четвъртък, 29 ноември 2007 г.

ЦЕНАТА на гъбите

Пускам линк към забележителното есе на Комитата и давам кратък цитат:

Наплашени пенсионери и неграмотни представители на малцинствата вкарват във властта бандити. Къде срещу пари, къде от страх, къде от невежество. И после те самите страдат най-много от това. Но страдаме и ние. Защо страдаме? Защото вместо да бъдем непримирими към недостатъците на демокрацията и обществото ни, ходим за гъби, траем си или се пристрастяваме към нещо приятно - било то бънджи, блог или мързел.

И после се чудим откъде ни е дошло – ченгета, корумпати или обикновени бандити разрушават градовете и природата ни. Просто си плащаме за лукса да бъдем страстни социопатични гъбари.

Всичко си има цена. Всичко си има последствия.
Не сте забравили за подписката за хотела, нали?

Позволявам си да отговоря. Нееее, не сме я забравили:

П О З И Ц И Я

Ние, членовете на районната организация на ДСБ – Средец категорично се противопоставяме на проекта за преустройство на комплекс “България” (“Зала България” и “Гранд хотел България”). Убедени сме, че планираното надстрояване на сградата, промяната на фасадата й и промяната на предназначението – в търговски център и жилища – непоправимо ще нарушат облика на комплекса и ще обезобразят тази съхранена част от стария градски център на столицата.

Намираме, че разрушаването на паметници на културата е недопустимо посегателство върху градската среда и културната традиция на града. “Зала България” и “Гранд хотел България” са сред единиците запазени образци на архитектурата от тридесетте години, важна част от културното и историческо наследство на България.

Призоваваме съгражданите си да подкрепят подписката срещу обезобразяването на комплекс “България” и да се обединят в гражданска акция за съхраняване на градския облик и архитектурното богатство на София, на малкото останало от жизнената среда на столицата.

Смисълът на реформисткото поведение в слаба, корумпирана държава като България е един: НЕПРИМИРИМОСТ.

Иначе гъбите поскъпват на всеки две години...

7 коментара:

Комитата каза...

Кметицата направи ли официално изявление? Какво стана там?

Анонимен каза...

Това за блоговете е много добре казано. Всъщност си разреждаме батериите, без да зареждаме "социума". Един вид ръкоблудство си е. Затова по-рядко пиша в блога си.

Питам се защо има не един или двама хора с проблясъци, но някак си са/сме идиоти (в есхатологичния, гносеологичния или каквато там неразбираема либерално-претенциозна дума трябва да се използва за да се каже, че имам предвид понятието Идиот от древния рим - някой който не се вмества в общността, "ни се води ни се кара", по нашенски) и не подлежим на минимално прагматично обединение в смислена структура за групов натиск... всеки си е башка луд. Ще каже нещо невероятно по един въпрос, но по следващия ще е пълна боза...

Радан Кънев каза...

Aнонимен, (ти не си ли Темплар??)

"минималното прагматично обединение за групов натиск" е всъщност много трудно нещо. Дори бих казал, че подлежим на "минимално", но не и достатъчно...

Според мен липсва яснота за посоката на натиска, векторите са разнопосочни, претенциозно казано.

Проблем на лидерство преди всичко.

Радан Кънев каза...

Комита,

Засега няма официално изявление, макар Гутева да е много активна с подписката и да дава душа за каузата.

Причина да няма официална позиция - не знам. Имам някои обяснения - и невинни, и по-конспиративни. Ще ги обсъдим.

Анонимен каза...

Аз съм, но трудно се оправям в таз среда (и не си никакъв либерал, щом не си минал на Линукс :))

Радан Кънев каза...

Хехе познах те.

"Средата" е перфектна, като й свикнеш, аз се влюбих в блогспот.

А иначе аз не съм баш либерал. Аз съм "progressive conservative" или според испанския политически стандарт (много по-близък до нашата реалност) - реформист.

Анонимен каза...

Знам си аз че си от наште, ама не си казваш... :)

Говорили си руснак, американец и българин:

- Моята жена е тигрица...
- Моята е ангел...
- Абе, тя и мойта не е човек...