вторник, 13 ноември 2007 г.

Stadtluft macht frei - 2 или разходка в Хайделберг

Tъй и тъй беше един от малкото хубави дни през тази седмица. Досега не бях ходил в Германия, та не осъзнавах крещящата нужда от Lebensraum, събудена в душите на кротките бюргери от чудовището Адолф Хитлер. Подобен климат наистина събужда страсти да бъдеш на друго място.

Историята показва, че не е нужно да превземаш Полша и да причиниш смъртта на десетки милиони с този безумен акт. На всичкото отгоре Полша също има отвратителен климат... достатъчно е да отидеш на Майорка или на Слънчев бряг и да пиеш топла бира на плажа...


А това беше нашият хотел. Чудесно местенце, в което нямаше нито wireless, нито wirefull, изобщо йок интернет. По принцип чудесно, но се наложи да се извинявам на Иво Беров, че не му пратих един материал за вестник "Седем".


Eто и рядка, ценна снимка. Един хобит в Германия. Всъщност хобитите рядко са в Германия и това е грешка. Бирата си струва, а за един хобит животът без бира е тежък и несправедлив. Три евро за бира ... но млъкни сърце... за това - по-късно.


Това сме жена ми, аз и балдъзата (от дясно на ляво) пред една забележителна ренесансова сграда от характерния за областта червен камък. Скоро щели да я бутат, за да построят бизнес център, шопинг-мол, стриптийз-бар и коктейл-бар с басейн в карибски стил на последния етаж. Но важното е, че ще запазят архитектурния стил на сградата... Ще запазят и оригиналната фасада, ама изградена от Врачански варовик и вместо гипсови фризове ще има стенпописи с образа на Клара Маринова от Светлин Русев.

(Всичко това е почти вярно. Ама не било в Хайделберг, ами в София. И не била Клара Маринова, а Нешка Робева)


Това няма нужда да ви казвам какво е, нали? Все пак да ви осветля, че е лутеранска. В Баден-Вюртемберг има в изобилие и католици, и лутерани. Хората са много консервативни и доволно религиозни или поне практикуващи религията. На катедралата имаше програма на седмичните дейности, от която може да те заболи глава като старозагорски митрополит след водосвет, само докато я прочетеш.


Странно или не, в сградата на лутеранската катедрала има магазинче. И в него продават тениски с лика на папа Рацингер. Явно Трийсетгодишната война е свършила... Не съм сигурен, ама папата май е тамън от тази област.


Е, накрая нещо и за Дзвера. В Хайделберг също паркират като него - в две нарушения едновременно. Движението на автомобили е разрешено навсякъде, паркирането по улиците е платено без изключения. Много скъпо платено... Навсякъде из стария град, по улички широки колкото едно Волво, има подземни паркинги, построени без да се бутат къщите. Изключително.

Където и да се движиш, имаш чувството, че си в малко, китно село. Сгради със съхранен архитектурен облик, зеленина, зеленина, зеленина. А всъщност говорим за град от около 160 000 души с развита индустрия.

Абе ... не ми се говори.

Ще продължа в отделен постинг, че има още много лиги за точене.

1 коментар:

Анонимен каза...

Папата е от Бавария, почти Австрия - Marktl.