понеделник, 14 декември 2009 г.

"Свобода или сигурност" е фалшива дилема

„Този, който жертва основни свободи, за да постигне малко временна сигурност, не заслужава нито свобода, нито сигурност.“

Тази често цитирана сентенция се приписва на един от отците-основатели на Американската република – Бенджамин Франклин. С всички условности, тя е валидна и днес, а правотата й е многократно потвърждавана.


Поводът да припомня тази мисъл е предстоящото гласуване на измененията в Закона за електронните съобщения, които дават право на МВР на постоянно и практически безконтролно да следят телефонните разговори и трафика в интернет на всеки български гражданин, чрез директен достъп до данните на мобилните оператори и интернет доставчиците (т.нар. „интерфейс“). Но съвсем не искам да кажа, че дилемата „Свобода или сигурност“ стои днес пред обществото ни. Не стои най-малкото, защото ограничаване на свободите се предвижда, но насреща не се предлага никаква сигурност ...

За съжаление, разследващите органи в България не са доказали, че умеят да използват събираните чрез наблюдение и подслушване данни като доказателства, въз основа на които престъпници да влизат в затвора. Съвсем не – отчетите показват, че в България се подслушват повече разговори отколкото във Франция, но едва две на сто от събраната информация изобщо стига до съдебно производство. Голяма част от добитата чрез специални разузнавателни средства информация поема в съвсем други посоки:

  • Първа и най-невинна – като селски клюки към страниците на жълтата преса.
  • Втора и далеч по тревожна – към чекмеджетата на отговорни граждани за отговорна употреба в бъдеще, „ако се наложи“.
  • И трета, не просто опасна, а разрушителна за обществото ни – към папките на съмнителни „бизнесмени“ и политици, които я използват незабавно за изнудване и манипулиране на политици, предприемачи, журналисти.

Докато в службите и МВР не бъде проведена цялостна реформа и каналите за изтичане на информация не бъдат пресечени, въпрос на сигурност на отделния гражданин е да бъде защитен срещу неправомерна намеса в личния му живот...

Предложеният проект за изменение на ЗЕС повдига още един, пряко свързан с доверието към службите въпрос – как ще се контролира използването на директния достъп чрез интерфейс. И до днес МВР и службите извършваха подслушване и наблюдение в нарушение на нормите за използване на специални разузнавателни средства. Как да повярваме, че няма да се възползват от нов и много мощен инструмент? В комисиите към Народното събрание, представителите на Синята коалиция подкрепиха промените в ЗЕС „по принцип“, но възразиха срещу основните смущаващи моменти – директния достъп, практически неограничения кръг деяния, за които се допуска следенето и липсата на смислен обществен контрол. За да отговори на очакванията на избирателите си и да се съобрази с позициите в програмата си, групата на Синята коалиция трябва да превърне тези възражения в условия за парламентарна подкрепа. Защото именно ДСБ и СДС представляват гражданите, които знаят, че дилемата между свобода и сигурност е фалшива. Сигурност без свобода няма.

А опитът за налагане на безконтролно подслушване ни поставя пред друга дилема, доста по-прозаична и лесна за разрешаване. Тази между селски клюки и граждански права.
.

20 коментара:

Владимир Йосифов каза...

Този деб/н/ат е активно мероприятие.
В големите градове пристигат цигани с мисълта : " Ден година храни ".
Да те е страх да се покажеш на улицата.
Циганският проблем е най-сериозния в Държавата.
Няма да се измъкнем от кризата без решението му.
Това е Въпрос на Национална сигурност.
Другото е лесно .
Как оживяхме при Империята на злото ?

Петко Ковачев каза...

"В комисиите към Народното събрание, представителите на Синята коалиция подкрепиха промените в ЗЕС „по принцип“, но възразиха срещу основните смущаващи моменти – директния достъп, практически неограничения кръг деяния, за които се допуска следенето и липсата на смислен обществен контрол."

Радане, би ли все пак обяснил логиката на тази подкрепа "по принцип"? За мене е напълно непонятно поради следната проста логика:

1. Сегашните изменения са по-милиционерски и от тези на Миков.

