петък, 16 януари 2009 г.

Подкрепям протестиращите, не преговарящите

... или защо три пъти ще помисля дали да отида на протеста утре.

Според откъслечни материали в медиите и разговори с приятели, организаторите на протестите са започнали преговори с ръковoдството на Народното събрание (др. Зайков, с други думи) - и то на закрита за журналисти сгляда.


Според информация на Mediapool,

Малко след 12.30 часа контактна група от представители на протестиращите влезе в парламента за среща с председателя Георги Пирински, на когото да бъдат връчени искания. На закритата за медиите среща присъстват още председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов и зам.-председателите на групите на НДСВ и ДПС Станимир Илчев и Лютви Местан.

За мен е повече от ясно, че исканията на протестиращите за прочистване на българската политика, за същинска сигурност за гражданите и прозрачност на управлението, за отговорна политика по отношение на околната среда, са несъвместими с преговори с мнозинството в настоящия парламент. Независимо от изхода на тези преговори.

Смисълът на протеста е промяна на самия модел на упражняване на властта в България - не виждам как ще стане чрез преговори с авторите му.

Това са логични последици от политическия релативизъм (да не кажа опортюнизъм) на част от организаторите, които допуснаха поставянето в един кюп на опозиция и управляващи...

Оставам с големи симпатии към повечето послания на тридневния протест. Според мен те подпомагат постигането на опозиционен реформаторски консенсус около определени позиции и политики в обществен интерес.


17 коментара:

Радан Кънев каза...

Много ще се зарадвам, ако се окаже, че съм подведен :)

Анонимен каза...

"Оставам с големи симпатии към повечето послания на тридневния протест" - може ли да уточниш кои?

Въпросът не е риторичен. Четох една декларация от 35 точки, но повечето от тях са просто искания за разширяване на сегашния модел. Известни симпатии докарвам към 3-4 от 35-те точки, но това не е много. :)

Радан Кънев каза...

@ Спас Колев: Разбирм те:)

Изобщо не говоря за 35-тях точки, нито за изцепките от рода на "Ние сме народ с вековна култура" - това е плявата, която наричам политически опортюнизъм.

Но на САМИЯ протест хората викаха "Мафия", "Оставка", говориха основно за няколко неща - сигурност (лична, а не "национална" или "държавна"), прозрачност и опазване на околната среда, силни институции. Това са позиции, които защитавам доста отдавна.

Анонимен каза...

Много е объркана работата.
От протеста си личи, че има недоволство, но не и гражданско общество. От 3000 души си личи също, че недоволството може и да е повсеместно, но протестът е много тясно ограничен. Това ще се промени според мен.

Оставка на кого се иска, обаче? Кой е мафия? Само правителството ли?

Не е достатъчно.

Оставка трябва да се иска на целия ни "елит"!

А той е бая раздут и включва много проминенто "следващия премиер" ББ, с когото ДСБ се съглашава. Поради тази причина и ДСБ принадлежи към елита за махане. От създаването си така и не успя да се разграничи радикално от него, а от няколко месеца вече си го прие съвсем.

Unknown каза...

Радане, всяко несъгласие с теб ми е повод за радост... :)

Мисля, че е съвсем ясно на всички, че не само в съзнанието на някаква част от организаторите (както казваш ти), ами на огромното мнозинство от български граждани няма почти никаква разлика между управляващи и опозиция (било то парламентарна или извънпарламентарна).

Най-добре го показват не скандиранията на площада, ами електоралните нагласи на гражданите.

При всички сравнения с '97 и годините след това, положителната обществена оценка за мандата на ОДС би била логична.

В действителност обаче виждаме, че партиите, които представляваха този период (най-вече ДСБ според мен) изобщо не могат да се надяват на подобна подкрепа. В най-добрия случай те събират общо толкова, колкото да им стигне да влязат в следващото Народно събрание.

