вторник, 24 февруари 2009 г.

Столицата на ... бирата

За първи път стъпих там преди 14 години. Нямах си представа какво значи европейски град. Нямах много представа какво точно значи Европа.


И изобщо не подозирах, че на този свят има повече от 3-4 вида бира.

Преди всичко, нямах никакви пари :) Бюджетът ми общо взето се изчерпваше с една голяма бира и кутия "Честърфийлд"...


... а няколко часа в евтина бирария в центъра на града изискваха да се разделя с месечната си заплата.


И преди 14 години, и сега, пикаещото човече не ми се стори особено интересно.

(е, тогава не правех асоциации с вътрешни министри...)

И до днес ми се струва, че степента на интеграция на ЕС не позволява да говорим за "столица на Европа", въпреки внушителния вид на Grande Place



Но столицата на бирата е очевидна. Достатъчно е да видим сградата на гилдията на пивоварите:


Или продукцията на ... манастирите:




15 коментара:

MARFI каза...

Много добре казано и показано :)

Николай Павлов каза...

Странно или не, но Брюксел никога не ме е изкушавал като туристическа дестинация. А съм чувал да го наричат "столица на скуката", навярно в сравнение с Амстердам :)

Радан Кънев каза...

@ Ники - не, не е странно. В Брюксел има предимно бира. И хора, на които това им е достатъчно :)

Майтапа настрана - наистина няма обширна съхранена стара част на града, нито кофи-шопове, и като цяло лъха на занемарено. Оказа се, че ми харесва :)

Николай Павлов каза...

Бира и еврочиновници :) Брюж е друго нещо.

Анонимен каза...

Поправка: "Брюге е друго нещо". Пробвай да кажеш Brugse Tripel с "ж". :)

А Брюксел е повече столица на Европа, отколкото на бирата. Повечето марки се внасят (от други общини), докато бюрокрацията (обществена и частна) си е местен патент.

Нервната акула каза...

Чудна бира и много добро агнешко.
Защо обаче, по дяволите, съмва толкова късно?

Анонимен каза...

Не е много честно да пускаш такава „бирена публикация със снимки“ в ден, в които има „тежка вечер с Шампионската лига“, а аз да я прочитам в ден, в който има нова „тежка вечер“ :)

Стилно и заинтригуващо. Въобще, личи си, когато човек пише с любов :)

Peter Petrov каза...

Г-н Кънев !
Зравейте и очаквайте да се залостя на Вашия блог. Чувам за пореден път Комитата да Ви прави реклама. Нямаше да Ви пиша, ако не ми предстоеше пътуване до Брюксел след 3 седмици.По-скоро отивам в злощастния Ипр. И така:
1.Как за три часа престой на отиване и една вечер на връщане да намеря качествена бира(тъмна , пшенична и неузряла т.н. "хефе бира")
2.Да не е скъпа като в Мюнхен или в Лондон
3.Да има типично брюкселско замезване(не боквурст с горчица)
4.Да е на самообслужване

Ипр е холандски пардон фламандски град и е на границата с Франция. Там не очаквам качествена бира, по-скоро хубаво вино и охлюви с ориз.

Радан Кънев каза...

Здравейте, г-н Петров

За съжаление аз в никакъв случай не съм експерт по Брюксел - напротив :)

Но там бира поне има НАВСЯКЪДЕ. В Белгия не съм пил "хефе" както го разбират германците. Но пък имат т.нар Biere blanche (най-известната е Hoegarden - http://www.hoegaarden.com/ ), koято е наистина фантастична.

Аз най-много обичам манастирските бири (различните Trapiste - продукт на монасите траписти) и biere d' Аbbaye - бира от абатство. Те са много силни и с вкус, който другаде не можеш да срещнеш...

Peter Petrov каза...

Благодаря за информацията. Непреемнно ще дегустирам Хоегарден розе. Но гледам, че има една бира "ефе", която на техния развален немски ми звучи като "хефе".
Почвам да си мисля за трагедията на стадион"Хезъл" през 1985г. Не се намери един, който да осъди бирените компании тогава като главен заподозрян - че да се напълни с пари.
Но едва ли ще се намери нещо, което да засенчи любимата ми "Гинес". Жалко, че я продават на тройна цена у нас в сравнение с ЮК...

Belomore каза...

Г-н Петров, effe да не е Leffe?
Не е лоша, даже май се води най-известната белгийска бира, ама славата й е продукт и на добрия маркетинг.

Горещо препоръчвам латино бара в една мъничка пряката срещу улицита, която води към Румен Петков. Ако заведението въобще същестувва още, разбира се (не съм ходил от бая години). Има кубинско знаме на фасадата и снимка на аржентинския садист по известен като, с извинение, Че.
Едно време имаше нелоша латино музика (понякога на живо) и чудесни коктейли на база ром и кашаса на доста прилични за тамошния стандарт и локацията на заведението цени.
Дано още го има, добро е за разнообразяване от бирата.

P.S. С риск да прозвуча претенциозно, Hoegaarden се произнася на холандски / фламандски Хуухаарден :)

Belomore каза...

P.S.S.
Мъничката пряка е срещу Руменовата улица от другия край на централния площад, т.е. вижда се точно срещу Вас, ако сте в центъра на площада с гръб към Руменстраат.

Анонимен каза...

Първото ми впечатление от Брюксел беше ужасно, но си го обяснявам единствено с това, че слязох от влака на южната гара, която се намира в някакъв официален или неофициален арабски квартал. Почувствах се все едно съм в по-лошите части на София! После обаче като пообиколих към централните е части на града ми хареса повече.

A oт показаните бири съм пил единствено Laffee, добра е но все пак си предпочитам Westmalle dubbel-a, която за мое щастие е широко разпространена из Холандия.

Анонимен каза...

Я, тук се заформил истински клуб

Брюксел ме очарова. Може би защото бях с много занижени очаквания - всички ми бяха обяснили колко скучен и постен чиновнический градец е.

А бирата ... си е бира, навсякъде по света.

САНДО каза...

Направо си е клуб на биропоклонниците! Аз по принцип си падам повече винар, но... хубавото си е хубаво - и от хмел, и от грозде.

Иначе има доста столици на бирата. Наскоро например пих Гинес в Дъблин и останах с впечатление, че хората там също се чувстват като "бирени господари".

Колкото до Брюксел... Приятен град е, но определено не бих го сложил в графата на големите европейски столици. А скоро може и въобще да изгуби статута си на белгийска столица, ако Белгия наистина вземе да се разпадне.

От белгийските градове горещо препоръчвам града на Рубенс -Антверпен (Анверс на френски... Там обаче се говори само фламандски).