2. Ако тогава СДС и ДСБ не подкрепяха предложенията на Миков, то и днес не бива да подкрепят още по-мракобесническия вариант.

3. Още по-мракобесническият вариант е в основата на принципа на предлаганите промени, а именно: ТОТАЛНО СЛЕДЕНЕ с цел - ти си ги описал много точно резултатите и ползвателите. Да, твърдя, че това е търсената цел, а не случайните странични ефекти от предложения законопроект!

ЕРГО: Не можеш да подкрепяш по принцип една мафиотска цел, независимо колко изглежда "благородна", при днешното разположение на силите "мафия - почтена държавност" в полиция, съд, прокуратура, бизнес и политика.

Или както се казва във вица за поручик Ржевски: "Ребята, давайте определимся!"

Любомир Сирков каза...

http://ognyanov.wordpress.com/2009/12/14/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B2-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5/

Адвокат Мирослав Младенов описва подробно 4 мита, свързани с предложените промени в ЗЕС, и отбелязва: "Причината за съществуване на горните митове се корени отчасти както в писането на законите „на парче“, така и в тяхното четене по същия начин."

Друго важно уточнение:
""
Ясно е, обаче, че не ЗЕС отваря вратата за получаване на трафични данни за електронна поща, например – ЗЕС по-скоро създава рамка и ограничения в тази посока. Без разпоредбите на ЗЕС трафични данни ще могат да се искат директно от всеки полицейски инспектор с полицейско разпореждане по реда на ЗМВР, и директното позововаване на Конституцията на РБ и ЕКПЧ надали ще помогне много в хилядите случаи, в които данни се искат и ще се искат.
""

Любомир Сирков каза...

Ето и позицията на друг блогър:

http://cinizam.com/?p=1019
""
Не виждам нищо, особено плашещо, в това обсъждано напоследък „следене в Интернет“.
Сега най-накрая, обикновените потребители ще се образоват малко чрез търсенето на решение, как да се „защитят от подслушване“ и закърнялата юзерска общност ще се събуди и ще се научи, че Интернет е като „на вън“ – има неща от които просто трябва да се пазиш, най-малкото за да не влезеш в болница.
""

""
В общи линии се опитвам да обясня, че е по-добре да разисквате и описвате подробно как може пубера да се „предпази“ от „подслушване“, а не да се опитвате да го премахнете. Защото това винаги се е правило. Просто – сега е законно (все едно да водите ожесточена битка – за използването на презервативи – вместо да покажете как става това)
""

Петко Ковачев каза...

@Любомир Сирков, 14:43: В случая със ЗЕС и правата на полицията и т.н., е по-добре да се приложи правилото "Не питай адвокатите, а патилите".

Останалото е от лукаваго. Или от Луканов, щото днешния ни хал е резултат от неговите схеми и послушници, както и от "преклонената главичка" на племето...

Затова - СТОП и на този проект за ЗЕС: по принцип и в частност.

Анонимен каза...

Ако не е тайна какви са мотивите на депутатите на Синята коалиция "принципно" да подкрепят новият законопроект на ЗЕС в комисиите на народното събрание? С какво той е по-добър от сега действащият ЗЕС (защото всички вече разбрахме с какво е по-опасен)? Не беше ли по-правилно и по-принципно депутатите на Синята коалиция да гласуват ПРОТИВ новият законопроект на ЗЕС?

Veni Markovski каза...

Радан,
много хубаво е, че си пуснал тази статия.

Във "Фейсбук" има голяма група (близо, а може би вече повече от 10,000 души) с доста мнения по темата.

Най-важните:
- Интерфейсът дава право на постоянно следене. Полицаите ще могат да се "включват" формално при наличие на сигнал (а сигналите могат да си ги пращат и сами), но няма да има начин да се провери кога са се "изключили".
- Може ли да има злоупотреби? От една страна от МВР ни убеждават, че е изключено, защото имало много системи за контрол, тетрадки, журнали и т.н. От друга, в ЗИД ЗЕС е предвидена санкция - една година затвор или пробация, следователно е възможно да има злоупотреби. Във "Фейсбук" предложиха да се вдигне наказанието - 5 до 10 години затвор и 50,000 - 100,000 лева глоба. Би трябвало МВР да е съгласно - нали според тях злоупотребите са изключени?
- Изискването следене да има при всякакви престъпления, а не само при "тежки". Тежките престъпления са предвидени в Конституцията, чл. 34, ал. 2 предполага следене на кореспонденцията и другите съобщения със специален закон И при наличие на тежки престъпления.