Както ти самият казваш решението на проблемите ни преминава през цялостен ремонт на системата и практиките, които тя генерира. Това обаче няма как да се случи със същите политически партии и лидери, които днес участват в българската политика.

А колкото до това, което казва Станков - че имало недоволство, но не и гражданско общество - по-скоро няма политическо лидерство, което да даде посока и смисъл на тази енергия. Това е още едно доказателство за изчерпаността на настоящия ни елит.

Анонимен каза...

Каквото и да започне в София, то няма да донесе добро на България. И откак сме държава, все е така! Предателството и подлизурството отдавна са същностна черта на всеки полакомил се да се засели в тази клоака на България.
Левски е обесен там, но забележете, той не е развивал дейност там, иначе едва ли щяхме да знаем нещо за него. Щяха да го предадат веднага, за без нищо!!!

Анонимен каза...

Аз не съм оторизирала никой да ме представлява на преговори с правителството.
АЗ НЕ ЖЕЛАЯ ДА ПРЕГОВАРЯМ!
АЗ ИСКАМ ОСТАВКА НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО!
Ако някоя от протестиращите организации си преговаря с правителството и не им иска оставката, то тази организация няма място на площада.
Аз съм гражданин на тази държава и съм дошла на площада в качеството си на недоволна от това правителство, което съсипа държавата.
Нека никой не съсипва гражданският ни протест с разни преговори, защото това също започва да ми прилича на платена провокация.
Мария

Veni Markovski каза...

Привет.
Може ли да дадеш пример за промяна на самия модел на упражняване на властта в България?

Защото в последните 20 години видяхме различни модели на упражняване на властта, та какъв е новият модел, който не сме виждали?

Анонимен каза...

Отговорих на № 3 от форума към „Ден трети на протестите ....” в ”Дневник” така, защото има нещо гнило в този протест:

„Тук е заровено кучето” е руска поговорка, другарю „Демократ”(№3)! Като прочета и какво предлагаш, съвсем се усъмнявам в доброто ти желание за промяна или, най-малкото, в твоята висока политическа грамотност! Да се свика Велико народно събрание и да се смени Конституцията е отколешна мечта на Великия ловец Първанов, като в тази нова конституция да се повишат неговите правомощия! Да се въведе мажоритарен вот, даже и с имуществен ценз, което значи олигарсите и групировките с много пари (а парите им наистина станаха неприлично много при последните две управления) да вкарват там когото си искат (в най-най-добрия случай там ще могат да влязат и някои от много популярните личности като Азис, Биг-брадърите, професор Вучков и пр.). Добра - лоша, сегашната Конституция беше приета при непрекъснати демонстрации и една нагласа на мисленето в полза на свободата и демокрацията. Ето защо бившата комунистическа върхушка сега „се хапе отзад”, че я е приела тогава под натиска на тази нагласа. Ако сега се измъдри нова, тя именно ще бъде напълно, АМА НАПЪЛНО, в полза на тази върхушка. Последната, както взе надмощие в парламента, така ще вземе надмощие и при нейното създаване, защото изборен закон за Велико народно събрание ще се състави само от сегашното триглаво мнозинство! Не се заблуждавайте и не заблуждавайте и другите, че е възможна пак някаква „кръгла маса” и т.н. Обратно, вземете се в ръце и избистрете мисълта си – шансове има и то съвсем, съвсем не лоши! Точно защото ги има, триглавата върхушка и нейните пипала трескаво организират платени мероприятия под надслов „всички са маскари” и размътват пак водата, защото вече са си заложили и рибата и само те си знаят къде е! Просто направете един бегъл простичък анализ на близката история: как до 1998 г. прирастът на брутният вътрешен продукт беше отрицателен, как един екип го направи само за броени месеци положителен и как направи невъзможно връщането на статуквото, та и до днес той да си е положителен, как същият екип НАЙ-ПОСЛЕ заяви искането за влизането ни в ЕС и НАТО, как само за няколко години това стана факт.
И как този темп на развитие после не само че не се засили, а даже намалява (като се прибави и всеобщата криза, през 2009 ще бъде със сигурност пак нулев), въпреки че при онова управление нямаше никакви европейски пари, а след него хем дойдоха, хем на всеки сто метра се развяват знамена на нови малки предприятия, които работят и дават продукция. Този екип беше ерозиран и разделен (най-вече след като не пусна руските самолети да кацнат в Косово) с всякакви агентурно-конспиративни средства, включително докарването на „царя” от Мадрид.
И къде ни е сега на нас акълът? Не е ли по-добре камъните, които стовариха върху нашите глави, да им ги върнем при следващите избори? Не е ли далече, АМА ДАЛЕЧЕ по-лесно да се направи обединение на основата на ценностите, вместо на основата на хората? Кой може да оспори ценности като свобода и демокрация и кой не може да оспори която и да е личност (много е седял във властта, охранил се е, тайно ченге е, корумпиран, лъже, плешив е, миришат му краката и пр.). Да, ама не. Оказва се, че нашият приоритет не са ценностите, а хората. Те били важните и само като сменим Иван с Драган, всичко ще потече по мед и масло. Това наше изкривено мислене е докарано до следния абсурд: отива ДСБ на площада, за да подкрепи исканията на студентите и еколозите, защото тази партия по принцип винаги е искала същите неща, а те казват: не ви щем, вие сте от партия, значи кофти хора. Вие сте въшки, които сте се впили в нашия велик и неповторим митинг (според няколко форумисти от вчера)! Значи, когато тези кофти хора искаха да се върнат горите от царя, да се спаси Иракли или да се уволни Станишев, ние не ги подкрепяхме, защото те са партия, а когато те ни подкрепят, ще ги гоним! Бедни ми, бедни Демократе, за какво по-точно призоваваш?

