднамерения хаос с началните часове на протестите в събота и неделя - дните, когато имаше шанс да се съберат повече хора, вкл. работещи като мен.
За нелепите пози за солидаризиране с горките ченгенца въобще не ми се говори.

Въпреки това обаче ще се опитам днес да отида пред НС, защото дори и това е нещо.
Ясно е, че предсрочни избори няма да има, ясно е, че Миков няма да подаде оставка, ясно е, че дясната пасмина накрая ще плесне ръце и ще се изпопрегръща счетоводно и че трябва огън и меч, но и огънят, и мечът струват пари, поради което няма как да се самопородят от Великия десен рог на организационното изобилие, но да теглиш една майна на сегашните тройно безсрамни пендели пред "храма на демокрацията" - това вече е безценно, независимо от вида кредитна карта, която ползвате!

peter ivancheff каза...

Присъединявам се към опасенията ви, господа.
За съжаление още много дълго ще берем плодовете на организираното вземане на властта от Симеон. Това мероприятие добива мащабите на истинска национална катастрофа. И на следващите избори се появява една странна партия ГЕРБ, която просто ще транспонира кобурготския идиотизъм в бъдещото управление. След ГЕРБ вероятно ще има ново управление на комунистическата партия в комплект със засилаващото се демографски ДПС.И така нататък вероятно до момента, в който всички истински граждани си отидат.Просто през 2001 ние пропиляхме шанса си, сега и да протестираме не можем да променим нищо. Все пак е хубаво да знаят, че още ни има.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.