вторник, 6 януари 2009 г.

Газ, газ... г...з... (или защо Гоце играе руската игра)

Докато радиаторът в офиса бързо изстива, се замислям дали си даваме сметка, че рекетът (изнудването на български) е двустранен процес, както в ежедневния уличен живот, така и в "голямата" политика.

( Исторически, природните ресурси винаги са били ограничени и често - монополизирани от определени правителства. Естественият опит на тези правителства да изнудват и да упражняват политическо влияние е срещал стопански или военен отпор и така - докато се намери определен баланс. Твърде малко се е променило в Realpolitik-ата за няколко хиляди години. )

Дали е случайно, че Русия спря газовите си доставки именно за България (и транзитно снабдяваните през България държави)?

Не, разбира се, че не. (Както пише Dzver, историята се повтаря.)

Русия използва две съществени предпоставки - На първо място собственото ни васално навеждане, довело до пълна зависимост и на второ място - обтегнатите отношения между българското правителство и Европейската комисия.

1) Очевидно прочутият секретен договор с Газпром не предвижда сериозни снакции за подобни своеволия. България е удобен заложник на газовата криза между Русия и Украйна - най-лесната и евтина жертва. И сама се е поставила в това положение... Нещо повече - на власт тук е поредното удобно правителство, което няма да назове нещата с истинските им имена или дори ще упражни натиск върху Украйна. Добрите жертви на рекет се изяждат една друга...

2) Русия се надява, че България няма да получи безусловна подкрепа от ЕК. Защото България не даде подкрепа на ЕК, а самодоволно се отдаде на сепаративни преговори с Газпром, за ефимерни "по-изгодни" условия. Честито!

Реакцията на Гоце Първанов е показателна: Вместо да изрази категоричното си несъгласие с рекетьорските методи на Русия, той рита топката в полето на ЕС.

Изходът от газовия рекет на Русия е ... предоговаряне на договора на България с Европейския съюз???


Трябва да го кажем ясно - с тази позиция, Първанов играе играта на Путин. Kaкто пише и Templar - българският интерес е погазен.

Едностранното спиране на договорени жизненоважни ресурси е било и си остава типичен пример за casus belli в международната политика. По-остра ситуация в българо-руските отношения трудно би могло да си представим. И в тази ситуация нашият държавен глава мълчи като г...з и заявява претенции към единствената сила, която би могла да ни помогне.

За разлика от Гоце, изглежда че Чешкото председателство на ЕС оценява положението разумно и отговорно. Обнадеждаващи са и отзивите в днешната френска преса (вж. Le Monde).

Oстава и ние да постъпим отговорно и разумно с предателите, които ни управляват.

Първо - на 14 Януари.

После - на изборите (по-скоро, по добре).

P.S. Не, не мълчи президентът - ето го неговото обръщение по повод газовата криза :)

10 коментара:

Комитата каза...

Тавариш Путин ще излезе най-големия приятел на демокрацията в България, като лично ритне столчетата на Гоце и Серж.

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

На 14-ти ще съм пред парламента.

Анонимен каза...

Радане, май едновременно сме писали сходни неща – Гоце ни призовава да НЕ спазваме договите:Някои хора тотално са изтрещели.

Ангел Грънчаров каза...

Подкрепям изцяло горния анализ! Ужасен, нетърпим гаф на бракониера с международна известност Гоце!!! Моето мнение: Екстремно: по нареждане на Путин Гоце разпалва международен скандал! Гоце трябва да си иде! За национално предателство! Говоря сериозно, този боклук трябва да си иде! Непременно!

Анонимен каза...

Резултатът от цялата работа е, че се постави въпроса за АЕЦ Козлодуй.

Лъчезар П. Томов каза...

Държавната измяна е същностна черта на философията на комунизма от вида, който ние имахме и все още имаме :(

lostrider каза...

Към автора..
Може и неук да изляза тука, ама от цялата тая история, с която пак се изсра в устата на тая Русия, която се ви бърка в очите нещо, а тая пуста Европа и тия чисти като сълзичка Съединени Щати са се героите, не можах да разбера..Те братушките какво печелят от спирането на газта..Ей, това не го схванах. Седнали са си на топличко и гледат по телевизията как цяла Европа се тресе от студ и те няма на кого да си продадат газа??..или пък, сега чакат Европата да се скара на Украйна, та да си намерят повод да не я приемат в НАТО и там американците да не си продължат изграждането на ПРО (което е пълна ПРО=ПаРОдия) срещу арабеските- тука няма да се смея много..????..ааа, или пък, възползвайки се от "собственото ни васално навеждане", просто да се прави на много велика, щото тя си няма друга работа..??
Та не разбрах, найстина..какво печели Русия от спирането???
Признавам, че найстина може да съм изтървал нещо по новините и да говоря глупости.. И съжалявам, ако съм обидил някой!

Анонимен каза...

И какво Украйна е жертва като нас така ли?!
Стига вече.

Анонимен каза...

Dobre, hubavo! Napalno saglasna! Ikakvo? Kakvo oshte tryabva da ni se sluchi, ta da izritame kriminalite samonarekli se politici. Vsichki! Ne sme gotovi, ne sme se nauchili da ne pozvolyavame nasheto nedovolstvo da go yahnat vse sashtite podstaveni lica na mafiyata. Dobre, protest, posle?

Christo Karabadjakov каза...

Reakziata na Goze e v stil, kogato nas ni prezakvat, da prezakame i nie ES. Tova se naricha loyalnost po komunisticheski ...

oshte tuk:

http://kara-ta.blogspot.com/2009/01/blog-post.html