Мисля, че дори само с тези аргументи, предложеният законопроект не бива да се приема.

В този ред на мисли подкрепата на ДСБ "по принцип" е неправилна както от политическа, така и от морална гледна точка. Аз пратих email на Иван Костов и Иван Н. Иванов по темата. Не може да сте били против преди 8 месеца, а сега да сте "за". Т.е. може, но не бива.

____
За хората, които не познават Любо Сирков, неговото мнение за малката и голямата свобода и в защита на следенето и подслушването може да се види в блога на Нели Огнянова.

Анонимен каза...

Интерфейсът в перспектива е нещо много интересно:

1. Това дава безконтролен достъп за следене на всеки потребител в РЕАЛНО ВРЕМЕ. Това най-малкото сплашва и така понижава критичната гражданска активност срещу управляващите. Тази критичност се изразява основно в мрежата, основно срещу ГЕРБ и БСП и най-вече срещу милиционерските им корени. Основните "врагове" са автентични десни хора, най-вече бивши или настоящи симпатизанти на ДСБ и СДС... Това е опит за удар срещу тези две партии. Удар срещу симпатизантите им и делегитимиране на политическите им лидери. Друга тема е дали ще е успешен или ще даде още по-силен отпор срещу властта!

2. Следене от кого!? Това вече не се разбира добре от управляващите. Те са още на точка първа - как да ударим автентичната дясна интелигенция. За да се разбере това, трябва и акъл както се казва. Следене от кого!? От всеки недобросъвестен потребител-милиционер? Това да, това е първата цел на властниците. Но е възможно следене и от всеки достатъчно грамотен представител на чуждо разузнаване, който ще има вече удобен инструмент да ни гледа, вместо да се мъчи с доста добре защитените мрежи на всеки интернет доставчик. А може би и от родни бандити, които имат достатъчно грамотен хакер на разположение и/или достатъчно подкупен държавен служител за ортак, който да изтърбуши интерфейса отвътре.

3. Кой ще бъде хванат? Терористите - едва ли :) Аргументи за това има в доста западни медии и сайта на ЦИА. Те използват много ограничено мрежата, използват по няколко метода (стеганография и шифриране) един в друг. Използват нивоизравнителни алгоритими още преди аз и Вие да се родим... От началото на седемдесетте! Ще бъдат "хванати" децата. Ще бъдат прихванати основно техните активности по мрежата, защото те не са се научили да бъдат подозрителни, не са се научили да се пазят, защото не извършват престъпление. Те си комуникират на любовни теми, обсъждат лични проблеми, пречупени през призмата на тяхната психика и мироглед. Така някой ще има на разположение психопрофилите на тинейджъри, които са "по-подходящи" за попълване на позиции в наркотрафика, в местата за проституция и т.н. Кой е той, вервам е ясно!

Това ще е резултатът от интерфейса...

Анонимен каза...

Добрият стар Бен Франклин днес има рожден ден!
Актуален е за всички времена!
Светла му паметт навеки!

Анонимен каза...

Хорошо расписали. Для новичков будет полезно.

Анонимен каза...

Я бы и так не смогла, полезно было ознакомиться.

Анонимен каза...

Хэх. Еще бы..

Анонимен каза...

Всё правильно. Так и нужно.

Анонимен каза...

Можно и поподробней было. Но и так в принципе внятно.

Анонимен каза...

А там всё такое..

Анонимен каза...

Видимо долго собирали.

Анонимен каза...

Для коллекции прогодится.

Анонимен каза...

можно сказать, это исключение :) из правил

Анонимен каза...

Что-то так не получается

Анонимен каза...

Како Војвода, јас сум секогаш за пребарување на интернет страници кои може да ми помогне. Ви благодариме Леле! Ви благодариме! Отсекогаш сум посакувал да пишувам во мојот сајт нешто слично. Може ли да се земе дел од твојот пост на мојот блог?