Анонимен каза...

Радане, не е имало преговори. Само са били представени исканията (разбира се, не онези 35, а официалните искания на обединения протест). Преговори наистина не може да има. Но до сега "политиците" се измъкваха с оправданието, че не знаели защо протестират хората. Е - вече знаят.

Боян Йоцов

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Радане, напълно подкрепям позицията ти. Предполагам помниш, че след убийството на Стоян Балтов споменах, че може би някои ще се опитат да намажат от смъртта на момчето. За съжаление познах :(

Calavera каза...

Никакви преговори, искам оставка и предсрочни избори. Няма нужда от политически водачи на протеста. Повечето хора за съжаление са зле информирани и биха затрили почти всеки от опозиционните лидери, така че нека оставим пристрастията за Предсрочните избори, когато демократично ще гласуваме. А докато се подготвят хората спокойно ще разпознаят (чрез предизборните дебати и срещи)КОИ политици имат послания и идеи и кои нямат. Също така комунистите и турците няма да имат много време да се организират с фалшифициране и ще им спадне вота допълнително.
В противен случай изборите ще ги направят лятото, когато хората са на почивка и много от по-разколебаните гласоподаватели просто ще се греят по плажовете вместо да си пуснат гласа, за разлика от червените бабки, които само дебнат да ти убият вота. Тва е приятели, надявам се да победим!

Анонимен каза...

Ако кажа, че съм наясно какво става с момчетата организатори на протеста, ще излъжа. Имам нещо наум, но дано греша.

Лъчезар П. Томов каза...

Още от войнишките възстания, през Перник и Радомир, през септемврийското възстание, през 16. април 1925, през черния период 1944-1989, та досега, БСП са доказали многократно, че не са политическа партия, а терористична организация. Все едно с Ал - Кайда да се преговаря - преговори само, ако се предавата окончателно и за мирните условия!

maystora каза...

Радане,ето и моят моментар:

http://www.youtube.com/watch?v=5JEug4x37_I

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Mali каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.