четвъртък, 10 април 2008 г.

No Quarter, или защо "Всички сме грешни, другарю..." вече не върви

Думата Quarter има много значения.

Но изразът No quarter има едно.

Днес внимателно слушах дебатите по вота за недоверие и отново се убедих, че огромна част от народните представители и политическите лидери нямат и бегла представа какво им се случва от мига, в който мръсните публични тайни на прехода станаха общоизвестни факти.

Комунистите продължиха да пеят старата песен "Всички сме грешни, другарю ...", която им върши чудесна работа от началото на '90 година. Тя мафията не била от днес в системата, той Румбата щял да я реформира (мафията ли, системата ли, има ли изобщо разлика... не се разбира)...

Глупости. Като поклонници на култа към лъжата, те не разбират силата на Истината, изречена в публично общуване. Явно не виждат, че консолидират срещу себе си практически цялото общество. Заядливото вглеждане в близкото минало (в което наистина няма безгрешни) не променя простия факт, че барикадата се вдига ТУК и СЕГА.

Те май имаха шанс да заемат позиция и да съхранят честните хора в собствената си партия (каквито - разбира се - има), но не пожелаха да го използват.
От днес нататък всичко в България ще се мери по скандала в МВР, който ще се разплита лека полека, но до дън. Страхът и мълчанието днес ще имат последици не просто на изборите идното лято (когато част от днешните страхливци още ще се носят по инерция) но и в политиката в близките 15-20 години:
Кризата няма институционален отговор. Народното събрание не може да я реши. Отхвърленият вот няма да бъде нейният край. Въобще не се лъжете тук в управляващото мнозинство! Борбата срещу узаконяването на мафията като българска форма на управление ще продължи дълго, както вътре в страната, така и вън от нея.
.....................
Другият изход от кризата, която причиняват напъните на мафията да направи без алтернативна властта си в България, са следващите избори. Нека хората знаят, че борбата за и срещу мафията ще се водят на и след тези избори.
(из изказването на Иван Костов при дебатите за вота на недоверие)

Българските граждани няма да имат милост към днешните страхливци. Нито догодина, а още по-малко след 5 години. Всеки опит за замазване на стари грехове (каквито има всяка партия) или запазване на статуквото ще бъде пресичан и наказван.

Накрая, поздравявам политическите трупове от БСП & коалиция с Led Zeppelin и No Quater:


8 коментара:

Анонимен каза...

Започнал си хубава инициатива, но не прекалявай с патетиката. Не ти се отразява добре на политическото представяне.

Радан Кънев каза...

E, съжалявам, ако звучи патетично:)

Но така го мисля - каквото се случва тези седмици, ще е важно и след 15 години.

Смръднята от МВР е продукт на 25 и повече години гниене...

Радан Кънев каза...

Хммм редактирах малко. Бях много ядосан като го писах - наистина беше пресолена манджата:)

Анонимен каза...

И с цитатите от вожда не прекалявай.
Има кой да го прави пък и това не ти се отразява добре особено в по-дъргосрочна перспектива ;)

Комитата каза...

А можеха да се отърват с едно обикновено пренареждане на кабинета. Сега когато цяла Европа и САЩ са гракнали срещу тях се правят че птички пеят...

Радан Кънев каза...

Aз вожд нямам:)

И по принцип не прекалявам с цитатите , в т.ч. и от лидера на ДСБ. Но конкретното изказване беше изключително силно, разбиващо.

Анонимен каза...

Процесите са при всички положения положителни, защото разбъркват нещата. А народът е готов от много отдавна.

Това което ме измъчва е, че първо кризата дойде от вън без очевидна причина (гнусотиите не са от вчера, защо точно сега?) и опозиция и че реално няма личности и партии, които наистина и правдоподобно да начертаят класовата линия "граждани-елит" и да застанат на правилнота страна. Жалко, наистина жалко.


А и много тежка критика към теб. No Quarter е разрешено само с участието на пианото и органа на Дж.П.Дж:
http://www.youtube.com/watch?v=VBsbCMIyG6E

Радан Кънев каза...

Ще се съглася единствено с тежката критика - нещо ми заби HTML кода от Youtube, иначе знам коя е "вярната" версия:)

Иначе - точно тази "криза" не дойде отвън, а от български политик, който си има име и партия - Атанас Атансов от ДСБ. Той естествено не е идеален човек, но да се омаловажават заслугите и куража му в конкретния случай не е честно.

Никога няма да има една партия, която да обедини несъгласните от свинщината граждани. И не бива да има ЕДНА такава партия, защото интересите на хората са различни. НО - личности, които вършат тази работа и са съвсем ясно от вярната страна на барикадата, има. Има и поне една партия - ДСБ - която стои съвсем ясно в тази криза, от първия ден и до днес. Това не е достатъчно и тази партия има своите естествени ограничения и обременености.

Но отново би било нечестно да отречем очевидното, а то е, че от месец насам ДСБ стои съвсем ясно извън "естаблишмънт"-а на БГ-политиката, който се характеризира със смущение и страх от случващото се.

Начело на смущението и страха се открояват две фигури - на действащия президент и на "бъдещия премиер". Много скоро Who is Who няма да е труден въпрос и оттам насетне отговорността носим всички ние на изборите догодина.